Agrárközélet
Agrárközélet

Egyre kevesebb külföldi tej érkezik az országba

Egyre kevesebb külföldi tej érkezik az országba

Agrofórum Online

A boltok polcain a gyanúsan olcsó importáruk helyét a magyar termékek vették át. A hatóságok és a szakmai szervezetek együttműködése sikeres, a NAV az elmúlt hónapokban számos bejelentés alapján szűrte ki az áfacsalással érintett dobozos tejeket a piacról.

Bár egy éve még az egész Európai ­Uniót sújtó válság határozta meg a hazai tejpiac alakulását, mára egyensúlyi helyzet alakult ki az ágazatban. Korábban a külpiacokról dömpingáron tömegével érkező áru tartotta óriási nyomás alatt a magyar tejtermelést, ez a folyamat azóta enyhült, a beszállított tej mennyisége csökkent az elmúlt hónapokban – derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a dobozos tej behozatala 2017 első felében gyakorlatilag megegyezett a kivitellel, az import 4 százalékkal csökkent, míg az export 84 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az árak is emelkedtek, a tej és a tejtermékek kivitelének árbevétele 36 százalékkal, az import értéke pedig 20 százalékkal nőtt 2017 első fél évében 2016-hoz viszonyítva.

A tárcavezető nagy sikernek értékelte, hogy tavaly a boltok polcait már 83 százalékban hazai előállítású dobozos tejjel töltötték fel a kereskedők, míg 2011-ben ez az arány csak 15-20 százalék volt. Az elmúlt években épp az okozta a legnagyobb problémát a hazai tejpiac szereplőinek, hogy a kereskedelmi láncok többsége olcsó, külföldi UHT tejet kínált, míg magyar áru elhanyagolható mennyiségben került a boltokba, jóval magasabb áron.

A miniszter szerint a kialakult egyensúlyi helyzet részben annak köszönhető, hogy a válság elmúltával jelentősen csökkent a piacát kereső tej mennyisége az unióban, a nagy európai tejtermelő gazdaságok jellemzően Kínába szállítják termékeiket. Emellett a kormányzati intézkedések és a hazai hatósági munka is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb gyanúsan olcsó importtej kerül az országba. – A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács részéről.

A bejelentés alapján indokolt intézkedéseket a NAV megtette – közölte Fazekas Sándor. Jelezte: a kormány törekvései nemcsak a fogyasztásnak, hanem a gazdaság fehéredésének is jót tesznek. Reményei szerint hamarosan a magyar tejtermékek lesznek túlsúlyban a boltok polcain. – A kabinet és a szaktárca minden legális eszközt bevet annak érdekében, hogy az ágazatot megóvja a válságtól és megőrizze a jövőbeni perspektíváit.

A költségvetési támogatás, a szabályozás és jogalkotás komplex lehetőségeit maximálisan kihasználva továbbra is célunk a hazai tejelőállítás és tejpiac egészséges szerkezetének megőrzése, a tej- és tejtermékek fogyasztói árának elfogadható szinten tartása – jegyezte meg. Ez utóbbit részben a forgalmi adó csökkentésével érnék el. A friss tej ma már az ötszázalékos áfakörbe tartozik, a cél pedig az, hogy a kedvezményes adókulcs minél több tejtermékre kiterjedjen. Az áfacsökkentés lehetőségéről a tárca folyamatosan egyeztet a kormányzaton belül és a szakmai szervezetekkel, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával is.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít

Penny Market: nincs elég magyar tej

2019. március 26. 15:22

A Penny Market szerint nem volt elég  magyar tej a beszállítóknál, ezért kellett más forrásból fedezni a vásárlói igényeket; a szlovák UHT tej alacsony, 135 forintos ára pedig közleményük szerint a cég üzleti és gazdasági tevékenységéből származó árelőnynek köszönhető, amelyet átengedtek a vásárlóknak.

Kedvező a hazai tejágazat helyzete

2019. március 31. 12:17

Nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat, Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelő tehénállomány és a feldolgozó kapacitás.

Sovány tejpor: elkelt az intervenciós készletek 99 százaléka

2019. január 25. 10:22

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a legutóbbi értékesítésen 18 514 tonna kelt el, így az eredeti 380 ezer tonnás soványtejpor-készletből mindössze 1 százalék, azaz mintegy 4 ezer tonna maradt.