Agrárközélet
Agrárközélet

Javult tavaly a cseh agrár külkereskedelem mérlege

Javult tavaly a cseh agrár külkereskedelem mérlege

Agrofórum Online

Tavaly 18 milliárd koronás hiánnyal zárult a cseh agrár külkereskedelem, ami 6 milliárddal alacsonyabb összeg, mint 2013-ban.

Tavaly 18 milliárd koronás hiánnyal zárult a cseh agrár külkereskedelem, ami 6 milliárddal alacsonyabb összeg, mint 2013-ban. A cseh agrár külkereskedelemnek 2000 óta ez a legalacsonyabb hiánya – közölte a cseh statisztikai hivatal kedden Prágában.

Csehország agrár és élelmiszer kivitele tavaly 18 milliárd koronával nőtt és 178,5 milliárd koronát tett ki. Az agrárbehozatal 12 milliárddal emelkedett és 196,5 milliárd koronát tett ki.

Az agrár külkereskedelem mérlegének javulása nagymértékben a gabonakereskedelemnek köszönhető – nyilatkozta Martin Pycha, a Mezőgazdasági Szövetség elnöke. A gabonakereskedelem mérlege tavaly 12 milliárd koronás többlettel zárult. Hasonlóan sikeres volt a dohányipari termékekkel való kereskedelem, amelynek többlete 7 milliárd korona volt.

A másik oldalon a hússal és a hústermékekkel való kereskedelem tavaly éves szinten egymilliárddal növekedett és 18 milliárd koronát tett ki.

„Az adatok jók, de az eredményeket természetesen nem szabad túlbecsülni. Az eredmény annál inkább pozitív, hogy azt bonyolult körülmények – például az orosz szankciók közepette – sikerült elérni” – mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak keddi prágai sajtóértekezletén.

A cseh agrárkivitel 91,5 százaléka a miniszter szerint az Európai Unió tagállamaiban irányult. Az unióval folytatott agrárkereskedelem 4 milliárd koronás cseh hiánnyal zárult.

A cseh agrárkereskedelem legutóbb 1993-ban zárult többlettel, azóta folyamatosan hiányt mutat ki. A legrosszabb a 2011-es év volt, amikor a hiány meghaladta a 36 milliárd koronát.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

A magyar agrárium jövője az agrárszakképzésben rejlik

2023. május 6. 13:39

Az agráriumban fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatalok szerepvállalása, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd a stafétabotot.

Nagy István: az agráriumban dolgozókra mindig számíthatunk

2020. szeptember 20. 10:39

Nagy István hozzátette, az elmúlt időszak is azt bizonyította, hogy az agrárium, az élelmiszeripar stratégiai ágazat.

Mezőgazdaság 4.0 - a jelen

2020. június 11. 04:36

Egy globális válság – háború, járvány vagy klímakatasztrófa – hoz hideget, meleget. Nemegyszer fordult már elő, hogy egy-egy válság katalizátorként robbantott be küszöbönálló vagy épphogy elindult változásokat.

Enyhén nőtt a mezőgazdaságban dolgozók száma

2020. november 10. 06:17

A 2020. július–szeptemberi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 208 ezer fő volt hazánkban, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékon állt.