Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Áprilisi tél: veszélyben a szőlőtermés?

Áprilisi tél: veszélyben a szőlőtermés?

Agrofórum Online

A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre – nyugtatja meg egyelőre az aggódókat a Borháló.

Szívfacsaró látvány, ahogy jeges szél tépi a virágba borult gyümölcsfákat, ahogy szűnni nem akaróan zuhog rájuk az égi áldás hó és havas eső alakjában. Egyes termelők máris megkongatták a vészharangot, más szakemberek szerint ugyanakkor a jelenlegi időjárás, ha mindennaposnak nem nevezhető is, egyelőre nem jelent veszélyt a termésre. De mi a helyzet a szőlővel?

„A szőlő ősi haszonnövényünk, sokkal strapabíróbb, mint sokan gondolják – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – Mély téli álmot alszik, és számos érzékenyebb gyümölcsünknél később hajt. A jelenlegi havas-szeles időjárás, ha nem következnek rá száraz fagyok, önmagában nem okoz jelentős kárt, egyelőre tehát nem kell aggódnunk a 2017-es borévjáratért” – fogalmaz a szakember.

A Borháló 46 üzletből álló franchise-hálózatot működtet szerte az országban, közvetlen beszerzési forrásokkal Magyarország legtöbb borvidékén. Kathona így első kézből értesül a termelők problémáiról. „A tavalyi fagyok például a dunántúli termőhelyeken okoztak lokális károkat: míg egyes termelők megúszták a csapást, mások csak bizonyos dűlőkben vagy dűlőrészekben szenvedtek kárt, és sajnos olyanok is akadtak, akiknél szinte a teljes évjáratot leszüretelte az április végi hideghullám” – mondja a beszerzési igazgató, aki szerint az igazi veszélyeket a következő három hét rejti: hajnali fagyok, száraz hidegbetörések egészen a fagyosszentekig, vagyis május közepéig előfordulhatnak Magyarországon.

A Borháló január végén háromezer Vice-napi szőlővesszőt osztott szét vásárlói között. A folklór szerint ezek a vesszők vízbe állítva és hajtatva megjósolják, milyen lesz az adott év szőlőtermése. A harapós fagyok idején lemetszett, mély álomba vonult vesszők azzal keltettek riadalmat, hogy egy ideig vonakodtak életre kelni, ám végül kihajtottak, és igazolták, hogy az ültetvényekben nem okozott komoly károkat a szokottnál keményebb tél.

(Borháló Sajtóközlemény)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Tiszta helyen termő öreg tőkék, nagy borok

2021. június 26. 04:36

Horváth József "Ráspi"-nál, a Soproni borvidéken jártunk.

Szőlőből készül a magyar pesto

2018. június 15. 05:59

Olaszországban a mozsárban összetört, összezúzott, sajttal, fenyőmaggal, finomra aprított és ízesítő növények (bazsalikom) őrlésével készítenek pesto-t, ami olaszul is az eljárás nevére utal. A franciáknál Provence-ban pistou, persillada néven ismert.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erős a levéltetű-invázió, rajzik az almamoly

2023. május 31. 09:16

Külön ki kell emelni a levéltetű fajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint.