Agrárközélet
Agrárközélet

Franciaországban hiánycikk lett a vaj

Franciaországban hiánycikk lett a vaj

Agrofórum Online

Eltűnt a vaj a francia szupermarketek polcairól, és a tejterméktanács vezetője szerint a következő hónapokban sem várható javulás.

Az európai, köztük a francia gazdák ugyanis csak az idén kezdték újra növelni a termelést, ami jelentősen visszaesett, mi­után az Európai Unió 2015-ben eltörölte az ágazatot szabályozó kvótákat és Oroszország embargót léptetett életbe az EU-val szemben.

Az e lépéseket követő tejdömping az árak csökkenéséhez vezetett, emiatt a gazdák eladták teheneik egy részét. Ráadásul folyamatosan nő a vaj iránti kereslet Kínában és a Közel-Keleten, miközben az esős tavasz és nyár miatt némileg visszaesett a termelés a világ legnagyobb tejexportőrének számító Új-Zélandon. A szigetország az egyetlen a világpiac fő szereplői közül, ahol az idén csökken a tejtermelés.

A helyzet miatt a vaj tonnánkénti világpiaci ára a 2016-os 2500 euróról őszre 7000 euróra nőtt, annak ellenére, hogy augusztusban rekordszintre emelkedett a tejtermelés Európában. Lengyelország, Olaszország és Írország jár élen, Németország és Hollandia elmarad mögöttük, Nagy-Britanniában és Franciaországban pedig még mindig nem érik el a korábbi szintet – emlékeztetett elemzésében az új-zélandi Stuff szakírója. Folyamatosan nő a tejtermelés az Egyesült Államokban is, az idén eddig 1,6 százalékkal, miközben az országban csökken a friss tej fogyasztása, így egyre többet tudnak belőle exportálni. Ausztráliában és Argentínában is kezd visszaállni a termelés a korábbi szintre.

Érdekesség, hogy a vaj csak Franciaországban tűnt el a szupermarketek polcairól, és ennek Gerard Calbrix, a tejipari szövetség osztályvezetője szerint egyszerű oka van: az áruházláncok rugalmatlan árképzése. Míg Németországban 52 százalékkal emelkedett a vaj ára március és szeptember között, Franciaországban csak 6 százalékkal, mert a szupermarketláncok évente egyszer, februárban állapítják meg az árakat, és utána nem szívesen hárítják át az emelkedést a fogyasztókra. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy a nagykereskedőknél drágább a vaj, mint a boltokban, ezért ott vásárolnak a kiskereskedők, pékek és cukrászok is.

(Világgazdaság, fotó: AFP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Lassan halad a kukorica betakarítása Franciaországban

2021. október 28. 06:02

A kukoricatermés növekedését idén a tavaszi és nyári hűvös időszak fékezte meg, míg a szeptember vége óta tartó heves esőzések hátráltatták a korai betakarítási munkákat.

31 millió euróért árvereztek el bort Franciaországban

2022. november 24. 07:37

A Sotheby's aukciósház bejelentette Párizsban, hogy megdőlt a jótékonysági borárverés világrekordja.

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

2019. június 16. 04:47

Az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta.

Még nem fejeződött be az aratás Franciaországban

2021. augusztus 30. 06:05

Az erős nyári esőzés károsította a francia termés minőségét egyes területeken, különösen a búza tekintetében.