Agrárközélet
Agrárközélet

Az agrárkamara sürgős megoldást szorgalmaz az öntözés problémáira

Az agrárkamara sürgős megoldást szorgalmaz az öntözés problémáira

Agrofórum Online

A kormány márciusban benyújtotta az Európai Uniónak Magyarország felülvizsgált vízgyűjtő-gazdálkodási tervét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az öntözés problémáinak hatékony és gyors megoldása érdekében a Földművelésügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség között, bevonva a Nemzetgazdasági Minisztériumot is – mondta el a NAK alelnöke, Hubai Imre hétfőn Szigetszentmiklóson, sajtótájékoztatón.

Az eseményen az agrárgazdasági szakterületek aktuális helyzetét értékelte Hubai Imre vidékfejlesztésért, Éder Tamás élelmiszeriparért és Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős NAK-alelnök.

A vidékfejlesztésért felelős alelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány márciusban benyújtotta az Európai Uniónak Magyarország felülvizsgált vízgyűjtő-gazdálkodási tervét, amely az elkövetkező hét évben meghatározza az öntözési lehetőségeket és az öntözésfejlesztési támogatásokat. A jóváhagyást követően májusban elindulhatnak az öntözésfejlesztési támogatások – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a vízgyűjtő-gazdálkodási terv mellett azonban az öntözővízhez való hozzáféréssel kapcsolatos jogszabályokat is felül kellett vizsgálni.

Hubai Imre jelezte: a Vidékfejlesztési Program (VP) keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, az öntözött területek növelésére az idén tavasszal 49,5 milliárd forint forrással jelenik meg a pályázati felhívás, a kertészetre vonatkozóan 76,5 milliárd forint juthat közvetlenül korszerűsítésére.

Kitért arra is, hogy októbertől ismét kell vízkészlet-járulékot fizetni, azonban a NAK kezdeményezésére a díjmentesség bizonyos esetekben továbbra is fennmaradhat. Megjegyezte: szintén kamarai javaslat volt, hogy a fenntartható vízgazdálkodás érdekében kapjanak amnesztiát az agráriumban engedély nélkül létesített kutak.

Éder Tamás alelnök beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy hiába bővült tavaly az élelmiszeripar termelése 4,3 százalékkal, a növekedés ezúttal is jelentősen elmaradt az ipar egészének közel 8 százalékos javulásától.

Ismertette, hogy az ágazat növekedése elsősorban az export 10 százalékot meghaladó erősödéséből fakadt, eközben a belföldi értékesítés bővülése alig haladta meg az egy százalékot. Jelezte: az export bővülése és a hazai gyenge értékesítés közti különbség rámutat a tömegtermékek területén fennálló versenyképességi gondokra. Ezen a területen a magyar élelmiszeripar versenyképessége súlyosan gyengült az elmúlt évtizedekben- mutatott rá.

Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős NAK-alelnök a sertés- és tejágazat problémáiról szólva úgy vélte, a problémák jelentős részben az orosz embargó hatásainak tudhatók be. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar kára mintegy 130 milliárd forintra tehető az embargó következtében – mondta. Magyarország számára azonban ennél is jelentősebb az a közvetett kár, amit az unió belső piacain ragadt árufelesleg okoz – mutatott rá, hozzátéve: az orosz embargó hatásait a tej esetében súlyosbítja a kvóta eltörlése.

Emlékeztetett: az unió tavaly ősszel 500 millió eurós rendkívüli támogatási csomagot különített el a tejtermelők és a sertéshústermelők támogatására, ebből Magyarországnak 2,9 milliárd forint jutott. Az uniós intézkedések nem érték el a kívánt hatást, ezért nemzeti hatáskörben kell lépéseket tenni – mondta.

Zászlós Tibor elmondása szerint a kormány 15 forint kilogrammonkénti árkiegészítő támogatásával Európa legnagyobb ilyen támogatását kapják a termelők, miközben a tej átvételi ára az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az alelnök az összefogásban látja a megoldást. A NAK javaslatai között szerepel egyebek mellett, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok adjanak prioritást a hazai termékeknek, legyen felmentés a tej és tejtermék marketingje után fizetendő reklámadó alól, illetve minél hamarabb jelenjen meg a GMO-mentes jelölés a megfelelő minőségű, hazai nyerstejből előállított tejtermékeken.

A sertéságazat problémái között Zászlós Tibor a nagy mennyiségű spanyol importot említette, és szorgalmazta a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy erősítését.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Frissült az öntözési eljárások útmutatója

2019. július 10. 11:22

A NAK a hatályos jogszabályoknak megfelelően aktualizálta az öntözéssel kapcsolatos vízjogi engedélyezési eljárásokat összefoglaló útmutatóját.

Digitális Agrárakadémia: cél a digitális technológia megismertetése a gazdálkodókkal

2021. április 3. 11:27

A kormány a Digitális Agrárakadémia működtetésére 2027-ig biztosított forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.) számára.

Növényvédő szer: nem mindig érdeke a forgalmazónak az engedélyezés

2018. május 26. 03:56

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Növényvédelmi Szövetség, amellyel a két szervezet vezetője egy évek óta tartó szakmai kapcsolatot tett formálissá.

Az agrárkamara az élelmiszerek áfacsökkentésének folytatását szorgalmazza

2018. február 27. 13:06

Folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentését, mivel ennek gazdaságfehérítő hatása megkérdőjelezhetetlen, és hatékonyan javítja a legálisan működő piaci szereplők versenyképességét.