„Ha egyszer már valtrások vagyunk, akkor maradjunk is meg annak” - Átadták az első T4-es Valtra traktort

2015. július 13. 12:09

Júliusban a Valkon 2007. Kft. pápai telephelyén adták át az első magyarországi T4-es Valtra traktort. A 240 LE-s erőgép Kapuvár környékén dolgozik majd Kiss M. Vencel és családja földjein. Az új traktort a generációváltás szellemében már lánya, Kiss M. Judit vásárolta, a családi gazdaságban pedig nem ez az első Valtra.

Teljes képgaléria a traktor átadásáról >>>

A traktor átadását egy rövid ünnepség kísérte, Kecskeméti Sándor, a Valkon 2007. Kft. ügyvezető igazgatója és Jócsák Attila, a cég erőgép-kereskedelmi vezetője nyújtotta át a kulcsot az új tulajdonosnak. A típus első gépének átadása természetesen fontos esemény volt a forgalmazó életében is.

Eladva az első – legyártva az ezredik

„Számunkra egy új lehetőség ez a széria, hiszen a portfóliónk kiszélesedik. A Valtra ugyanis eddig 180-190 LE-s traktornál nem tudott nagyobbat ajánlani a gazdálkodóknak, most viszont 230-240 LE-ig fel tudunk menni. Emellett pedig fontos megemlíteni a külsőt is, mivel a gyár egy nagyon csínos traktort rakott össze, ami megfelel a XXI. századi elvárásoknak” – mondta el az Agrofórum kérdésére Kecskeméti Sándor.

A Valtra T4 széria nagyjából egy éve jelent meg a nemzetközi piacon, ám nem véletlen, hogy hazánkban még csak most talált gazdára az első ilyen gép. A hazai forgalmazó ugyanis szándékosan várt ki eddig, hogy az új széria kinőhesse a más gyártóknál is óhatatlanul előforduló gyermekbetegségeit. „Mi mindig várunk egy kicsit, hogy az új modell teljesen kiforrjon. Úgy érezzünk, hogy mostanra a Valtra T4-es széria teljesen elkészült, így bártan tudjuk ajánlani a partnereinknek, akik egyre többen érdeklődnek a traktor iránt” – tudtuk meg az ügyvezető igazgatótól.

Hozzátette: külön öröm számukra, hogy az első magyarországi T4-es Kapuvárra kerül, hiszen Kiss M. Vencel és családja már a kezdetektől fogva nagyon jó partnerük. A gazdaságban több Valtra is dolgozik, sőt, a Krone gépsor is bármikor hadra fogható a földeken, hiszen a szálastakarmány-betakarítást a szintén Valkon Kft. által forgalmazott eszközökkel végzik.

Generációváltás beruházással

Kiss M. Vencel testvérével kezdett gazdálkodni Kapuvár környékén, a család mintegy 400 hektáron folytat növénytermesztést. A generációváltás azonban már elkezdődött. „Lassacskán átadjuk a gyerekeknek a gazdaságot, és az unokákat is szeretnék bevonni a mezőgazdaságba. Ők a jövő nemzedéke, és miattuk vannak a beruházások, hiszen hosszútávon gondolkodunk. Ha ők nem lennének, akkor nem biztos, hogy újítanánk, mert ez mind nagyon költséges, és idő kell, mire egy ilyen befektetés visszahozza az árát. Így azonban megéri, mert van, aki folytassa” – fogalmazott a családi gazdálkodó.

A 400 hektár fele bérelt, másik fele saját terület, kukoricát, őszi búzát, árpát napraforgót, repcét termesztenek, ám a szálastakarmány előállítása is fontos feladat a gazdaságban, hiszen a család állattenyésztéssel is foglalkozik. „Van egy tehenészetünk egy 80 darabos fejős állománnyal. A szaporulattal együtt 220 szarvasmarhát tartunk. Emellett évi 800 hízót is előállítunk. Van broiler csirkénk is, de az csak a családunk számára, nem a piacra” – mutatta be az állattenyésztési ágazatot Kiss M. Vencel. Hozzátette: a takarmányt teljes egészében maguknak termelik meg.

Ehhez azonban elengedhetetlenek a megbízható, korszerű gépek, és a Valtra traktorok mellett ezért választották a Krone zöldsorát. „Korábban nem ismertük ezeket az eszközöket, de kipróbáltuk, hiszen úgy gondoltuk, hogy ha egy gyártó olyan múlttal rendelkezik, mint a Krone, akkor azok a gépek jól össze vannak rakva a komoly tapasztalatnak köszönhetően”. Kapuváron nem csalódtak az első vásárlás után, hiszen mára kasza, rendterítő, rendképző és bálázó is működik a gazdaság területén - természetesen a Valkon Kft.-től vásárolva. A kaszát egyébként tavaly szerezték be, Kiss M. Vencel azonban úgy véli, már jóval előtt be kellett volna fektetniük az eszközbe, annyira meg vannak elégedve.

A hetedik Valtra

A Krone gépek kipróbálása természetesen nem volt véletlen, hiszen a család régóta jó viszonyt ápol a forgalmazóval, méghozzá a Valtra traktoroknak köszönhetően.

„Nem ez az első Valtra traktorunk. Mikor megérkeztek Magyarországra, akkor itthon a negyediket mi vásároltuk meg. Akkor még persze Valmet néven futott. Bevallom, először kicsit idegenedtünk tőle, hiszen új volt. De a 85 LE-höz képest a felépítménye nagyon robusztus volt, és úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk. Végül annyira bevált, hogy maradtunk a márkánál, és mindig újabbakat, nagyobbakat vettük. Az első vásárlás még 1994-ben volt, azóta ez a hetedik Valtra traktorunk” – tudtuk meg a gazdálkodótól, aki hozzátette: nagyon takarékos, kézhez álló gépekről van szó, amelyeknél a hibalehetőségek is minimálisak.

Az új traktor megrendelését természetesen hosszas mérlegelés követte, ám az nem volt kérdés, hogy melyiket válasszák. A már meglévő 180 LE-s gépeknél mindenképpen nagyobbra volt szükség, bőven 200 LE fölé szerettek volna menni. Kiss M. Vencel márciusban, Finnországban szemügyre is vehette is az új erőgépet, ami meg is győzte - igaz, a végső szót majd a földeken végzett éles próbák után lehet kimondani. „Ha egyszer már valtrások vagyunk, akkor maradjunk is meg annak. Ha nálunk ennyi időn keresztül jól működtek, akkor nem fogunk váltani. Ezzel vagyunk megelégedve, ezt ismerjük. Ha az új gép azt a lóerőt leadja, amit le kell neki, és ugyanolyan biztonságos is, mint a korábbiak, akkor nem lesz probléma”.

Kiss M. Vencel kérdésünkre azt is elmondta, hogy a traktorok mellett a kapcsolódó szolgáltatással is meg van elégedve. Eddig bármikor történt elkerülhetetlen meghibásodás, az alkatrész hamar megvolt, és a szerviz is megbízható.

Az új T4-es Valtra traktort egyébként önerőből vásárolta meg a család, nem akartak támogatásra várni a jelenlegi bizonytalan helyzetben. „Nem mondhatjuk azt a földnek, hogy ’várjál, mert még nincsen itt a pályázat, addig gazosodjál csak’. Most kellett a gép” – fogalmazott a gazdálkodó.

A géppark ezzel a beruházással nagyjából teljessé vált, Kiss M. Vencel szerint egy ideig nem lesz ilyen jellegű fejlesztés, legfeljebb egy-egy idősebb munkagép cseréje történhet meg. A jövőben azonban nagy terveik vannak az állattenyésztési ágazatot illetően, hiszen istállóbővítéssel szeretnének még több szarvasmarhát tartani, ezzel pedig növelni a tejtermelési kapacitásukat.

(Gribek Dániel - Agrofórum Online)

Témakör: