Növényvédelem
Növényvédelem

A hobbikertészeknek is védeniük kell a szőlőjüket

A hobbikertészeknek is védeniük kell a szőlőjüket

Agrofórum Online

Sok esetben a kiskertek nagyobb gócpontot jelentenek, mint a nagyobb területen gazdálkodók.

A tudatosan gazdálkodó termelők megfelelően védekeztek az aranyszínű sárgaság kórokozóját terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen – mondta Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Badacsonyban tavaly novemberben rendeltek el növényvédelmi zárlatot az aranyszínű sárgaság miatt. Emiatt volt egy kis bizonytalanság, de az intézkedés nem jelenti azt, hogy ne lehetne szőlőt vagy bort eladni a borvidékről. Értékesítési gondokat így nem okoz a zárlat – hangsúlyozta Borbély. A szőlővesszőket viszont helyben el kell égetni, ezzel is csökkentve a kór továbbterjedésének esélyét. Az aranyszínű sárgaság kórokozóját a múlt hétig Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér megyében azonosította a hatóság, és meghozta a szükséges növényegészségügyi intézkedéseket. A betegséget az amerikai szőlőkabóca terjeszti, védekezni annak gyérítésével lehet. Erre idén megemelt támogatást, a növényvédő szer költségének 75 százalékát, hektáronként maximum 12 ezer forintot igényelhettek a szőlőtermelők.

A Nébih emberei járják a borvidéket, és ahol növényegészségügyi problémát vagy elhanyagolt ültetvényt találnak, felszólítják a tulajdonost a védekezésre. Borbély tapasztalatai szerint sok esetben a kiskertek nagyobb gócpontot jelentenek, mint a nagyobb területen gazdálkodók. A hobbikertészek ugyanis vagy nem is hallottak a szőlőtőkék terméshozamát 20-50 százalékkal csökkentő betegségről, vagy nyugodtak, mert permetezést nem igénylő, direkt termő fajták vannak a kertjeikben. Nélkülük viszont nem lehet hatékony a védekezés, ugyanis a kabócával terjedő kórokozó egyik évről a másikra megtízszerezheti a beteg növények számát.

A Nébih először felszólítja az elhanyagolt ültetvények tulajdonosait a védekezésre, ha ez nem történik meg, közérdekű védekezés keretében maga gondoskodik a munkák elvégzéséről. A Dunántúlon 80 hektár elhanyagolt szőlőterület gondozására, illetve egyes esetekben felszámolására szólították fel az érintett gazdákat. Ezek Borbély tapasztalataival egybevágóan döntően zártkertek és kiskertek. Mintegy 20 hektáron nem tettek eleget a tulajdonosok a felszólításnak, itt közérdekű védekezés keretében szükséges kiirtani a tőkéket – jelentette a Nébih. Borbély elmondta, egyelőre csak arról van információja, hogy a hatóság pályázatot írt ki a munkák elvégzésére, de konkrét kényszervédekezésről nem tud.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Tudjunk meg többet a rozéról!

2020. június 10. 16:19

Abban talán mindenki egyetért, hogy a forró nyári esték elviselhetőbbek egy jól behűtött friss, gyümölcsös jellegű, élénk savakkal rendelkező rozébor társaságában. Bár rengetegen kedvelik, hogy miként készül, arról kevés információval rendelkezünk.

Már kapható a hazai csemegeszőlő

2018. augusztus 17. 09:04

A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan előbbre tolódik a szezon.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: rajzik a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly

2023. április 19. 14:44

Az elmúlt hét folyamán folytatódott az évszakhoz képest kissé hűvösebb, igen változékony időjárás.

Miért fejlődik néhány szőlőhajtás nagyon erőtlenül?

2019. június 27. 10:47

K. Szabolcs kérdése: Szőlőültetvényemben több tőkén is gyengén fejlődő hajtásokat vettem észre. Mi okozhatja a problémát?