Agrárközélet
Agrárközélet

Agrometeorológia: hőstressz és perzselésveszély

Agrometeorológia: hőstressz és perzselésveszély

Agrofórum Online

Az időjárási frontok csak súrolják, vagy északon el is kerülik hazánkat, így a hét végéig a meleg fokozódására kell számítani. Bár a száraz időjárás kedvez a talajelőkészítési és egyéb mezőgazdasági munkáknak, ezek tervezésénél a forróság mellet az igen magas UV B sugárzásra is érdemes figyelni.

A múlt hét második felében már csak foltokban hullott 1 mm-t meghaladó csapadék, így a sokfelé szeles időben a hét elején esett kiadósabb esők által átnedvesített talaj felső rétege erőteljesen száradni kezdett. A mélyebb rétegek nedvességviszonyai igen eltérőek az országban a talaj szerkezetétől és a lehullott csapadéktól függően. A héten tovább szárad a talaj, a múlt heti esők ellenére is az aszály fokozódására kell számítani.

A júliusi csapadékösszeg az Alföldön, a Kisalföldön és a nyugati határszélen az átlagos érték alatt alakult, az északi országrészben és a múlt heti esők következtében a Dunántúl nagy részén viszont valamivel az átlag fölötti értékeket mértek. A kukoricának szükséges 100 mm-t azonban csak foltokban érte el a júliusi csapadék.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek északon és a Dunántúl nagy részén 850-950 foknap körül, az ország délkeleti részén pedig 1000-1100 foknap körül alakulnak. Ezek szerint jóval az átlag fölött, délen a tavalyi értékeket is egyre inkább meghaladva járnak a hőösszegek.

Jellemzően napos idő várható egész héten, kevés fátyol- és gomolyfelhővel. A forró, napos időben fennáll a perzselés veszélye, illetve az erős napsugárzás napégést is okozhat a gyümölcsökön. Egy-egy zápor, esetleg zivatar főként az északi országrészben illetve a Dunántúl nyugati és északi részén fordulhat elő, a jelenleg számítások szerint a legnagyobb eséllyel vasárnap. Ezzel együtt is jellemzően száraz idő lesz igen erős párolgással. Egész héten légköri aszály várható, a levegő relatív páratartalma a legmelegebb órákban 30% alatt alakul, és éjszaka is nagy területeken marad 60% alatt. A főként délies, a hétvégén északira forduló szél csak helyenként, főként a Dunántúlon élénkül meg, a mérsékelt vagy gyenge szél az ország nagy részén nem fokozza az amúgy is erős párolgást, ugyanakkor a forróság érzetünket sem enyhíti.

A hőmérséklet a legtöbb helyen éjszaka sem csökken 20 fok alá, napközben pedig a legmelegebb órákban a 35 fokot is meghaladja, a hét második felében elsősorban délkeleten a 39-40 fokot is eléri. Így az előttünk álló hét az idei nyár eddigi legforróbb hetének ígérkezik. A hőségben a szabadban dolgozó emberek megfelelő vízutánpótlása mellett fokozottan oda kell figyelni az állatok megnövekedett ivóvíz igényére is.

(Országos Meteorológiai Szolgálat)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Jelentős mennyiségű csapadék várható

2019. április 8. 14:47

Az OMSZ szerint ezen a héten többször és sokfelé csapadékos idő várható, szerdáig főleg délen és a Dunántúlon, majd a hét második felében országszerte.

Durván bezuhant a búza ára a héten

2023. november 18. 09:10

Amerikában mínuszokat, míg Európában vegyes összképet lehetett látni a terménypiacokon a hét utolsó kereskedési napján.

Fennáll a perzselés veszélye – fokozódik a kánikula

2018. augusztus 21. 07:56

A napos, száraz, az átlagosnál melegebb időjárás a hét közepéig folytatódik. A hét második felében egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, de a számottevő enyhülést hozó hidegfront csak vasárnap éri el hazánkat.