Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Júliustól öt százalékra csökkentené a zöldség-gyümölcs áruk áfáját a terméktanács

Júliustól öt százalékra csökkentené a zöldség-gyümölcs áruk áfáját a terméktanács

Agrofórum Online

Már júliustól öt százalékra csökkentené a zöldség-gyümölcs áruk áfáját a terméktanács – írta a Magyar Hírlap. A FruitVeb úgy véli: a feketekereskedelem megmételyezi az ágazatot, az öntözés hiánya pedig évente többszörös kárt okoz, mint a fagyok és a jégesők együttvéve.

 

A januári 123,4 milliárd forintos államháztartási többlet 17 éve a legkedvezőbb, így a kormány nemes gesztust tehetne, és már júliustól öt százalékra mérsékelhetné a zöldség-gyümölcs 27 százalékos általános forgalmi adóját, az áfát – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Ledó Ferenc hangsúlyozta: a kilónként hétszáz forintba kerülő paprikát alapul véve sokan úgy gondolják, kilónként csaknem kétszáz forintért már érdemes kockáztatni, és feketén adják el a terméket. Ez megmételyezi az ágazatot. Az áfacsökkentés révén ez már nem érné meg.

Ráadásul több maradna a termelőnél, magasabbak lennének a termelői árak, abból pedig ki lehetne sáfárkodni az élőmunka-igényes ágazat minimálbéremelés miatt jelentősen megnövekedett költségeit is. A terméktanács azt is el tudja fogadni, ha a zöldség-gyümölcs termékek áfáját 2018. január elsejétől szállítják le öt százalékra. A FruitVeb olyan adózási változást is sürget, méghozzá lengyel minta alapján, ahol az egyes alágazatok, például a gyümölcstermesztők egységesen adóznak, a beruházásaikat pedig leírhatják az adóterhekből.

Ledó Ferenc áldatlan állapotnak tartja, hogy a gyümölcsültetvények mindössze huszonöt százalékát öntözhetik rendszeresen, ennek hiánya többszörös kárt okoz évente, mint a fagyok és a jégesők együttesen. A terméktanács elnöke szerint így nem lehet biztonságosan termelni, ezért fordulhat elő, hogy az éves termésátlagok között 25-30 százalékos különbségek is előfordulnak. Szerinte gyakorlatilag lehetetlen vízjogi engedélyhez jutni jelenleg, nemcsak a tetemes költség okán, hanem a szükséges dokumentációk beszerzése miatt is, van, aki már két éve vár erre.

Ledó Ferenc szerint a termőrügyek állapota alapján jelenleg szép év elé nézhet az ágazat. Tavaly is így volt, de az áprilisi–májusi fagyok elvitték a termés harminc százalékát. Bizakodásra ad okot most az is, hogy a szerződéskötések száma nőtt a csemegekukorica és a zöldborsó tekintetében is. Úgy tűnik, hogy görögdinnyével kisebb területen foglalkoznak majd ebben az évben, ám ipari paradicsomból – a feldolgozói kapacitásbővülésnek köszönhetően – harmincszázalékos termésbővülés várható.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

2024. március 27. 14:10

A legfrissebb kutatások szerint már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

2024. március 23. 14:10

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

2018. március 13. 07:58

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.

Rendkívüli aszály van a Dél-Alföldön

2019. március 22. 13:47

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a gazdák nevében kéréssel fordult Nagy István miniszter úrhoz, hogy a hivatalos öntözési idény kezdetét hozzák előre.

Gyenge kajszitermés várható idén

2018. június 25. 07:20

A közép- és késői érésűekből ugyan lesz értelmezhető mennyiség, de ott is gyengének nevezhető a hozam.

Van olyan sütőtök, aminek biztosan jó az íze

2023. október 29. 09:10

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására.