Agrárközélet
Agrárközélet

Hátrányos is lehet a zártkertek átminősítése?

Hátrányos is lehet a zártkertek átminősítése?

Agrofórum Online

Az, hogy a zártkertet ki tudják vonni a művelés alól, attól nem változik meg egy terület besorolása, de könnyebbé válik például az értékesítése.

Meghosszabbították a határidőt, jövő év végéig még ingyenesen lehet a földhivatalokban megváltoztatni a zártkertek besorolását, a művelési ágak kivonásával, ám egy konkrét hallgatói panasz alapján, van ahol ez ellentétes a helyi önkormányzat terveivel. A lehetőséggel még nem lesz építési telek a termőföldünkből, mégis előnyösebb módon lehet azt használni, de ahol ez ütközik a hivatal elképzeléseivel, nem előnyt, hanem néha hátrányt jelent.

Zártkerti vagy más néven termőföldi kategóriába eső ingatlanok művelés alóli kivonásának pont az lenne a lényege, hogy meggyorsítson vagy lekövessen élethelyzeteket, amelyek településrendezési vagy településfejlesztési tárgyúak. Vannak ugyanis olyanok, akik a zártkertekben nem feltétlenül mezőgazdasági művelés céljából élnek vagy tevékenykednek, hanem pusztán szükségszerűségből, szokásból akár életvitelszerűen is ott laknak – mondta Szántó János, Budafok-Tétény jegyzője.

Az, hogy a zártkertet ki tudják vonni a művelés alól, attól nem változik meg egy terület besorolása, de könnyebbé válik például az értékesítése. Tehát, ha valakinek van egy zártkertje, amit nem használ intenzíven mezőgazdasági célra és szeretné eladni, akkor a jövőben úgy tudja értékesíteni, mint egy normál ingatlant, és nem kell végigmenni a jelenlegi szigorú jóváhagyási szabályokon, ami a termőföldekre vonatkozik.

Gondok vannak Pátyon

Pátyon, a település egyharmada zártkerti ingatlan és sokan, egyre többen élnek ott. A településen gondot okoz, hogy ellentmondásos a külterületen élők adózása, ezt az okozza, hogy a különböző jogszabályok nem harmonizálnak egymással. Az építési és agglomerációs törvény szerint a külterületi kertes övezetekben nem lehet olyan épület, amelyeknek lakófunkciója van. Ezzel szemben az 1992-es törvény lehetővé teszi, hogy bármilyen, akár gazdasági funkciójú építményben is lakcímet lehet létesíteni – magyarázta Székely László, Páty polgármestere.

Pátyon a külterületen élők építményadót fizetnek, ami egy 40 négyzetméteres területű építmény esetén is duplája a belterületi kommunális adónak. Ez a kormány általi lehetőség, hogy a zártkertből kivonják a minősítést, ez azt jelenti Pátyon, hogy a 2006-ban meghozott adózási rendelet alapján az építménnyel nem fedett telekrész beépítetlen terület lesz, amit telekadó fizetési kötelezettség terhel. „Tudom, hogy ez aránytalanul magas az ottani lakóknak ezért októberben javaslatot tettem, hogy a művelés alól kivont telkek kapjanak adómentességet, ezt azonban nem szavazta meg a testület. Újra beterjesztettem a javaslatot, de hiába” – magyarázta a polgármester.

A pátyi telektulajdonosok ombudsmanhoz fordultak.

(OrientPress)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Kihirdették a Zártkerti Program nyerteseit

2018. március 29. 14:29

A pályázatok támogatására 2.000.000.000 forint áll rendelkezésre, projektenként maximálisan 10.000.000 forint értékben.

Megszűnt a zártkertek átminősítése

2018. október 1. 06:52

Nem tervezi a zártkertek átminősítésére korábban adott könnyítés meghosszabbítását a kormány, ahogyan hasonló intézkedéseket sem tervez a jövőben az Agrárminisztérium.

Ötmilliárd forintból fejlődhetnek a zártkertek

2021. július 14. 08:34

A benyújtási időszak augusztus 9-től a keretösszeg kimerüléséig, vagy augusztus 15-ig tart.

Tavasszal ismét itt a zártkert megújítási program

2019. március 25. 07:46

A program célja, hogy a falvakban és kistelepülések határában lévő zártkertekben újra induljon a hagyományos gazdálkodás, őshonos gyümölcsfajtákat telepítsenek az emberek, a termésből pedig minél jobb minőségű helyi termék készüljön.