Agrárközélet
Agrárközélet

Agrároktatás – Erősíteni kell a duális képzést, azon belül is a gyakorlati oktatást

Agrároktatás – Erősíteni kell a duális képzést, azon belül is a gyakorlati oktatást

Agrofórum Online

Nagy István az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitó ünnepségén Törökszentmiklóson, a 75 éves Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium ünnepségén beszélt erről.

A következő tanév legfontosabb feladatai közé sorolta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a duális képzés, ezen belül pedig  a gyakorlati képzés megerősítését, az agrár felsőoktatás és középfokú szakoktatás, valamint a köznevelés együttműködésének fejlesztését, illetve a magyar vidék igényeihez igazított felnőttképzés erősítését.

Nagy István az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitó ünnepségén Törökszentmiklóson, a 75 éves Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium ünnepségén hétfőn elmondta, a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció legfontosabb célja, hogy az agrárszakképzés rendszerének a megújítása az agrár-és élelmiszergazdasági ágazat sajátosságainak a figyelembe vételével valósuljon meg. A koncepció a pályaorientáció megújításában kiemelkedő szerepet szán az agrárszakképző iskolák mellett működő termelő gazdaságoknak – tette hozzá.

A parlamenti államtitkár kiemelte: az iskolahálózat stabilan működik, a koncepcióban foglalt célkitűzések megvalósítása megkezdődött. Ennek keretében elindult az OKJ „finomhangolása”. A szakmai elvárásoknak megfelelően kezdeményezték az erdészeti -és vadgazdálkodási technikus szakképzés szétválasztását, az élelmiszeripari szakmunkásképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő módosítását – közölte.

Hozzátette: a kormányzati törekvéssel összhangban kezdeményezték a rövidláncú termékértékesítéssel kapcsolatos kisüzemi élelmiszer előállító szakképzés felvételét az OKJ-rendszerbe. Szavai szerint olyan agrár-szakképző iskolai hálózat működtetésére és megerősítésére van szükség, amelyben a megszerzett tudás alkalmas és elegendő minden diák számára, hogy később munkavállalóként megállja a helyét vagy saját családi birtokán önállóan is elkezdhesse a gazdálkodást.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az agrárszakképzés fejlesztésében a Földművelésügyi Minisztérium kiemelkedő, kettős szerepet tölt be: részt vesz a szakképzések irányításában,  intézményfenntartóként a szakképzés rendszerében is és jelentős szerepet tölt be az agrárszakképzés átalakításában.

Nagy István elmondta: a 2015-2016-os tanévben belépő, mintegy hatezer új tanulóval együtt csaknem huszonnégyezer diák tanul a tárca által fenntartott intézményhálózatban.  Az FM átvette további öt iskola fenntartói jogát, így összesen 49 iskolát tart fenn, az oktatás 64 feladatellátási helyen zajlik – tette hozzá.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Karrier a mezőgazdaságban: alakítsuk a hobbinkat megélhetéssé!

2023. július 27. 05:40

Akár a pálinkakészítés, akár a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy épp a méhészet tűnik vonzónak, a DEKRA Akademie számos kertészeti és mezőgazdasági képzést kínál azok számára, akik most vágnának bele valami újba, és azoknak is, akik meglévő ismereteiket szeretnék gyarapítani.

Rekordteljesítményt érhet el a mezőgazdaság

2018. december 11. 08:05

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 2018. I-III. negyedévében a 4,8 százalékkal bővült, a mezőgazdaság teljesítménye 2,4 százalékkal növekedett éves alapon.

Jelentős bizonytalanság jellemzi a magyar agráriumot

2020. június 29. 15:23

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a koronavírus-járvány miatt beszűkült exportlehetőségek, és a tavaszi aszály miatt - közölte Hollósi Dávid a Takarékbank agrár üzletágának szűk körű elemzői háttérbeszélgetésén.

Beporzók Napja: mindannyian tehetünk a beporzók védelméért

2020. március 11. 06:43

Ahogyan arra a március 10-i Beporzók Napja is rávilágít, a hosszú távú megoldást a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele jelenthetné, mely többek között a méhtartás körülményeinek javítása, illetve vadvirágokkal borított szegélyek létesítése révén valósulhat meg.