Agrárközélet
Agrárközélet

Emléktábla avatásával tisztelegtek a magyar növényfajta kísérletezés 125 éve előtt

Emléktábla avatásával tisztelegtek a magyar növényfajta kísérletezés 125 éve előtt

Agrofórum Online

A magyar növényfajta kísérletezés 125. évfordulója alkalmából emléktáblát helyeztek el annak az épületnek, nevezetesen az egykori Magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia, a mai Széchenyi István Egyetem falára, ahol 1892-ben a magyar növényfajta kísérletezés eszméje megszületett, és ahonnan gyakorlata elindult.

Főhajtás az emléktábla előtt: (balról jobbra) Nagy István, Dr Szalka Éva és Fazekas Imre

Azóta a hazai fajtakísérletezés – a magyar növénynemesítés fejlődésével párhuzamosan – nemzetközi mércével mérve is magas rangra emelkedett.


Ünnepélyes pillanat: Dr. Szalka Éva egyetemi docens, dékán és Nagy István parlamenti államtitkár leleplezi az emléktáblát

Az emléktábla felállítását kezdeményező Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezzel kívánt emléket állítani a 125 éve működő magyar növényi fajtakísérletezésnek. Egyúttal azon törekvésüket is kifejezésre kívánták juttatni, hogy mind itthon, mind nemzetközileg is elismert, magas szakmai színvonalon végzett vizsgálataikkal a jövőben is garantálni tudják az új növényfajták szellemi és gazdasági értékét, megbecsülve azt a kemény munkát, amely egy fajta nemesítése mögött áll.


Lukács József, a NÉBIH elnökhelyettese megnyitó beszédében az elmúlt 125 évre tekintett vissza

Az emléktábla ünnepélyes felavatása 2017. május 11-én, Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán zajlott. A rendezvény fővédnöke Nagy István, az FM parlamenti államtitkára, védnöke pedig Zsigó Róbert, az FM államtitkára, Dr. Bognár Lajos, az FM helyettes államtitkára és Dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke volt.


Nagy István, az FM parlamenti államtitkára a növénynemesítés dicsőséges múltját hangsúlyozta

Az avatóünnepségen megjelent az ünnepségnek helyt adó egyetem házigazdájaként Dr. Szalka Éva PhD egyetemi docens, dékán, az emléktábla állítást kezdeményező NÉBIH képviseletében Lukács József elnökhelyettes, továbbá Dr. Iváncsik János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, Fazekas Imre, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke és Dr. Bóna Lajos, a Magyar Növénynemesítők elnöke.


Dr. Bóna Lajos, a Magyar Növénynemesítők elnöke beszédében a termőföld-, a vizek-, a levegő- és a mezőgazdaság alapját képező természetbeni genetikai erőforrások védelmének fontosságát emelte ki

A 125 éve töretlen magyar növényi fajtakísérletezésre Lukács József elnökhelyettes, Nagy István államtitkár és Dr. Bóna Lajos elnök emlékezett, az emléktáblát Nagy István, Dr. Szalka Éva és Fazekas Imre leplezte le.


Az emléktábla avatás résztvevői

(Dr. Demes György – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Változott a vetőmag előállításról és forgalmazásról szóló jogszabály

2019. június 6. 10:47

A változások érintik az igazgatási szolgáltatási díjak mértékét, valamint az azok fizetésére vonatkozó előírásokat is.

A Nébih 71 piaci árus ellen indított eljárást

2018. július 5. 08:57

Az őstermelőknél több esetben tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredő szabálytalanságokat találtak, ezért őket tájékoztatták az árusítás előírásairól.

Milyen adatokat kell vezetni jelenleg az elektronikus gazdálkodási naplóban?

2023. március 9. 10:49

A Nébih fontos közleményt osztott meg a gazdálkodási napló vezetése kapcsán.

Hasznos segédlet az elektronikus permetezési napló kezeléséhez

2023. május 10. 12:36

Az e-permetezési naplóval kapcsolatos felhasználói visszajelzések alapján „gyakran ismételt kérdések” gyűjteményt állított össze a Nébih.