Állattenyésztés
Állattenyésztés

Indulhat a szállítás! – Eltűntek a szúnyogok, csökkent a kéknyelv betegség kockázata

Indulhat a szállítás! – Eltűntek a szúnyogok, csökkent a kéknyelv betegség kockázata

Agrofórum Online

A kéknyelv betegséget terjesztő törpeszúnyogok átmeneti inaktivitása miatt 2017. december 4-étől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hazánk teljes területére kihirdette a szezonális vektormentes időszakot. Ennek megfelelően ismét lehetővé vált a kéknyelvre fogékony, továbbtartásra szánt állatok előzetes védőoltás nélkül történő kiszállítása Magyarországról az alacsonyabb kockázatú, illetve a betegségtől mentes területekre.

A szezonális vektormentes időszak kezdetét a hőmérsékleti adatok, valamint az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján határozták meg a szakemberek. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy a továbbtartásra szánt, a kéknyelv betegségre fogékony állatokat előzetes védőoltás nélkül szállítsák hazánk területéről az alacsonyabb kockázatú, vagy a betegségtől mentes területekre.

Az Európai Unión belüli kiszállítás során továbbra is az 1266/2007/EK rendelet előírásait szükséges alkalmazni. E rendelkezéseknek megfelelően, a kórokozóátvivő-mentes időszak kezdetét követő 14 nap után a virológiai (PCR) vizsgálat negatív eredménye, míg 28 nap után már a szerológiai vizsgálat negatív eredménye is elegendő a szállításhoz. Az úgynevezett 3. országokba irányuló export esetén a célország és Magyarország által jóváhagyott, érvényes exportbizonyítványokban foglalt feltételek az irányadóak.

Az állatok szállításának részletes feltételeiről minden esetben a megyei kormányhivatalok vagy a járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi szervezeti egységei adnak felvilágosítást.

(NÉBIH)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Beárazzák a juh- és tehénböfögést az üvegházhatású gázok csökkentése érdekében

2022. június 29. 09:17

A kormány és a mezőgazdasági közösség képviselői által összeállított tervezet szerint a gazdálkodóknak 2025-től fizetniük kell gázkibocsátásukért.

A tyúk-, a sertés-, valamint a szarvasmarha-állomány is emelkedett

2021. július 8. 06:33

A sertésállomány nagysága közel 2,9 millió volt 2020. december 1-jén, az előző év azonos időpontjához képest 8,2 százalékkal emelkedett.

Sokat pereskednek az osztrákok a tehenek miatt

2020. december 26. 05:46

Ausztrián belül Tirol tartományban pereskedtek a legtöbbet szarvasmarhák miatt. Karintiában és Alsó-Ausztriában is elég sokszor került a bírósági anyagok témájába tehén.

Gümőkórt mutattak ki két szarvasmarha telepen

2023. január 20. 09:17

2023 elején két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttség igazolt a Nébih laboratóriuma.