Komoly hibák a beadott öntözésfejlesztési pályázatokban

2017. augusztus 22. 16:53

Sokan rossz célterületre adták be támogatási kérelmüket, derült ki a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során.

A „VP2.-4.1.4-16 Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” projekt keretében beérkezett pályázatok értékelése során tapasztaltak szerint, azokban az esetekben ahol a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, ott a tevékenységet sok esetben tévesen az új öntözőberendezések telepítése tevékenységhez sorolják be a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója helyett.

Amennyiben a Mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése projekt keretében, a fejlesztéssel érintett területen érvényes vízjogi üzemeltetési engedéllyel már korábban is végeztek öntözési tevékenységet, akkor fokozottan figyeljenek az új öntözőberendezések telepítése tevékenység helyes besorolására. Ebben az esetben ugyanis a meglévő öntözőberendezések vízfelhasználás hatékonyságának javítása, valamint öntözési infrastruktúra és kapcsolódó műtárgyainak fejlesztése, rekonstrukciója (3.1.1. fejezet IV. tevékenység) alá kell besorolni a tevékenységet. Az ügyfelek azonban gyakran a meglévő öntözőtelepekre beszerezni kívánt új öntözőberendezéseiket, tévesen a felhívás új öntözőberendezések beszerzése, illetve új öntözővíz-szolgáltató művek létrehozása (3.1.1. fejezet V. tevékenység) alá sorolják be. A téves besorolással érintett pályázatoknál a tényállás tisztázását követően a nem megfelelő tevékenység választása hivatalból történő átsorolásra kerül, melynek eredményeképpen az ügyfél által választott V. tevékenység átsorolásra kerül a IV. tevékenység alá.

Azonban azon ügyfeleknek, akiknek a projekt tevékenysége, az V. pont szerinti tevékenységről átsorolásra kerül a IV. pont szerinti tevékenységek alá és az előzetes helyszíni szemlén megállapítják, hogy a beruházást megkezdték, a pályázati kérelmük érintett részét elutasítják, mivel a támogatási kérelem benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető támogatás (a felhívás 3.5.1. pontja alapján).

A kamara felhívja a pályázók figyelmét arra, hogy a fent említett problémák elkerülése érdekében a felhívásban szereplő szempontok figyelembevételével válasszák ki a megfelelő célterületet.

(NAK)

Témakör: