Egyre pontosabban igénylik a támogatásokat a gazdák

2017. július 10. 15:09

Sikeresen zárult az idén a különböző agrár-vidékfejlesztési támogatások igénylésének időszaka. A gazdák időben be tudták nyújtani az úgynevezett egységes kérelmeket, az előzetes ellenőrzések tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a termelők nemcsak gyorsan, hanem egyre pontosabban igénylik a támogatásokat.

A kérelmeket ebben az évben először a december végén megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) helyett a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus felületre tölthették fel az érintettek. A május 15-i időpontig 172 401 kérelmet nyújtottak be a gazdák, míg egy évvel korábban 25 ezerrel kevesebb, összesen 147 ezer dokumentum érkezett be az MVH-ba – derült ki Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

Az idén minden eddiginél több, összesen 41 különböző jogcímre pályázhattak ebben a formában a gazdák, ezzel szemben 2009-ben 16, 2016-ban pedig már 36-féle támogatást érhettek el így az érintettek. A tavalyi eredményes bevezetését követően 2017-ben tovább szélesedett az előzetes ellenőrzés lehetősége, így a Kincstár munkatársai a korábbinál több adat valóságtartalmát kontrollálhatták ebben a formában.

Az előzetes ellenőrzés célja, hogy a gazdák bizonyos hibákat, tévedéseket még időben, büntetés nélkül javíthassanak. Gyakoriak például az átfedések különböző táblarajzokon. Ezeket a tévedéseket a termelők június 19-ig szankciómentesen korrigálhatták. Az államtitkár szerint az idén összesen 26 ezer esetben volt szükség valamilyen korrekcióra, tavaly ez a szám még elérte a 47 ezret. – Megközelítőleg 60 százalékkal csökkent a problémás kérelmek száma, vagyis a mennyiségi növekedés mellett minőségi fejlődés is tapasztalható volt – mutatott rá Tállai András.

Mindez a falugazdászok érdeme is, az idén beérkezett 172 ezer kérelem mintegy 70 százalékát, vagyis 120 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keretein belül működő szakembergárda segítségével adták be a gazdák. Azok a termelők, akik jogosultak a támogatásokra, várhatóan még az idén előleghez jutnak. A Magyar Államkincstár ugyanis az előző évek gyakorlatát folytatva ebben az évben is megkezdi az előlegek kifizetését, ez október 15-e után történhet meg. A kifizető ügynökségi feladatokat ellátó szervezet az idén eddig csaknem 211 milliárd forintnyi agrár-vidékfejlesztési támogatást utalt át a gazdáknak.

(Magyar Idők)

Témakör: