Gépinfo
Gépinfo

KITE precíziós gazdálkodás lépésről-lépésre – Mostantól már az öntözésben is

KITE precíziós gazdálkodás lépésről-lépésre – Mostantól már az öntözésben is

Agrofórum Online

Szarvason mutatták be üzem közben a precíziós öntözést lehetővé tevő Valley VRI öntözőberendezést.

A KITE az utóbbi években sok energiát, időt és pénzt fektetett a precíziós gazdálkodás technológiájának kidolgozásába, és gyakorlatának hazai elterjesztésébe. Tették ezt azért, mert meggyőződésük, hogy a precíziós gazdálkodás a mezőgazdaság versenyképessége és jövedelemtermelő képessége növelésének az egyik legfontosabb eszköze, ráadásul úgy, hogy a legnagyobb mértékben biztosítja a fenntarthatóságot és a környezet védelmét. Az elmúlt években eljutottak oda, hogy a nagy szántóföldi kultúrák precíziós termesztésének teljes eszközrendszere és technológiája az alapműveléstől a vetésen és növényápoláson át egészen a betakarításig rendelkezésre áll, sőt, számos gazdaság azt üzemszerűen, sikeresen és eredményesen alkalmazza.

TELJES KÉPGALÉRIA >>>

Most mérföldkőhöz érkeztek – mondta Hadászi László, a KITE fejlesztési igazgatója. Mostantól ugyanis lehetőség nyílik az öntözés precíziós módon való megvalósítására is. Erről tartottak szakmai tanácskozást 2016. október 25-én Szarvason, a SZIE Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Tessedik Campusán „A precíziós öntözés gyakorlata megvalósításának lehetőségei, feltételei” címmel. Ezt követően az egyetem öntözőtelepén mutatták be üzem közben a precíziós öntözést lehetővé tevő Valley VRI öntözőberendezést.

A téma felvetése most a Vidékfejlesztési Program öntözésfejlesztést támogató pályázati lehetőségek tükrében különösen aktuális.

Valley VRI (változtatható intenzitású öntözés) öntözőberendezés

A Valley VRI (változtatható intenzitású öntözés) öntözőberendezés alkalmazásával az öntözési zóna pár négyzetmétertől pár ezer négyzetméterig határolható be. A alapját a VRI szoftver képezi, amely képes egyrészt az öntőző berendezés sebességének vezérlésére, másrészt az ún. zónánkénti vezérlésre.

A VRI szoftver által végzett sebességvezérlés az öntözőgép sebességváltoztatása (lassítás, gyorsítás) révén képes menet közben változtatni az öntözés intenzitását. Egy körforgó öntözőberendezés esetén így akár 2 fokonként alakíthatók ki szektorok, azaz akár 180 szektor is képezhető, amelyekben az öntözőberendezés sebessége eltérhet egymástól.

Ugyancsak a VRI szoftver által végzett zónavezérlés révén lehetővé válik a szektorokon belül a különféle intenzitású öntözés. Ezzel vagy a gép alatt akár többféle kultúra különféle vízadagokkal történő öntözésére, vagy a táblán belüli domborzati, talajfizikai, hozameltérések esetén a vízadagok megváltoztatására nyílik lehetőség. Ez történhet:
• a körforgó öntözőkonzol mentén egyes szórófejek, vagy a szórófej-csoportok vezérlése révén. A táblán belül elméletileg akár 5.000 gazdálkodási zóna alakítható ki,
• a tábla bizonyos területein az öntözés ki- és bekapcsolásával (például nedves felületek, csatornák felett)

Alapja a talajnedvesség-, a hozam-, a topográfiai és infravörös térképen alapuló táblatérkép. A VRI szoftverrel tehát   a hozam, a talajfizikai és egyéb térképek alapján készült   táblatérkép lehetővé teszi az egyes táblarészek megkülönböztetését, illetve kezelését.

Valley Irrometer WATERMRK eszközcsomag

Valley Irrometer WATERMRK segítség az öntözési döntések meghozatalában.

A Valley Irrometer WATERMRK egy talajnedvesség, talajhőmérséklet és ET (atometer) mérőeszköz jeladóval rendelkező eszközcsomag vezeték nélküli vevővel és adattovábbítóval. Használata lehetőséget nyújt víz potenciál mérésen alapuló talajnedvesség meghatározásra, valamint az értékek PRP2, vagy TouchPro vezérlő panelen keresztüli leolvasására, vagy BaseStation belső rádió, vagy Internetalapú megjelenítésére laptopon, tabteten vagy okostelefonon.

Valley BaseStation és/vagy Internetalapú öntözésvezérlés, kommunikáció

A BaseStation egy komplett számítógépes eszközcsomag előre telepített szoftverrel, rádiós, internet vagy GSM alapú, valós idejű adatátvitellel. Alkalmas körforgó, vagy lineár öntözőrendszerek irányítására számítógépről, laptopról vagy okos telefonról.

A BaseStation komplex megoldás 15-20 km-en belüli több öntözőgép és szivattyútelep, talajnedvesség-mérő központi távfelügyeletére, teljes körű távvezérlésére, adatgyűjtésre, öntözési statisztikák készítésére akár több évre kiterjedően is.

(Agrofórum Online – Dr. Demes György)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

Paradigmaváltás – precíziós differenciált tápanyag-utánpótlás 3000 hektár fölött

2021. március 22. 10:00

YIELD SEVICE szolgáltatásunk úttörőként indult a hazai piacon, és azóta is töretlenül, immáron 7. éve segíti a gazdálkodókat az okszerű, ezáltal környezetkímélőbb és eredményesebb tápanyag-gazdálkodás kialakításában.

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

2018. július 10. 05:27

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.