Agrometeorológia: beköszönt a tél

2017. november 27. 17:27

A hétvégén hazánk fölött átvonult hullámzó frontrendszer hidegfrontja országszerte lehűtötte a levegőt, ugyanakkor megszüntette a ködös, párás időt, ami tartósabban egyelőre nem is tér vissza. A hét közepén és várhatóan a hét végén is egy-egy fölöttünk áthaladó ciklon hatására csapadékos időre van kilátás többfelé hóval.

A hétvégén országszerte 2 és 20 mm közötti csapadék hullott, sokfelé 10 mm fölötti összeg, csak északon, északnyugaton illetve Baranyában esett kevesebb. Ebből adódóan a talaj felső 50 cm-es rétege többnyire nedves, sáros. Az Alföld nagy részén azonban csak a felső talajrétegre jellemző a nagy nedvességtartalom, itt bőven van még hova leszivárognia a további csapadéknak. Főként délnyugaton és az északi középhegységben telített a talaj, ezeken a területeken a mélyműveléses munkák során fokozott figyelmet kell fordítani az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulására, annak lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Az eddigi enyhe, nedves időjárás következtében az őszi vetések jellemzően jól fejlettek. A talaj felszín közeli részének hőmérséklete egyelőre 7 fok körül alakul, a hét közepére azonban jelentősen visszaesik, 1-4 fok közötti értékekre.

A hét első napjaiban még napos, legfeljebb fátyolfelhős, száraz időben lehet dolgozni a földeken. Szerdán már megvastagszik a felhőzet, és északnyugat felől napközben a Dunántúlon, majd este a keleti országrészben is elered az eső, ami eleinte északon, majd csütörtökön a Dunántúl nagy területein, majd a középső országrészben is havazásba megy át. A Tiszántúlon főként eső valószínű. Csütörtökön napközben északnyugat felől szűnik meg a csapadék. Összességében a hét közepén 10 és 25 mm közötti összegekre lehet számítani, és elsősorban az északi országrészben néhány centis összefüggő hótakaró is kialakulhat. Pénteken átmenetileg felszakadozik a felhőzet, nyugaton hosszabb, keleten rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A jelenlegi számítások szerint szombaton újabb ciklon éri el hazánkat, ami a hétvégén ismét borult, csapadékos időt okoz újabb 10-20 mm-nyi csapadékkal, aminek már nagyobb része hó formájában várható. A növényvédelmi permetezésekre főként a kedd délután és a pénteki nap lesz alkalmas, ekkor mindenütt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

A hőmérséklet jelentősen visszaesik a múlt heti értékekhez képest. Keddtől fagyosak lesznek a hajnalok, a héten többször is -5 fokig vagy ez alá csökken a hőmérséklet. Kedden napközben még 3-8 fokig melegszik a levegő, de napról-napra hűl az idő, és a hétvégén már a kora délutáni órákban is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Témakör: