Gépinfo
Gépinfo

AXIÁL & Fendt – 15 éve együtt Magyarországon

AXIÁL & Fendt – 15 éve együtt Magyarországon

Agrofórum Online

Az AXIÁL Kft. és a Fendt 2017. szeptember 22-én a Gödöllői Királyi Kastélyban ünnepelte partnerkapcsolatának 15 éves jubileumát. Az eseményen Peter-Josef Paffen, az AGCO/Fendt cégvezetés alelnöke és szóvivője, illetve Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője mondott beszédet.

Európai mezőgépgyártás – javuló gazdasági környezet

Peter-Josef Paffen előadása első felében áttekintette az európai mezőgéppiac elmúlt évekbeli alakulását. Kiemelte, a 2009-es géppiaci recessziót követően az európai mezőgépgyártást 2016-ban a fenntartható növekedés jellemezte, mely kedvező tendencia 2017-ben tovább folytatódott.

A várakozásaik szerint a Fendt piaci részesedése az idei évben a nyugat- és közép-európai 155 ezres traktorpiacon el fogja érni a 8,8%-ot. A tervek szerint a Fendt főhadiszállásán, Marktoberdorfban az év végéig az előző évhez képest több mint 1300-zal több, összesen 15.001 traktor fogja elhagyni a gyártósort, melynek 68%-a Németországon kívüli piacokon talál majd gazdára. Mindezek alapján jól látható, hogy a Fendt növekedése az exportpiacokon alapul, ezen belül is nagy növekedési potenciált látnak a magyar piacban is.

Ami a célokat illeti, Marktoberdorfban 2020-ra évi 20 ezer traktor gyártását tervezik, melytől 25%-os bevétel-növekedést várnak. Nagy jelentőséggel bír a kutatás-fejlesztés Fendt-nél, melyre évente 60-65 millió eurót költenek. Az AGCO/Fendt szóvivője azt is kiemelte, hogy AXIÁL Kft. 2002, vagyis a közös üzleti kapcsolat kezdete óta 2500 Fendt traktor értékesített Magyarországon.

Fendt Full Line traktorprogram és újdonságok a 2017-es Agritechnica kiállításon

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Fendt Full Line névre keresztelt traktorprogramja keretében idén ősztől az AGCO döntése értelmében – a korábbi Challenger gumihevederes traktorok Fendt égisze alá kerülésével – immár teljes traktorpalettát kínál az európai vásárlók számára.


Harsányi Zsolt (AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezető) Peter-Josef Paffen (AGCO/Fendt alelnök) és Cristian Erkens (Fendt értékesítési igazgató), Vitezslav Chrapavy – Fendt országfelelős

Peter-Josef Paffen az újdonságok jegyében kiemelte a Fendt nagytraktorát, az 500 LE-s 1000 Vario-t, valamint az új, fokozatmentes váltóval és teljesen új ConstantGrip rugózással ellátott Fendt 900 Vario MT gumihevederes traktort, és a felújított, elsősorban szőlő- és gyümölcstermesztőknek kínált Fendt 200 Vario traktort. Kitért továbbá a különböző Fendt kasza, bálázó, valamint vontatott és önjáró permetezőgép-újdonságokra is.

Peter-Josef Paffen röviden beszélt még a november 12-én megnyíló Agritechnica kiállítás termékdíj pályázatán ezüstérmet szerzett és a hannoveri helyszínen testközelből is megtekinthető további Fendt újdonságokról, a Fendt teljesen elektromos e100 Vario kompakttraktoráról, az agrirouterTM adatcsere-platformról, a MARS projektről (robotokra épülő rendszer a precíz vetés támogatására, illetve dokumentálására), továbbá a VarioPull rendszerről is, mely a tengelyek közti intelligens súlyelosztást teszi lehetővé.

Immár 15 évre visszatekintő eredményes együttműködés az Axiál szemszögéből

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Fendt márkával 2002-ben elindul együttműködés mérföldköveit tekintette át röviden. A bajai központú vállalkozás jelenleg 50-500 lóerő közötti teljesítménytartományban kínálja a Fendt márka erőgépeit, de rövidesen jönnek a 650 lóerős hevederes traktorok is, melyek iránt nagy az érdeklődés. Elhangzott, szeptember végéig az Axiál értékesítésében 2017-ben 147 db új, illetve 12 db kevés üzemórás Fendt erőgép talált gazdára, ezzel a márka kb. 12%-os piaci részesedést ért el a hazai traktorpiacon. Harsányi Zsolt hozzátette, az AXIÁL sikerének fontos záloga az alkalmazkodóképesség is, igyekeznek mindig azt árulni, amire a gazdálkodó partnereknek szüksége van.

 

A 26 éves vállalkozás az egyik legversenyképesebb portfólióval rendelkezik a magyar mezőgép-kereskedők piacán, melyhez hozzájárul a vevőszolgálat munkája, ahol két üzletág – alkatrész és szerviz – közös irányítás alatt még összehangoltabb működést biztosít, illetve háttérszolgáltatást nyújt a partnereknek. Az AXIÁL Kft. mindent megtesz azért, hogy korszerűen felszerelt hálózattal szolgálja ki ügyfeleit; jelenleg is Békéscsabán zajlik a szervizműhely bővítése. „Nálunk a szolgáltatás volt és marad az első helyen!” – emelte ki Harsányi Zsolt.


Peter-Josef Paffen átadja az új Fendt 1050 Vario kulcsát Dr. Szabó Istvánnak

A fejlesztések eredménye, hogy az AXIÁL Kft. 2017 első nyolc hónapja során nettó 54,5 milliárd forint forgalmat tudott elérni.

A rendezvény zárásaként ünnepélyes keretek között került sor a Szent István Egyetemen 2016 júniusa óta az AGCO és az Axiál Kft. hathatós támogatásával és 5 millió eurós támogatásával életre hívott agrárinformatikai labor számára egy Fendt 1050 Vario traktor átadása, amellyel az AGCO és az AXIÁL Kft. a minél színvonalasabb hazai gépészképzést karolta fel.

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

„Ufót” épített a Kubota hagyományos traktor helyett

2024. január 16. 14:40

Hat perc alatt feltölthető a Kubota legújabb koncepciótraktora, amely önműködő módon, tisztán elektromos hajtás segítségével képes dolgozni a mögé kapcsolt munkagépekkel.

Mezőgépgyártók rangsorai az Egyesült Államokban és Kanadában

2018. november 12. 08:36

Az EDA (Equipment Dealer Association) májusban tette közzé a dílerek véleménye alapján készített 2018. évre vonatkozó gyártói rangsorát. A full-liner gyártók közül a Claas cég kapta a legmagasabb pontot a legtöbb kategóriában és érte el a legnagyobb összpontszámot.

Hannoverben a jövő traktora – Bemutatkozott az első hibrid STEYR

2019. november 12. 10:34

A traktorok következő generációinak tervezésénél a károsanyag-kibocsátás minimálisra vagy nullásra csökkentése fontos vezérelv, amire most az osztrák STEYR is megpróbál választ adni - sok más mellett.

Gépészet Videó

Profitált a John Deere az amerikai segélyprogramból

2020. május 26. 05:37

A John Deere profitált abból a segélycsomagból, amelyet az Egyesült Államok kormányzata nyújtott az amerikai termelőknek azért, hogy megbirkózzanak az új típusú koronavírus terjedése miatti válságos helyzettel.