Bulvár
Bulvár

Adócsalás miatt jogerősen hét évre ítéltek egy békési gabonakereskedőt

Adócsalás miatt jogerősen hét évre ítéltek egy békési gabonakereskedőt

Agrofórum Online

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint forgalmi adót nem fizetett meg.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 42 esztendős férfit.

A vádlott 2010 végétől irányított egy pusztaföldvári kft.-t, amely a következő hónapokban több gazdasági társaságnak értékesített ismeretlen forrásból származó gabonát. A vállalkozás 2011-ben 474,1 millió forint bevételre tett szert, de nem nyújtott be adóbevallást, és nem fizetett meg 118,5 millió forint forgalmi adót.

Őszre a cég már különösen nagy adótartozást halmozott föl, ezért a vádlott elhatározta, hogy névleg eladja a vállalkozást. Egy ismerőse lett a kft. fiktív ügyvezetője, így hamis adatok kerültek a cégnyilvántartásba.

A vádlott áprilisban alapított egy másik kft.-t. Ennek fő tevékenységi köre vegyes termékű nagykereskedelem volt, foglalkozott gabona-, dohány-, vetőmag- és takarmányértékesítéssel is. A vállalkozás augusztusban és szeptemberben több mezőgazdasági felvásárlónak is adott el gabonát, amelyet a vádlott Romániából és Szlovákiából szerzett be. Mintegy 340 millió forintos nettó árbevétele után ez a cég sem fizette be a forgalmi adót, 84,9 millió forint kárt okozva a költségvetésnek. A férfi ezt a céget színleg egy szerb állampolgárnak adta el.

A táblabíróság döntésével súlyosította a vádlottra első fokon kiszabott ötéves börtönbüntetést.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így kell orchideát nevelni vízben

2024. március 25. 07:10

Az orchideanevelés komoly kihívás mindazoknak, akik úgy hiszik, könnyű dolguk lesz a növényükkel, hiszen csak egy orchideatáp kell hozzá, és aztán folyton nyílnak majd a virágok.

A „marhahúsrizst” tekintik a jövő fehérjeforrásának dél-koreai tudósok

2024. március 19. 09:10

Dél-koreai kutatók marhahússejteket szaporítanak rizsszemekben. Ez szerintük fenntartható, megfizethető és környezetbarát húspótló fehérjeforrás lehet, és helyettesítheti a hústermelés céljából tenyésztett szarvasmarhákat.

Mohairtó csodaszer egyenesen a hűtőből

2024. március 18. 14:10

A moha nemcsak a fűben, de akár a teraszburkolaton vagy a betonon is megjelenhet. Mutatunk egy megoldást ellene, amely a legtöbb hűtőszerkényben vagy spájzban megtalálható.

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

2024. március 18. 11:10

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

KSH: a hazai ellátás a kedvezőtlen kalászos termésadatok ellenére is biztosított

2022. október 6. 14:36

A Központi Statisztikai Hivatal idén is – mint minden évben – felmérte a kalászos gabonák terméseredményeit, és az adatok pontosan rámutatnak az éghajlatváltozás okozta kihívásokra. Az előző évhez hasonlóan a 2022-es évet is a csapadékhiány és a nyár folyamán többször jelentkező hőhullámok jellemezték, aminek következtében a kalászos gabonák terméseredményeiben jelentős visszaesés következett be, ugyanakkor a hazai ellátás a kedvezőtlen kalászos termésadatok ellenére is megfelelően biztosított.

Kéthetes mélypontról fordult vissza a szójabab ára

2020. december 4. 06:09

Az amerikai szójabab-határidő jó 1 százalékkal emelkedett csütörtökön, az egy nappal korábban elért kéthetes mélypont után.

Orosz és ukrán búzát vásárolt Egyiptom a legutóbbi tenderen

2020. augusztus 6. 05:37

A párizsi árutőzsdén nem volt túl jó a hangulat, csak a takarmánybúza ára ment feljebb, a repce, a kukorica és a malmi búza árjegyzése ezzel szemben csökkent a következő határidőre.

A Bunge harmincöt amerikai gabonasilót ad el

2020. április 27. 04:36

A Bunge az utóbbi években csökkentette a költségeket, és eladta a nem a fő tevékenységekhez kapcsolódó vállalatrészeket. Most a gabonaárak hirtelen visszaesése nagy nyomást helyezett a 202 éves globális agrárgazdasági óriáscégre.