Növénytermesztés
Növénytermesztés

Agrometeorológia – Változékony, tavaszias időben dolgozhatunk

Agrometeorológia – Változékony, tavaszias időben dolgozhatunk

Agrofórum Online

Benedek napjára megérkezett a régen várt, talán meglepően is enyhe tavaszias idő. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban eleinte még folytatódik a már szinte májust idéző enyhe időjárás, majd a hét végére visszaesik a hőmérséklet, és változékonyabbra fordul az idő, de jelentős csapadék nem várható.

Az utóbbi napok szokatlanul enyhe időjárása kedvezett a növények fejlődésének, és nem fogja jelentősen lassítani ezt a folyamatot a következő napok átmeneti visszaesése sem. A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-en 9 és 11 fok között van az országban, és a hét végére mindenütt meghaladja a 10 fokot, a hétvégére pedig várhatóan 12-14 fokos talajhőmérsékleti értékek lesznek jellemzők. A talaj felső rétegeiben általában 40-60% közötti a nedvességtartalom, de a Dunántúl északi részén, ahol 15-20 mm eső hullott az elmúlt napokban, ennél magasabb értékek a jellemzők.

Az előttünk álló hétvégén változóan felhős időre van kilátás főként gomoly- és fátyolfelhőkkel, de az ország nagy részén néhány órás napsütésre lehet számítani. Kisebb eső, zápor leginkább vasárnap várható, majd hétfőtől egyre több lesz a napsütés, és a csapadékhajlam is csökkenni fog. A légmozgás mérsékelt marad, de vasárnap átmenetileg megerősödik az északi szél. A hőmérséklet visszaesik, és vasárnap sok helyen a 10 fokot sem éri el, de fagyveszély jelen számításaink szerint nincs, de ezzel kapcsolatban érdemel lesz figyelni az aktuális előrejelzéseket.

(met.hu)

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A levegőből végeztek növénykondicionálást és szárbontást

2024. április 17. 17:40

Két drón is a levegőbe emelkedett a Pest vármegyei Gödöllő határában, a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. szárítópusztai telephelyén.

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték – lehet öntözni!

2024. április 16. 13:10

Az elmúlt időszak rendkívül csapadékszegény időjárása és a gazdálkodói visszajelzések alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

Már a paradicsomot is drónok porozzák be

2024. április 15. 12:40

A Two Wellsben található Perfection Fresh farm drónokat integrál a paradicsomtermesztési folyamatokba ellenőrzött üvegházi körülmények között. A kísérlet célja az, hogy megoldást találjanak a paradicsomtermesztés kritikus szempontjának számító beporzás kihívásaira.

Gomolyfelhős és napos időszakok váltják egymást vasárnap

2022. május 8. 04:05

Vasárnap gomolyfelhős és napos időjárás egyaránt előfordulhat, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

40 fok fölött tényleg felrobbanhat a dinnye?

2023. július 20. 13:40

A tavalyinál nagyobb a kínálat a nyár egyik kedvenc gyümölcséből, a görögdinnyéből. Pedig az időjárás nem mindig kegyes hozzá, a forróság erre a növényre is rossz hatással van.

Enyhe, de esős idő várható

2021. november 3. 04:47

Enyhe időre van kilátás, a hőmérséklet legmagasabb értékei általában 13, 18 fok körül alakulnak, csak északkeleten lehet hidegebb.

Agrometeorológia: újabb jelentős csapadék érkezhet

2018. február 5. 16:15

A 2018-as január általában 3-4 fokkal enyhébb volt az átlagosnál, és a szokásosnál 10-15 mm-rel kevesebb csapadékot hozott, ettől több csak a déli határszélen hullott.