Agrárközélet
Agrárközélet

FruitVeb: átlagos lehet az almatermés

FruitVeb: átlagos lehet az almatermés

Agrofórum Online

A tényleges termés a következő két hónap időjárásának is függvénye. A terméktanács szerint nem várható a fogyasztói árak nagyobb emelkedése.

A tanács mai közleménye szerint a nagyobb terméstől való elmaradás elsődleges oka Magyarországon is a tavaszi fagy. Magyarország almatermése egy átlagos évben 550-600 ezer tonna, de az elmúlt 10 évben 300 és 950 ezer tonna között ingadozott. Ezek a szélsőértékek felhívják a figyelmet a nagyon rossz termésbiztonságra, ami alapvető akadálya a piacok építésének és megtartásának.

Az eddigi termésbecslések alapján idén 8-9 millió tonna között lehet az Európai Unió almatermése. A 25-30 százalékos kiesés egyértelműen a teljes Európát ért, nagy földrajzi kiterjedésű áprilisi fagykárokra vezethető vissza.

Az uniós, várthatóan nagyon alacsony, és a nem kiugró belföldi termés – tekintettel arra, hogy nincsenek áthúzódó készletek tavalyról -, várhatóan keresleti piacot eredményez 2017-ben, aminek hatására emelkedhetnek a termelői árak. A szervezet szerint ugyanakkor a fogyasztói árakban nem várható nagyobb emelkedés, a fogyasztók nem fogják az elmúlt 5-10 évben megszokottnál sokkal magasabb áron kapni az almát. Magyarországon az étkezési alma nagyjából a belföldi kereslet kielégítésére elég, így árualap hiányában nem tudunk betörni új piacokra. A pozitívum az, hogy az a termelő, aki idén is jó minőségű étkezési almát állított elő, az jó áron fog tudni értékesíteni – írták.

A magyar almatermés hasznosítási megoszlása, európai mércével mérve, már mintegy 20 éve kedvezőtlen: kétharmada ipari alma, feldolgozóipari alapanyag, amit döntően a belföldi léüzemek vásárolnak fel, egyharmada étkezési alma. Ez az arány az EU-ban pont fordított, de kedvezőbb belföldi helyzetre idén sem számít a Fruitveb.

A közlemény szerint a magyar almatermesztés mintegy 20 éve lejtmenetben van: a termőterület két évtized alatt 41 ezer hektárról 26 ezer hektárra esett vissza. A termésmennyiség stagnál ugyan, de évente nagy kilengéseket mutat. Az Európától való jelentős elmaradás és a negatív tendenciák oka, hogy az ültetvények mintegy fele korszerűtlen, amelyet alacsony technológiai és ráfordítási színvonal mellett művelnek, és mindössze 5 ezer hektár az igazán versenyképes, profi ültetvény.

A FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye szerint az Európai Unió almatermése az utóbbi években 12,0 millió tonna körül alakult, ami 1,5-2,0 millió tonnával több, mint a 2010. évet megelőző időszak termése, illetve amit az EU piaca különösebb piaci zavarok nélkül fel tud venni. Ez a növekedés döntően Lengyelország erőteljes fejlődésének tudható be, amely 4,0-4,5 millió tonnára növelte korábbi 2,0-2,5 millió tonnás termését, amivel mára piac- és ármeghatározóvá vált Európában. Lengyelországban az idén szűk 3,0 millió tonna almát várnak a 4,5 millió tonna helyett, jelentős a kiesés a Jonagold és Idared fajtáknál, amelyet nagy mennyiségben exportálnak Magyarországra is. Jelentős, 20-60 százalék közötti kiesés van a német, osztrák, belga, holland és olasz termésben is, és közel teljes a terméskiesés Szlovéniában.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Határszemle-sorozatot tartottak kertészek és szőlészek számára

2023. április 24. 18:37

Nyolc időpontban és helyszínen rendezték meg a Lucza Kertész Praktikum szőlő-gyümölcs továbbképzést és határszemle-sorozatot.

Újabb 80 milliárd forintra lehet pályázni

2020. május 28. 13:38

Az elnyerhető támogatás maximális összege az eddigi 500 millió forint helyett 2 milliárd forint lesz, a pályázatokat a Vidékfejlesztési Programból finanszírozzák.

A dérbabér nevelése

2022. december 8. 10:42

Csak néhány olyan növény van, amely a téli hónapokban is megőrzi dekoratív külsejét, a japán dérbabér azonban kétségkívül ezek közé tartozik.

10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal - mit tegyek?

2018. április 24. 12:10

M. Mária kérdése: 10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal. Van olyan tő, amelynek a csúcsa is elszáradt, de a többségnél csak barna ágelhalásokat figyeltem meg elszigetelten. Mi lehet az oka, hogyan menthetném meg növényeimet?