Agrárközélet
Agrárközélet

FM: A sikerre, összefogásra és a vidék támogatására szavaztak a gazdálkodók

FM: A sikerre, összefogásra és a vidék támogatására szavaztak a gazdálkodók

Agrofórum Online

A gazdák egyértelműen az elmúlt évek sikereire, az összefogásra, valamint a vidék következetes és folyamatos támogatására szavaztak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttválasztásán - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szombaton, az MTI-vel.

Az agrártárca sajtóirodája közleményében emlékeztetett, a nem végleges adatok szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) több mint 88 százalékos támogatást szerezve nyert a pénteki voksoláson, a baloldali pártok által támogatott Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig súlyos vereséget szenvedett.

A Magosz magabiztos sikere bizonyítja, hogy a szervezet az elmúlt öt évben jól bevált, professzionálisan működő érdekképviseleti rendszert alakított ki, amely sikeresen képviseli a gazdák, gazdálkodók érdekeit, képes együttműködni az agrárium különböző szereplőivel, így többek között az FM-mel is – fogalmazott a minisztérium. Kiemelték továbbá, hogy a kamarával és a Magosszal folytatott együttműködésük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt években a magyar agrárium komoly eredményeket mutatott fel, növekedése az egyik legjelentősebb volt az Európai Unióban.

A mezőgazdaság termelékenysége és az ágazatban foglalkoztatottak száma növekszik, a gazdák és gazdálkodók lehetőségei egyre bővülnek – tették hozzá.

A NAK pénteken tartotta megyeiküldött-választását, amelyen 360 ezer kamarai tag vehetett részt a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontokban.

A tervek szerint az Országos Kamarai Választási Bizottság hétfőn ülésezik és hirdeti ki az agrárkamarai megyeiküldött-választás eredményét. Az alakuló megyei küldöttgyűléseket 2017. november 23-25. között tartják, a megyei küldöttek megválasztják az országos küldötteket és a megyei tisztségviselőket. Az országos tisztségek betöltésére az országosan legtöbb nyertes megyei küldöttlistát állító jelölőszervezet tehet javaslatot, az alakuló országos küldöttgyűlést 2017. december 20-án tartják.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Figyelő: Nagy István lesz az új földművelésügyi miniszter

2018. április 26. 07:16

A Figyelő információi szerint szinte végleges a negyedik Orbán-kormány minisztereinek névsora, eszerint földművelésügyi miniszternek Nagy Istvánt kérte fel Orbán Viktor.

Bízzanak a jövőben! - üzeni Tóth Katalin helyettes államtitkár a határon túli gazdáknak

2018. január 20. 12:51

Orientálni szeretnék a határon túli gazdákat a tudatosabb gazdálkodás irányába, valamint a lehetőségeik, az adottságaik, a specialitásaik jobb kihasználására.

Az FM kiemelt feladatának tekinti oktatási intézményei fejlesztését

2017. február 25. 19:41

Az iskolahálózat fejlesztésének keretében, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően tanítási épületek, kollégiumok, tangazdaságok, tanműhelyek megújítása folyik országszerte.

Egységesítik a termények mintavételi eljárását

2016. november 2. 10:57

Miniszteri rendeletben szabályozná a termények átvételéhez kapcsolódó mintavételi eljárás szabályait a Földművelésügyi Minisztérium.