Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia: enyhülés csapadékkal és sáros talajjal

Agrometeorológia: enyhülés csapadékkal és sáros talajjal

Agrofórum Online

Kedden sokfelé kisebb csapadék, szerdától szárazabb, enyhébb idő, a hét végére újabb csapadék - tömören így lehetne összefoglalni az előttünk álló hét időjárását.

Az elmúlt hét első napjaiban sokfelé hullott az országban 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A hét közepi szárazabb idő után péntektől ismét többfelé hullott eső, de jellemzően 5 mm alatti mennyiségben. A hét végi lehűlés hatására az Északi-Középhegységben a magasabb részeken már hó is hullott. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső néhányszor 10 cm az északnyugati országrész kivételével szinte telített, de főleg az Alföldön 50 cm-nél mélyebben még jelentős nedvességhiány van. Ugyanakkor délnyugaton gyakorlatilag 1 m mélységig átnedvesedett a talaj.

A hőmérséklet az átlagos körül alakult az elmúlt napokban. A múlt hét közepén, és a hét végén sokfelé volt fagy reggelre. Délutánonként jellemzően 5 és 10 fok között alakult a csúcsérték. A talaj hőmérséklete 5, 10 és 20 cm mélyen egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 3 és 7 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az eddigi kedvező körülmények (az ősz eddig eltelt része az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb volt) hatására az őszi vetések jól fejlettek. Az őszi talajmunkák a sokfelé sáros talaj miatt viszont nehezen végezhetők.

Kedden egy melegfront hatására sokfelé kell csapadékra számítani: jellemzően esőre, de északkeleten, és a hegyekben hó is valószínű. A csapadék összmennyisége szerda délig nagyrészt 5 mm alatt marad. A délnyugati országrész akár teljen ki is maradhat a csapadékból, északnyugaton viszont akár 10 mm-nél is több eshet. Szerdára megszűnik a csapadék és jelentősen enyhül az idő.

A legszebb idő szerdán és csütörtökön alakulhat ki, amikor az ország jelentős részén napsütés is valószínű és a hőmérséklet a déli országrészben akár a 15 fokot is elérheti. Északkeleten már szerdától-csütörtöktől, másfelé inkább majd péntektől számíthatunk borongós, párás, ködös időre helyenként ködszitálással.

Számottevő fagy a héten nem valószínű, a minimumok eleinte 0 fok körül, majd inkább kevéssel a fölött alakulnak majd. A borongós időben pedig a maximumok többnyire 5 és 10 fok között maradnak, csak az egyre kevesebb napos terület melegszik föl ettől jobban. A hét legvégére újabb frontrendszer várható csapadékkal és lehűléssel. A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, 10 cm alatt stagnálás valószínű.

Szerdától a csapadékmentes, eleinte még szeles és részben napos időben a talaj fölső rétege kissé szikkadni kezd, viszont a ködök megjelenésével ismét sokfelé sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

Részletes, lokális adatok itt érhetők el!

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 5.

2022. március 29. 04:36

A sorozat ötödik fejezetében a talajművelő gép kategória döntőseit (Kuhn Multi-Leader XT eke, Amazone Cobra kultivátor, Kverneland 2300 S Variomat eke), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Megszületett az eke talajkímélőbb változata – nagy ötlet!

2023. október 11. 07:40

Számtalan támadás éri manapság a szántás műveletét, de ennek is léteznek olyan alternatívái, amelyek a fenntarthatóság kritériumát is teljesíteni tudják. Egy ilyen innovációt mutatott be egy osztrák fejlesztő.

Talajművelés forgatás nélkül, 8 literes fogyasztással, kevesebb gyommal

2023. augusztus 22. 07:40

Üzemanyagot takarít meg és még a gyomterhelés is kisebb a Regent Tukan MSG 300 grubber használatával egy békési gazda tapasztalatai szerint, aki 5-6 éve hagyta el az ekét.

Márpedig a szántás kockáztatás

2023. augusztus 14. 13:15

A szántás létjogosultsága minden esetben felülvizsgálandó ilyen szélsőséges időjárási körülmények, és talajaink állapota miatt. A több generáción átívelő megszokás jelentősen hozzájárulhat a talajdegradációs folyamatok erősödéséhez. Okszerűen, a talajállapot felmérését követően azonban vannak esetek, amikor akár ,,ekéhez is nyúlhatunk”. A talaj víztároló kapacitásának növelése, szervesanyaggal való feltöltése, a megfelelő talajélet fenntartása azonban egyéb más gyakorlatok előtérbe helyezésével hatékonyabban támogatható.