Terményárak
Terményárak

Ausztria gabonaimportra szorul

Ausztria gabonaimportra szorul

Agrofórum Online

A kedvezőtlen időjárás miatt elmarad a sokévi átlagtól az osztrák gabonatermés, és a belső felhasználás emelkedése következtében nő az importszükséglet.

Az osztrák gabonatermés az idén a kukoricát nem számítva 2,78 millió tonna lesz, 11 százalékkal marad el az öt évi átlagtól, és 22 százalékkal a tavalyi rekordtól – prognosztizálja az Agrarmarkt Austria (AMA) agrárszervezet.

A kukoricával együtt a termés 4,7 millió tonna körül várható, ez 8 százalékkal kevesebb az öt évi átlagnál és 18 százalékkal a 2016. évi rekordtermésnél. Az osztrák meteorológiai mérések 251 éves történetében a legmelegebb márciust és a második legmelegebb júniust jegyezték fel az idén. Ez és a sok kánikulai nap nem kedvezett a gabonatermésnek, bár a minőség jó.

A belső fogyasztás emelkedik, ezért a nettó importigény az idén 1,4 millió tonnára is felszökhet a tavalyi 300 ezer tonnáról, attól függően, hogy milyen lesz a kukoricatermés
– mondta Günter Griesmayr, az AMA igazgatótanácsának elnöke. Ausztria főleg Magyarországról, Szlovákiából és Csehországból importál gabonát.

Az osztrák gabonaszükséglet a kukoricával együtt évi 6 millió tonna körül van. Ennek 51 százaléka takarmánygabona, 12 százaléka malmi gabona, 23 százalékát a keményítőgyártásban, 11 százalékát pedig az etanolgyártásban használják fel. Ausztriában 2017-ben a szója és a napraforgó javára 23 ezer hektárral 557 ezer hektárra, történelmi mélypontra csökkent a gabona termőterülete.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kukorica és a szójabab ára is zuhant a jelentés előtt

2024. március 28. 15:10

Inkább a mínuszok domináltak a terménypiacokon Amerikában és a kontinensükön is. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce ára is csökkent, ám a takarmánybúza kurzusa pluszban zárt.

Olcsó az orosz búza, ez külső nyomást jelent a piacokon

2024. március 27. 13:10

A mínuszok uralták a terménypiacokat a keddi kereskedési napon. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A búza tovább drágult a fekete-tengeri feszültségek miatt

2024. március 26. 16:10

Amerikában vegyes összkép, míg Európában inkább eladói fölény bontakozott ki a terménypiacokon a hétfői kereskedési napon.

Leállhat a fekete-tengeri ellátás

2024. március 23. 09:10

Amerikában vegyes összkép, Európában viszont eladói túlsúly alakult ki a hét utolsó kereskedési napján a terménypiacokon.

Drágult a kukorica a kínai vásárlások hatására

2023. március 17. 07:34

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) sorozatban a harmadik alkalommal számolt be az ótermésű amerikai kukorica értékesítéséről Kínának.

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

2018. szeptember 17. 14:03

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

A megélénkülő export húzta fel az árakat

2022. október 21. 07:37

A kukorica és a búza határidős ügyletei is emelkedtek, a rövid fedezetű pozíciók lezárása és a technikai alapú vásárlások támasztották alá a piacot.

A határidős árak 3 éves mélypontra estek a friss adatok hírére

2023. október 1. 11:10

Az egész hetet nézve alapvetően csökkentek az árak, csak az európai repce és a takarmánybúza jelentett kivétel a főbb termények között.