Agrárközélet
Agrárközélet

Jobban védené a termőtalajokat az agrártárca az unióban

Jobban védené a termőtalajokat az agrártárca az unióban

Agrofórum Online

A termőtalajok védelmét és az uniós szabályozó, valamint támogatási rendszereket, továbbá a talaj tápanyagtartalmával összefüggő kérdéseket az eddiginél jobban össze kellene hangolni. Ennek érdekében kezdeményez európai összefogást a minisztérium – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Azt követően beszélt a témáról, hogy a szakemberek a termőföld minőségének jövőjéről, valamint a magyarországi termőtalajok védelméről tárgyaltak a minisztériumban.

Szerinte helytelen az a szemlélet, hogy a támogatások általában csak mennyiségi alapon járnak a gazdálkodóknak, így minőségi szempontokat is célszerű érvényesíteni, és ebben a talaj minőségének előkelő helyen kell szerepelnie. Az államtitkár felidézte: Magyarországon 1990 óta egymillió hektárral kisebb a termőterület nagysága, mint korábban, emellett pedig a talaj termőképessége is folyamatosan csökken. Kutatások szerint ez a csökkenés 40-50 százalékos is lehet az elmúlt 20-35 évet tekintve. Számos korábbi talajerő-visszapótlási módszer eltűnt, vagy megváltozott, mint például a szerves trágya alkalmazása, vagy a bányászati ásványi anyagok alkalmazása.

Pénzes Éva, a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének titkára arról beszélt, hogy Magyarország területének mintegy 50 százaléka mezőgazdasági művelés alatt áll, és a szántóföldi művelésű területek több mint harmada, az ország területének negyede valamilyen mértékben már erodálódott. A mező- és erdőgazdasági területek mintegy 60 százaléka veszélyeztetett a talajdegradáció által. Úgy vélte, a talaj termőképességének megóvása azért szükséges, mert csak ez biztosítja a minőségi élelmiszerek előállítását, a talajminőség romásával romlik az élelmiszerek minősége is.

– Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet és a termőföld. Az országban a talaj pusztulása még nem olyan látványos, a kutatások szerint azonban, ha a jelenlegi mértékkel romlik, akkor hamarosan nem lesz megfelelő, jó minőségű a termőtalaj – húzta alá Pénzes Éva.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Mivel tudom kezelni a sárguló kenderpálmát?

2023. október 7. 04:38

Mi baja lehet a kenderpálmáknak? Mivel tudom őket kezelni, ha még menthetők egyáltalán? Nyáron ültettük ki a helyükre, nagyon elszomorodott állapotban vannak.

A szamóca leveleit valóban le kell szedni március 15-ig?

2023. március 5. 04:39

A tavalyi szamóca leveleit tényleg le kell szedni március 15-ig? RS2 tőzegbe szoktam ültetni a palántákat, ez jó a szamócának?

Hogyan mentsük meg a túlöntözött szobanövényünket?

2023. július 29. 06:40

Nyáron hajlamosak vagyunk jobban “figyelni” a szobanövények vízellátására is. Ez abban nyilvánul meg általában, hogy nagyobb mennyiséget zúdítunk rájuk, esetleg gyakrabban is - viszont könnyű túlzásba vinni az öntözést, ami miatt a túl sok vízre érzékeny növények el is pusztulhatnak. Hogyan akadályozhatjuk ezt meg?

Agrometeorológia: záporok, zivatarok és meleg időjárás

2018. április 23. 14:51

Továbbra is meleg marad az idő, de a napsütés mellett többször erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporokra, zivatarokra, illetve esőre egyaránt számítani lehet.