Agrárközélet
Agrárközélet

Güttler nyitott kapuk 2017 (+KÉPEK)

Güttler nyitott kapuk 2017 (+KÉPEK)

Agrofórum Online

A Güttler Kft. 2015 nyarán vette birtokba új hódmezővásárhelyi telephelyét. Azóta hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal kitárulnak az üzemterület kapui a nagyközönség előtt. Ilyenkor nemcsak a mezőgépgyártás kulisszatitkaiba engednek betekintést a gyárlátogatás során a Güttler szakemberei, hanem testközelből, mozgógép bemutatón győződhetnek meg a látogatók a Güttler termékpalettáján szereplő legkülönfélébb talajművelő gépek, valamint a Güttler technológia munkaminőségéről is. Nem volt ez idén sem másképp a 2017. július 14-én megtartott rendezvényen, ahol 7 gépkapcsolatot láthattunk munka közben.

Sokoldalú kultivátor – SuperMaxx 1000

A Güttler termékpalettáján már 3-4 éve szereplő, de 7 soros (gerendelyes) kivitelben a mostani rendezvényen debütáló függesztett SuperMaxx kultivátor családot Horváth Attila értékesítési menedzser mutatta be a jelenlévőknek.
E lándzsás kapákkal szerelt kultivátorral a bemutató során – sokak számára talán meglepően – tarlóhántást végeztek.


SuperMaxx sokoldalú kultivátor

Mint megtudhattuk, a Güttler SuperMaxx technológiája a több menetes sekély tarlóhántásról szól, mulcs réteget képezve a szármaradványokból a felszínen. A SuperMaxx munkamélysége 3 és 15 cm között állítható. Egy nehéztárcsához képest sokkal kisebb a vonóerő igénye és így használatával jelentős üzemanyag-megtakarítás érhető el. A gerendely magasság 56 cm és 130 cm-es osztással helyezkednek el a kapák egymástól, így a nagy áramlási keresztmetszetet következtében a SuperMaxx nem dugul be szármaradványos területek tarlóhántása során sem. Az optimális munkasebessége 12-13 km/h, és simító előtét, valamint a talaj visszatömörítése érdekében Rollfix hengersor is rendelhető hozzá. A tarlóhántáson kívül őszi, ill. tavaszi magágykészítésre is egyaránt ajánlható.

Güttler front magágykészítő Moreni forgóborona és vetőgép kapcsolattal kombinációban

A bemutató során munka közben megtekinthető második gépkapcsolat egy front hidraulikus magágykészítőből, valamint az erőgép után függesztett Moreni forgóborona és vetőgép kombinációból (Moreni Kronos 3000 + Moreni TOP-C) állt, melyről a legfontosabb ismérveket Vörös Endre értékesítési vezető foglalta össze. A Güttler Kft. két éve került kapcsolatba az olasz Moreni gépgyártóval, amelynek termékei a 2016-os bolognai EIMA és az idei, magyarországi AGROmashEXPO kiállításon is termékdíjakat nyertek el.


Vörös Endre, értékesítési vezető

A CLAAS ARION 460-as erőgép fronthidraulikáján kapás elmunkálóval és kötöttebb talajokhoz ajánlott halszálkás elrendezésű duplex hengersorral szerelt 3 méteres front magágykészítőt lehetett megfigyelni, mely a gépkapcsolatban a megfelelő szántáselmunkálásért felelt.


Güttler front magágykészítő

A Moreni forgóboronához egy szintén Moreni 3 méteres vetőgépet kapcsoltak a Güttler szakemberei, mellyel a rendezvény során árpát vetettek. A többgenerációs olasz családi vállalkozásban készülő Moreni forgóboronák jellegzetessége a nagyon erős kúpkerékkel ellátott hajtás. A méterenként 5 rotoros forgóboronán az egyes rotorok három csapággyal függesztettek. A forgóborona nagy átmérőjű hengere hidraulikus mélységállítást tesz lehetővé, így a forgóboronával 30 cm mélyen, de akár a felszínen is lehet dolgozni. Fontos jellemzője, hogy vertikális rotorok révén nem képződhet művelőtalp.A szintén Moreni vetőgép egy egyedi, de nagyon egyszerű megoldással, két csap segítségével a forgóborona hengerére volt rögzítve. Elhangzott, a vetőgépen a csoroszlyanyomás fokozatmentesen állítható, igények szerint háromféle csoroszlyával (egytárcsás, kéttárcsás, csúszó) szerelhető.


Moreni forgóborona és vetőgép kombináció

Master henger

A Güttler legrégebben gyártott termékének, a Güttler hengernek a kora tavasztól késő őszig használható teljesen hidraulikus, 6,4 méteres Master henger változatát Barkaszi Ödön mutatta be, aki ezt a munkagépet elsősorban szántás elmunkálásra, talajtömörítésre ajánlotta a jelenlévőknek. Mint megtudhattuk, a Master henger 4 tagból épül fel, a lengőrámás vázszerkezete nyomán a legkülönbözőbb, dimbes-dombos talajfelszínt tökéletesen lekövet, a különböző átmérőjű excentrikusan mozgó csillagok kiválóan tömörítenek. A munkagép elejére szerelt FlatSpring elősimító a szántáselmunkálásnál jut szerephez, ill. előrögtörést is végez.


Master henger   

 

Egyedi, 3 az egyben kompaktor a Güttler kínálatában – Földmester

A 4,5 méteres munkaszélességű hidraulikusan 2,4 méteres szállítási szélességre összecsukható Földmester kompaktor legfontosabb ismérveit Petes Csilla, szerbiai és horvátországi értékesítő osztotta meg a jelenlévőkkel. E munkagép a Master hengerhez képest középen három kapasorral bővült, így egy menetben szántáselmunkálásra is alkalmas. Ennek során a Földmester simítója teljes munkaszélességben mozgatja a földet a talajfelszínen, hogy a barázdákat feltöltse, míg ugyanez a simító „gyaluként” egyengeti el a bakhátakat. Az erős rugóskapák a simító után tovább aprítják a rögöket, de a legerélyesebb rögtörést a hátsó Güttler henger végzi.


3 az egyben kompaktor – Földmester

A Földmester egy 3 az egyben gép, azaz lehet akár csak a hengersort és a simító egységet, vagy csak a hengersort használni vele a munka során a kapa és simító egységek hidraulikus felemelésének lehetősége révén. Önálló hengerként használva Földmestert, erősen javasolt az őszi kalászos gabonákat tavasszal lehengerezni, mert ezzel akár 15 % terméstöbbletet érhetünk el. A henger kellő mértékben sérti a növények szárait, illetve az előzetesen kiszórt fejtrágyát is a talajba dolgozza, így jobb a hasznosulás. A rendezvény alatt a Földmester új, 6 méteres munkaszélességű változatának prototípusa is megtekinthető volt, melynek tesztelésére várják a vállalkozó szellemű gazdálkodók jelentkezését a Güttler szakemberei.

PrimusPlus – Tarlóhántástól a szántás kiváltásáig 

A tarlóhántásra és egyaránt szántás kiváltásra is alkalmas PrimusPlus szántóföldi kultivátor család újdonságait Varga János (észak-dunántúli értékesítési menedzser) foglalta össze.


PrimusPlus szántóföldi kultivátor

A rövid tájékoztatójából megtudhattuk, hogy a Güttler Kft. nagy energiát fordít e gépcsalád fejlesztésére (pl. a gazdálkodói visszajelzések alapján elkészített új, három kapasoros változat tesztelése már jelenleg is zajlik), ugyanis az AKG-ban gazdálkodók nélkülözhetetlen alapgépe lehet a PrimusPlus a szántás kiváltásra.
A bemutató alatt munka közben is megtekinthető PrimusPlus 3 méteres, 7 kapás változata 15 és 33 cm közötti mélységű munkavégzésre alkalmas.
A PrimusPlus széles szárnyas kapái átfedik egymást, így még sekély tarlóhántás esetén is teljes munkaszélességű az átdolgozás. Az erős kapaszárak mögötti barázdákat a takarótárcsák betakarják, a szármaradványt pedig sekélyen a talajba keverik. A lezáró Güttler Simplex hengersor az egyedülálló felületi kialakításának köszönhetően nagyobb rögöktől mentes, tömör, magágy minőségű talajfelszínt alakít ki.  Ezen hatások együtteseként kialakul a talajfelszínen egy talaj-szármaradvány keverékből álló, úgynevezett mulcs réteg, amely segít megőrizni a talajnedvességet.

Müthing szárzúzó

A Güttlet Kft. már régóta forgalmazza a német Müthing szárzúzókat. A mozgó bemutató utolsó gépeként a forradalmi újításokkal rendelkező prémium kategóriás Müthing szárzúzók közül a legnagyobb átömlési keresztmetszetű Farmer gépcsalád 3,3 méteres változatát lehetett megtekinteni.


Müthing Farmer szárzúzó – A rotoron az egyenként 3 kg-os kalapácsok dupla spirálisan helyezkednek el

A Müthing szárzúzók titka a szárzúzók háza alatt rejlik, mely utóbbit a gyár egy anyagból, apró hajlításokkal hengerít ki. A házon belül cserélhető kopó lemez található, amely a gép élettartamát jelentősen megnöveli. A szárzúzóban a legnagyobb munkát a kalapácson kívül a szabadalommal védett két sorban elhelyezkedő cápauszony alakú álló kések végzik, amelyek folyamatos anyagáramlást biztosítanak. A rotoron az egyenként 3 kg-os kalapácsok dupla spirálisan helyezkednek el. A bemutatott változaton a mélységállítás, mélységállító kerékkel történik. Az üzembiztos üzemeltetéshez pedig minimum 150 LE szükséges.

A délelőtti szántóföldi gépbemutató után a szakmai programot egy exkluzív gyárbejárás tette teljessé.

(Kosztolányi Attila – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Egy hetes gépvásár, ne maradjon le!

2018. június 4. 08:04

Egy ideje tervezgeti már, hogy GÜTTLER gépet vásárol? Akkor itt az idő. Egy hetes készletkisöprést tartunk!

Güttler: jól bevált henger új munkaszélességgel

2018. április 12. 07:04

A Güttler a jól ismert Mayor-hengerek sorozatgyártását egy 8,20 m-es munkaszélességű típussal bővíti.

Eredményes szántóföldi bemutató 11 gépkapcsolattal az Alfa-Gép Kft. szervezésében

2020. október 19. 10:44

Szeptember végén megrendezett szántóföldi gépmutatón az Alfa-Gép Kft. széles termékkínálatot vonultatott fel a szép számú érdeklődők nagy megelégedettségére.

Gépinfo Képgaléria Videó

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.