Agrárközélet
Agrárközélet

Katasztrófa: az USA leghíresebb borvidéke szinte megsemmisült

Katasztrófa: az USA leghíresebb borvidéke szinte megsemmisült

Agrofórum Online

Legalább 17-en életüket vesztették, százak tűntek el, több ezer lakóház és irodaház megsemmisült az Amerikai Egyesült Államok történetének 5. legnagyobb tűzvészében, amely a hétvége óta pusztít Kaliforniában. Az USA leghíresebb borvidéke, a Napa-völgy gyakorlatilag megsemmisült.  

Donald Trump amerikai elnök természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította helyi idő szerint kedden Kaliforniát, ahol óriási tűzvész pusztít. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök egyúttal elrendelte a tűzvésszel küzdő helyi hatóságoknak nyújtandó szövetségi segítséget is.

A lángok október 8-án lobbantak fel a San Francisco környékén fekvő borvidéken, s a helyzet az óta folyamatosan romlik; a tűz már 17 halálos áldozatot követelt, s a The Washington Post című napilap helyszíni tudósítása szerint az Egyesült Államok leghíresebb borvidéke, a Napa-völgy csaknem teljesen a lángok martaléka lett.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója bejelentette: több mint 46 ezer hektárnyi szőlővidék porig égett, elpusztult több világhírű borospince, és több mint 2000 ház égett le. Az elmúlt 36 órában egyidejűleg 17 helyen pusztítottak bozóttüzek. Sonoma, Napa és Mendocino megyében a legnagyobb a pusztítás.

Azok a gazdálkodók sem sokkal szerencsésebbek, akinél „csak” az ültetvények alatti száraz fű égett le, hiszen a pincészetek zöme is megsemmisült, a még nem leszüretelt termést egyelőre nincs hol feldolgozni, s kérdés, mennyire viselte meg a tűz és a füst a gyümölcsöt. A megmaradt feldolgozókban nincs áram, helyi források szerint pedig akár hetekbe is telhet mire sikerül helyreállítani a hálózatot, már ahol lehet.

Azok a termelők is aggódnak a termésért, akinek birtokát valamilyen csoda folytán elkerülte a tűzvész, hiszen a borvidéket sűrű füst lepi napok óta. – A füstöt alkotó vegyületeket a bogyók elnyelik, végül a borban kellemetlen ízekké válnak – figyelmeztetnek a szakemberek. Ezek a „füstös, szalonna, tábortűz és hamutartóként” leírt ízhibák általában tartósak és a szájban maradnak még a bort lenyelve is – közölte az ETS Laboratories, amely tudományos elemzéseket végez a boripar számára.

A füstszag eltávolításának módszerei léteznek, de elveszik az összes karaktert a borból – mondta Christian O’Kuinghtton renoi borász, hozzátéve, ezek a karakterek, a jellegzetesség, a megkülönböztető stílus az egyik fő oka annak, hogy az emberek borokat vásárolnak a kaliforniai borvidékről.

A tűz vészes gyorsasággal terjed Kalifornia déli vidékei felé, várhatóan helyi idő szerint már szerdára virradóra eléri a Los Angelestől nem messze fekvő Anaheimet is. A hatóságok arra számítanak, hogy a halálos áldozatok száma is emelkedni fog.

(Agrofórum Online) (FOTÓ: AP, GETTY, AFP)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Informatikai Kara és a KITE Zrt.

2024. április 24. 12:10

Az együttműködési megállapodás kiterjed a precíziós mezőgazdaság, növényvédelem, környezetvédelem, klímaváltozás, fenntartható fejlődés és agrárinformatika területein történő fejlesztések elősegítésére.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Szőlő szentek, kápolnák a Balaton régióban

2019. szeptember 14. 04:36

A Balaton környékén a szőlőtermesztés már több mint 2000 éves múltra tekint vissza. Az emberek a kezdetektől próbálták megjósolni az időjárást, s így keletkeztek a különböző népszokások és rigmusok, illetve védelemért fohászkodtak Istenhez és a különböző szentekhez; tiszteletükre szakrális építményeket állítva.

Megváltoztatta a vírus a borturizmust - Kilép a pincéből az ágazat

2021. február 10. 12:40

A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából.

A talajtakarás előnyei szőlőben

2024. január 4. 10:10

A szőlőültetvényekben jelenleg is általános az intenzív talajbolygatás, főleg ami a szőlő sorközeit érinti. Ezzel szemben megoldást jelentő alternatíva lehet a növénytakarásos kezelés. A sorközvetés folytán azonban a talajt átszövő gyökérzet vízkonkurenciaként jelenhet meg a szőlő számára, és azokban az esetekben, amikor ez kerülendő, például telepítés esetén, megoldást jelenthet a szalmatakarás.

Két kiemelkedő bor is ugyanabban a magyar borászatban készült

2023. december 10. 09:10

A legjobb cabernet franc lett az országban a villányi Bodor Borászat 2017-es vörösbora a TOP 100 Magyar Bor idei megmérettetésén. A borászat nyár végén a legjobb cabernet sauvignon címet is megszerezte, ami kivételes eredmény.