Agrárközélet
Agrárközélet

K&H: növekedésre számítanak az agrárvállalatok

K&H: növekedésre számítanak az agrárvállalatok

Agrofórum Online
K&H

Növekedésre számít az agrárvállalatok többsége, beruházási szándékuk is erősebb, mint a nem mezőgazdasággal foglalkozó cégeké, de számítanak arra, hogy számos kihívással kell szembenézniük a következő években - derül ki a K&H agrárkutatásából.

A bank pénteki közleményében ismerteti: felmérésük szerint az agrárszektor 65 százaléka a jelenlegi növekedési ütem stabilizálódására számít a következő 1-2 évben, fellendülést minden negyedik, visszaesést pedig minden tizedik cég vár. Hároméves távlatban derűlátóbbak a vállalatok: 45 százalékuk várja a mostani gazdasági teljesítmény folytatódását, 42 százalékuk viszont erőteljes növekedésre számít.

A felmérésből az derül ki, hogy a kormányzati intézkedések kapcsán kevésbé bizakodóak az érintettek: a gazdaságpolitika 72 százalékuk szerint nem változtat az agrárcégek helyzetén, 19 százalék szerint pedig kedvezőtlenül hat rá. Kedvezőbb viszont a közterhek megítélése: minden ötödik agrárvállalat csökkenő adókra és járulékokra számít az idén, ami a K&H szerint a felméréskor bejelentett adóváltozásoknak köszönhető.

A kutatás során minden második agrárcég azt jelezte, hogy tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során, miközben a nem mezőgazdasági vállalatoknál ez az arány 38 százalék. Az agrárium 24 százaléka növelni kívánja a beruházásokra fordítandó kiadásokat, főleg technológiafejlesztésre (28 százalék), kapacitásbővítésre (18 százalék) és értékesítés fejlesztésére (13 százalék) költenének.

A közleményben kiemelik, hogy a 2020 utáni uniós ciklus támogatásai jelenleg még bizonytalanok, de a termeléshez kötött agrártámogatások és a zöldítés feltételeinek idei módosításai is kihívást jelentenek az ágazat számára.

A K&H 26 százalékos piaci részesedésével az agrárium vezető bankja Magyarországon, ezért hagyományosan kiemelt területnek tekinti a mezőgazdasági szektort – áll a közleményben.

(MTI)

K&H
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Mit eszünk 2050-ben?

2018. május 25. 03:15

Az agrárium egyik legégetőbb kihívása az utánpótlás kérdése, ugyanis a következő tíz évben nagyszámú idős és tapasztalt gazda kilépése várható az ágazatból, miközben a mezőgazdasággal foglalkozó fiatalok aránya elenyésző, a pályaelhagyóké viszont magas.

2021 az agrárfejlesztések éve lehet

2021. február 9. 07:38

A koronavírus mellett a Közös Agrárpolitika (KAP) az, ami 2021-ben is dinamikusan alakítja majd a mezőgazdaságot.

Fenntarhatósággal élhetjük túl a természet pusztulását

2021. március 4. 07:09

A természet rendjébe való beavatkozás következményeit már a saját bőrünkön érezhetjük.

Az agrárvállalkozások nem használják ki a hatékonyságnövelés lehetőségeit

2017. július 24. 09:16

Kevés lehetőséget használnak ki az agrárvállalkozások hatékonyságuk növelésére, leginkább a költségek csökkentését és a termelés bővítését választják.