Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

FruitVeB: december 15-ig bírálják el a termelői csoportok átminősítési kérelmét

FruitVeB: december 15-ig bírálják el a termelői csoportok átminősítési kérelmét

Agrofórum Online

Az idén nem változott érdemben a termelői értékesítő szervezetek (tész)száma a tavalyihoz viszonyítva, de december 15-ig bírálják el azon termelői csoportok kérelmét, amelyek kérték, hogy minősítsék át őket szervezetté. A hivatalos adatok szerint tavaly 55 zöldség-gyümölcs tész és 15 zöldség-gyümölcs termelői csoport (tcs) működött Magyarországon - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökel.

Az elnök az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy 2016-ban a támogatott tészek száma 40, a csoportoké pedig 15 volt, és több mint 2,03 milliárd forint támogatásban részesültek. Megjegyezte: idén több termelői csoport tészként elismerése folyamatban van. A kérelmeket a Földművelésügyi Minisztérium (FM) december 15-ig bírálja el.

Kiemelte: a gyümölcstermő területeken a tészek aránya 30 százalék, míg a zöldségtermő területeken 10 százalék volt a múlt évben. A szervezetek nettó éves árbevétele 55 milliárd forint volt tavaly, az általuk forgalmazott 450 ezer tonna zöldség-gyümölcs a teljes forgalom 15 százalékát tett ki. 

Az elnök megjegyezte: az unióban tavaly átlagosan 35 százalék volt a termelők szervezettségi szintje, ez az arány a legmagasabb, 90 százalék, Belgiumban volt. A szervezettség 50 százalékos volt Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban, az európai átlag maradt Lengyelországban, Magyarországon és Romániában. 

Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy a tész-tagság segítséget nyújt a termelőeszközök jobb kihasználásában, a költségek csökkentésében, illetve a környezeti tudatosság elősegítésében, a menedzsment pedig szakértelemmel és szaktanácsadással támogatja a termelőket. A tagok a minőségbiztosítási rendszerek közös alkalmazására is szert tehetnek, valamint kihasználhatják a szervezet logisztikai felkészültségéből származó pozitívumokat, illetve a pályázati előnyöket.

A tészek működésének akadályai közé sorolta a szürke- és fekete gazdálkodást, az adókerülést, a bizalom hiányát, a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat, az alacsony együttműködési képességeket, valamint azt, hogy a tagok egyéni érdekeik eltérőek.

Megemlítette: novemberben a FruitVeB nyílt napot szervezett a tész-vezetők és a működési programokat kezelő munkatársak számára. A szakmai napon többek között szó esett a szervezeteket érintő jogszabály- és rendeletváltozásokról, amelyeket a rendeleteket hozó felügyeleti szervekkel, valamint a támogatások kifizetését végző és ellenőrző szervezetek munkatársaival vitattak meg – mondta Ledó Ferenc.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

2024. március 27. 14:10

A legfrissebb kutatások szerint már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

2024. március 23. 14:10

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Hüvelyes zöldségek: szuperfoodnak számítanak, mégis keveset fogyasztunk belőlük

2021. február 11. 06:35

A hüvelyes zöldségek igazi szuperfoodnak számítanak: magas a rosttartalmuk, amely többek között segít a vércukorszint egyenletes szinten tartásában és hozzájárul az egészséges emésztéshez és a normál koleszterinszint fenntartásához is.

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15. 04:37

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.