Jobban ügyelnek a munkavédelmi szabályokra

2017. augusztus 22. 16:44

Enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest. Az ellenőrzések kiterjedtek a mezőgazdaságra is.

Enyhe javulás tapasztalható a munkavédelmi szabályok betartásában az első félévben az előző év azonos időszakához képest Magyarországon, az ellenőrzött 7936 munkáltató 78,3 százalékánál, 2016 első félévéhez viszonyítva 6,3 százalékponttal kevesebbnél találtak szabálytalanságot az ellenőrök – ismertette jelentésében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya.

Az ellenőrök az év első hat hónapjában 226 esetben, összesen 84,37 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki. Az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésénél 116 868 munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták, és az ellenőrzött dolgozók 69,0 százalékánál tapasztaltak szabálytalanságot. Ez az arány 2,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbi (66,9 százalék) adathoz képest.

A munkavédelmi hatóság megállapította, hogy a szabálytalan körülmények között foglalkoztatott munkavállalók 31,1 százalékának súlyos szabálytalanságok mellett kellett dolgoznia. Ez az arány szinte azonos a 2016 első félévében mért 30,1 százalékkal.

Az ellenőrzések kiterjedtek a mezőgazdaságra is. A statisztikában a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat területen 256 munkabalesetet regisztráltak. 

(MTI)

Témakör:

Kulcsszavak: