Pályázatok
Pályázatok

Jövőre változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei

Jövőre változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei

Agrofórum Online

Változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei jövőre, hogy egyszerűbben és átláthatóbban alkalmazhassák azokat a gazdálkodók.

Változnak a termeléshez kötött támogatások és a zöldítés feltételei jövőre, hogy egyszerűbben és átláthatóbban alkalmazhassák azokat a gazdálkodók – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten egy szakmai fórumon.

Feldman Zsolt – a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) által szervezett növénytermesztési és kertészeti konferencián – elmondta: a rizsnél hektáronként 2,5 tonnás hozamot kell igazolni 2017-ben a termeléshez kötött támogatás feltételeként. Változik a támogatható zöldségek köre, és új vetőmagnormákat vezetnek be.

Jövőre bővül az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, például a sziki kenderrel és a fekete zabbal. A nitrogénmegkötő növények esetében a hazai termesztési technológiához igazítják a bab termesztési idejét – közölte a helyettes államtitkár.

Feldman Zsolt ismertette: támogathatóak lesznek a zöldségnek minősülő fűszernövények, az olajtök, az étkezési burgonya, valamint az intenzív és a hagyományos gyümölcsök is. Kikerül viszont a támogatotti körből például az olajretek.

A zöldítésnél az elmúlt két év tapasztalatai alapján annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelése, fenntartási időszakot írnak elő. Így a vetéstől számított legalább 60 napig az ökológiai jelentőségű másodvetést a gazdálkodó nem forgathatja be. Emellett a spárga és az óriás virágosnád zöldítési szempontból állandó kultúrának minősül. A zöldítés rendeletben további módosításokra is számítani kell, mivel az uniós jog is változni fog – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Felidézte: az idei egységes kérelemben bekövetkezett egyik legfontosabb változás az volt, hogy bevezették az úgynevezett sárga lapos rendszert. Ez az jelenti, ha a helyszíni ellenőrzésre kiválasztott termelőknél csekély mértékű túligénylést tapasztaltak, akkor csökkentett – 50 százalékos – szankciót kapott a termelő. De ha a következő évben ismét túligénylést tapasztalnak nála, akkor a tárgyévben a normál szankcióval sújtják és a tárgyévet megelőző évre is kiróják rá a csökkentett és normál szankció különbségét is. Továbbá az idén bevezették az előzetes ellenőrzést is, ami lehetővé teszi a gazdáknak a hibáik előzetes szankciómentes javítását az egységes kérelemben.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy az unió által közvetlenül térített agrártámogatások összege mintegy 400 milliárd forintra rúg, a nemzeti támogatások összege pedig 100 milliárd forint körüli. Ezek a támogatási összegek gyakorlatilag jövőre sem változnak. Így az alaptámogatásra és a zöldítésre jutó támogatás összege hektáronként 226,1 euró, mintegy 70 ezer forint. A fiatal gazdák számára ehhez még hozzá kell számolni 67,9 euró, mintegy 21 ezer forint további támogatást is.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Februárban jön az elektromos autóra igényelhető támogatás

2024. január 12. 15:10

A hazai gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához vissza nem térítendő állami hozzájárulásra pályázni – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 20. 08:10

A vidékfejlesztési program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Bakonycsernyén.

A talaj az egyik legjelentősebb, nem megújuló erőforrásunk

2023. április 4. 10:36

Új fenntarthatósági díj és nyilvános pályázat hívja fel a figyelmet a termőtalajok hasznos szervezeteinek, többek között a földigiliszták talajban betöltött nélkülözhetetlen szerepére.

Álmom egy tanya

2023. március 28. 05:36

Pályázati fronton jelenleg 2023. június 5-ig elérhető a „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” kiírás, amely 95% támogatási intenzitású.

Ökológiai jelentőségű területek másodvetéseire vonatkozó szabályok

2016. augusztus 4. 08:28

Az ökológiai jelentőségű területekre kerülő másodvetésekben a kedvezőtlen időjárás miatt bekövetkező változásokra vonatkozó szabályok.

A pohánka és termesztése

2016. február 11. 16:12

A pohánkát rövid tenyészideje alkalmassá teszi másodvetésű növénynek, de fővetésben is termeszthető.

Kizöldült a Szigetköz

2015. október 8. 10:52

Ragyogó októberi napsütésben, kászálódtunk le az autóbuszról, hogy végigjárjuk a Lajtamag Kft. zöldtrágyázási demo parcelláit.

Sávos művelés másodvetésű silókukorica esetében John Deere és Orthman gépekkel (+KÉPEK)

2014. november 28. 13:52

A másodvetésű silókukoricára alapozott takarmánytermesztés és tartósítás komplett géprendszere és technológiája a KITE Zrt.-től.