2017 December

Megjelenés időpontja: 
2017. december 1.
A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (4.)

A cikksorozat harmadik részében összehasonlítottuk a daralás és a roppantás műszaki-technológiai jellemzőit, elemeztük a roppantás elvi összefüggéseit, megismerkedtünk a keverőüzemek aprítási rendszereivel, majd áttekintettük az alap- és kiegészítő anyagok mérési és adagolási lehetőségeit, valamint keverési eljárásait (Agrofórum 2017. 28. évf. 5. sz. 80-86.).

Így indul a repce a télbe

Az őszi káposztarepce Magyarországon nagy jelentőségű, nagy területen termesztett haszonnövény. A jövő nyáron betakarításra kerülő termés mennyiségére az áttelelés, az ekkor bekövetkező stressz, illetve az áttelelés idején elszenvedett esetleges kártevő, kórokozó fellépések nagy hatással lehetnek. Nincs ez másképp ez évben sem.

Jelenlegi helyzet

Gépriportok - Tudatos környezetvédők

A riport helyszínére tartva, az 55-ös számú úton haladtam Szeged irányába, és mivel kevés rádióadó fogható ezen a szakaszon keresgéltem az autórádiómon. Egyszer csak hírek következtek, de nem a megszokott magyar adó, hanem az újvidéki rádió jelentkezett be, melyen éppen azt taglalták, hogy a Vajdaságban, Antalfalván szélerőmű parkot létesítenek, mely hozzájárul ahhoz, hogy Szerbia 2020-ig 27%-ra növelje a megújuló forrásokból származó energiafogyasztását és e létesítmény, évi 247 ezer tonnával csökkentse majd szomszédaink szén-dioxid-kibocsátását.