Agrometeorológia: tovább pótlódik a talaj vízkészlete

2017. december 7. 12:09

Frontok vonulnak majd térségünkben, így változékony, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű, tél eleji időjárás vár ránk a hét végére újabb jelentős csapadékkal.

November jelentős része az átlagosnál enyhébb és csapadékos időt hozott. Az elmúlt héten viszont megérkezett az átlagosnál hidegebb idő is: a nappali maximumok többnyire pár fokkal fagypont fölött alakultak, míg a csütörtök kivételével minden nap jellemzően fagyott reggelre az országban. A hét végén pedig már -5 Celsius foknál nagyobb hidegek is előfordultak. A csapadékos időjárás ugyanakkor folytatódott november végén, december elején is, több front- és csapadékrendszer is átvonult térségünk fölött, melyek újabb jelentős országos csapadékot hoztak.

Az eső mellett már sokfelé a hó is megjelent, és helyenként 10 cm-t is meghaladó hóréteg is kialakult. A talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú. A fölső nagyjából 50 cm az Alföld déli részének kivételével gyakorlatilag telített, ugyanakkor az ennél mélyebb rétegekben sokfelé még jelentős nedvességhiány van. A talaj fölső 20 cm-es rétegének hőmérséklete egy hét alatt mintegy 3 fokot csökkent, jelenleg többnyire 1 és 4 fok között alakul az országban (a mélyebb rétegek a melegebbek). Az átlagosnál enyhébb és csapadékosabb ősz kedvező körülményeket teremtett az őszi vetéseknek, így azok jól fejlettek.

A hét elején előbb egy hideg, majd kedden egy melegfront okozott kisebb vegyes halmazállapotú csapadékot. Ugyanakkor jelentős enyhülés kezdődött, elsősorban a magasabb légrétegekben. Csütörtökön viszonylag enyhe, csapadékmentes időre számíthatunk.

Pénteken markáns frontrendszer érkezik, melynek hatására az újabb csapadék is megérkezik majd, zömében eső, de nyugaton és a magasabb területeken havas eső, hó is hullhat. Éjszakánként sokfelé várható, többnyire gyenge fagy, napközben pedig kevéssel 0 fok fölé emelkedik majd a hőmérséklet.

Pénteken valószínű a legenyhébb idő, a déli országrészben akkor 10 fok fölötti maximumok is várhatók. A hét legvégére ismét hideg levegő érkezése valószínű.

 A talaj hőmérséklete a felszínhez közel a hét közepén átmenetileg kissé emelkedik, majd ismét csökken. Jelentősebb, tartós fagy azonban egyelőre nem valószínű. Az éjszakai fagyok nappali fölengedésének és az újabb csapadéknak a hatására a talaj továbbra is sáros lesz.

Az őszi talajművelés során fokozott figyelmet kell fordítani a talaj vízbefogadó és tározó képességének növelésére a talaj lazításával, ill. az esetleges téli-tavaszi belvíz kialakulásának lehetőség szerinti megelőzésére a szántás mélységének optimális megválasztásával (eketalp betegség), a fölösleges csapadékot elvezető vápák, csatornák tisztán tartásával.

(Országos Meteorológiai Szolgálat)