Agrárközélet
Agrárközélet

Az internetről érkezik a segítség a gazdáknak – Kárszimulátor is támogatja a biztosítás kiválasztását

Az internetről érkezik a segítség a gazdáknak – Kárszimulátor is támogatja a biztosítás kiválasztását

Agrofórum Online

A megfelelő konstrukció kiválasztásában segít a megújult Agrisk.hu, amely a hazai piacon egyedülálló kárszimulátorral is támogatja a döntést.

Egy nagyobb vihar, jégeső, komoly gondokat okozó belvíz, a nyáron menetrendszerűen érkező szárazság – a gazdák életét alaposan megnehezítő jelenségek, amelyek ellen biztosításokkal igyekeznek védekezni a termelők. A megfelelő konstrukció kiválasztásában segít a megújult Agrisk.hu, amely a hazai piacon egyedülálló kárszimulátorral is támogatja a döntést.

Mindössze néhány perc elegendő lehet arra, hogy az Agrisk.hu segítségével kössenek terménybiztosítást a gazdák, ráadásul a portál által kínált szolgáltatás nem csak az egyes biztosítók alapkínálatának összehasonlítását teszi lehetővé, de ennél jóval nagyobb segítséget is nyújt. A felületen található kárszimulátor segítségével ugyanis a termelők azt is megtudhatják, hogy bizonyos káresemények kapcsán mekkora kártérítésre, illetve milyen szolgáltatásokra számíthatnak az egyes biztosítóknál.


Surmann Árpád, az Agrisk.hu kitalálója, és működtetője

„A portál létrehozásával az volt a célunk, hogy megoldást kínáljunk azoknak a termelőknek is, akik eddig valamilyen ok miatt nem jutottak hozzá biztosítási szolgáltatáshoz. Magyarországon a mezőgazdasági művelésbe vont területek mintegy 40 százalékát biztosították. A nagyüzemek számára ez megkerülhetetlen, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb területen gazdálkodók jelentős része nem jut el a biztosítókhoz. Ennek hátterében az áll, hogy viszonylag kevés pénzintézet kínál terménybiztosítást, így a kistermelők számára komoly terhet jelent, ha személyesen kell intézni az ügyeket, esetleg tanácsadókkal akarnak konzultálni. Az internet kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy hozzájuk is eljuttassuk a megfelelő információkat sőt, az ügyintézéssel járó terheket is levegyük a vállukról” – mutatott rá Surmann Árpád, a tavaly tavasszal indult, idén március elején azonban teljesen megújult Agrisk.hu portál kitalálója és tulajdonosa.

A biztosítási konstrukciókat összehasonlító hagyományos felületekhez képest az Agrisk.hu többlet szolgáltatásokat is kínál, mint például a már említett kárszimulátor. Ennek lényege, hogy egy nagyon pontosan paraméterezhető rendszerben az érdeklődő ki tudja választani az általa termesztett növényt, majd megadhatja, hogy milyen kártípusnál, mekkora területtel és kárintenzitással kalkuláljon a rendszer. A végeredmény pedig az, hogy arra a kárra, amelytől leginkább tart, illetve saját egyedi helyzetéhez igazítva párhuzamosan láthatja a biztosítók ajánlatait, ami nagymértékben megkönnyítheti a döntést. Ha valamelyik adatot megváltoztatja a termelő, akkor a rendszer azonnal újraszámolja az értékeket, és megjeleníti az adott paramétereknek megfelelő térítéseket és ajánlatokat.


Kárszimulátor, amellyel kiszámolhatjuk, hogy adott kár esetén mekkora támogatásra vagyunk jogosultak

Az Agrisk.hu lehetőséget nyújt arra is, hogy a portálon keresztül megkössék a gazdák a kiválasztott biztosítást. „Ha valaki úgy dönt, hogy érdekli a felületünkön talált valamelyik konstrukció, akkor néhány adat megadásával, és egy gombnyomással megteheti, hogy ránk bízza a szerződés létrehozását és attól kezdve ezzel már nincs dolga. Vagyis a biztosító munkatársával nem is találkozik, nem kell hosszasan keresgélnie, kimozdulnia, mindössze egy online felületre kell belépnie” – vázolta a megoldás előnyeit Surmann Árpád.

Az Agrisk.hu, illetve a portál mögött álló Első Agrárbiztosítási Portál Kft. telefonos ügyfélszolgálattal és egyéb kapcsolatfelvételi lehetőségekkel is segíti a gazdákat a gyors, egyszerű és hatékony ügyintézésben. A tervek szerint a jövőben tovább bővül a portálon kínált szolgáltatások köre, így például a kárbejelentésnél is egyedi funkciókkal tudják majd támogatni a termelőket.

„Az Agrisk.hu kialakításánál nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy az internetet kevésbé ismerők számára is jól használható legyen az oldal. Néhány napja egy, az idősebb gazdagenerációt képviselő termelőt kértem meg arra, hogy töltse ki a felületet, és minden probléma nélkül sikerült végigmennie a folyamaton. Aki pedig sűrűn használja az internetet, az akár két percen belül eredményt kaphat” – mondta el Surmann Árpád.


A biztosítást online megrendelhetjük vagy kérhetünk ajánlatot az oldalon keresztül

Az Agrisk.hu megbízásából a növénytermesztők körében végzett felmérés szerint a gazdák fele (53%) már legalább egyszer kötött mezőgazdasági biztosítást. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy ez egyre általánosabbá válik, a válaszadók 43 százaléka biztosan, további 43 százaléka pedig valószínűleg új mezőgazdasági biztosítást szándékozik kötni egy éven belül. A megkérdezettek a legnagyobb veszélyforrásnak a jégesőt (74%), a viharokat (49%), valamint az aszályt (41%) tartják. A különböző időszakokban fellépő fagyok hátrébb szorultak a listán, egyre nagyobb a szerepe viszont a belvizek elleni védekezésnek, ahogy azt februárban vissza is igazolta a valóság.

A felmérésből az is kiderül, hogy nem feltétlenül a kártérítés nagysága a legfontosabb szempont, amikor biztosítást választanak a termelők. A gazdálkodók 31 százalékának fontos a kárfizetés nagysága, a többség (75%) szeretné, ha annak mértéke megállapítható volna. Ezzel összhangban van, hogy a biztosítóválasztás fő szempontja a kárfizetés megbízhatósága (61%) és csak ezt követi az árszint (42%).

Hasonlítsa össze Ön is a növénybiztosításokat, és gondoskodjon terményeiről itt: http://www.agrisk.hu/

(AGRISK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Növénybiztosítás: rohamosan fogy az időd!

2023. május 10. 13:10

Ha eddig nem tetted volna meg, kezdj el foglalkozni a növénybiztosításod megkötésével, mert rohamosan fogy az időd.

Kárt szenvedett gazdák védelme magasfokon

2019. március 14. 08:23

Magyarországon a megközelítőleg 4,5 M hektár termőterület alig felére kötnek növénybiztosítást, felkészülve a hozamveszteségek nem ritkán húsbavágó pénzügyi következményeire.

Mennyit kap 11 milliárdból mezőgazdasági termelőként?

2021. március 29. 06:05

Pozitív változásokat hozott a tavasz az állami támogatási rendszerben: eddig az állam 7 milliárd forinttal támogatta a növénybiztosítást kötő mezőgazdasági termelőket, idén, 2021-ben már 11 milliárd forintra emelte a támogatás keretösszegét.

Továbbra is egy „pipával” lehet 30-50%-os díjvisszatérítést kapni

2018. április 23. 07:42

Változatlan formában megy tovább a díjtámogatott növénybiztosítások rendszere 2018-ban is, melyben továbbra is 4 milliárd forint állami támogatás áll az arra jogosult gazdák rendelkezésére.