Pályázatok
Pályázatok

Jakab István: a fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program

Jakab István: a fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program

Agrofórum Online

A májusban életbe lépő program egyik legfontosabb eleme a fiatal gazdák támogatása, hogy be tudjanak kapcsolódni az ágazati versenybe.

A fiatal gazdákat hozza helyzetbe az új vidékfejlesztési program – hangsúlyozta a Magyarországi Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke kedden Tapolcán.

Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke a szervezet regionális ifjúsági gazdatalálkozója keretében rendezett sajtótájékoztatón elmondta: a májusban életbe lépő program egyik legfontosabb eleme a fiatal gazdák támogatása, hogy be tudjanak kapcsolódni az ágazati versenybe.

Közölte azt is, hogy a  Magosz a gazdaszolidaritást szem előtt tartva gyűjtést kezdeményez a kárpátaljai magyar családok javára, amihez ő 50 ezer forinttal járul hozzá, és kéri minden magyar gazda támogatását. „Csak akkor lesz aratás, ha most vetni tudnak a kárpátaljai gazdák” – hangsúlyozta.

Kis Miklós Zsolt, a Magosz Ifjú Gazda Tagozatának elnöke, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkára szerint a tapolcai fórum jó alkalmat teremt arra, hogy a gazdák megismerjék az új agrárpolitika vívmányait, amelynek köszönhetően szavai szerint egyszerűbbé, átláthatóbbá válik a pályázati rendszer, és amely igyekszik kiküszöbölni a korábban tapasztalható visszaéléseket, előtérbe helyezve a jóhiszemű pályázók érdekeit. Hozzátette: az új programban alprogramként megjelenik a fiatal gazdák támogatása, így  számukra külön forrásként jelenik meg a következő hat évre vonatkozó, 250 millió eurót meghaladó forráskeret.

Kis Miklós Zsolt elmondta azt is, hogy a 2007 és 2013 közti uniós ciklus időszakából visszaáramlott forrásból új jogcímeket írnak ki a gazdák számára, többek között gépjárműbeszerzésre, kertészeti gépbeszerzésre.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke, a tapolcai időközi választásokon induló képviselőjelölt azt hangsúlyozta, hogy Sümeg, Tapolca térségében sokan élnek a mezőgazdaságból, hiszen Veszprém megye 217 települése közül csupán14 város, túlnyomórészt falvak, ezért is kiemelten fontos a gazdák támogatása.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra (NAK) alelnöke azt emelte ki, hogy az Európai Unióban a gazdatársadalom öregedik, és bár Magyarország a támogatásoknak köszönhetően ebben az összehasonlításban nem az utolsó harmadban foglal helyet, sok még a teendő ezen a téren.

Hozzátette: a válság idején valamennyi vállalkozás közül a mezőgazdasági vállalkozások maradtak a legstabilabbak, közülük is a fiatalok által vezetett családi gazdaságok. Ez is indokolja a fiatal, innovatív gazdák további támogatását – húzta alá.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

A talaj az egyik legjelentősebb, nem megújuló erőforrásunk

2023. április 4. 10:36

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos szervezeteinek, többek között a földigiliszták talajban betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Szaktanácsadás kisokost adott ki a NAK

2019. december 22. 05:38

A kamara most megjelent kiadványa a szaktanácsadói rendszert, a szaktanácsadók és a szaktanácsadói szervezetek működését mutatja be, továbbá tájékoztatást ad a támogatási formákról és az igénybevételi lehetőségekről.

AM: kedvezőbbé váltak az öntözésfejlesztési támogatás feltételei

2022. november 14. 08:11

Az öntözésfejlesztést szolgáló beruházások sikeres megvalósítása érdekében az Agrárminisztérium 30%-kal megemelte a megvalósításhoz kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat vonatkozásában – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Ismét borászati támogatás: ezúttal 3,4 milliárd forint

2020. október 30. 13:31

A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó gépek vásárlására 2020. november 2-ával közel 3,4 milliárd forintos, több ütemben megnyíló támogatási lehetőség érhető el a borászatok számára.

DélKerTÉSZ logisztikai központ átadó és partnertalálkozó

2023. május 14. 05:38

Átadásra került a DélKerTÉSZ új logosztikai központja, melynek keretében ünnepélyes szalagátvágással és tárlatvezetéssel mutatták be az új épületet a nagyközönségnek.