Lízingszövetség: lendületben az agrárfinanszírozás

2017. augusztus 11. 07:53

Az építőipari fellendülés jól látszik a lízingpiaci adatokon, ahogy az agrárgépek boomja is - derül ki a Magyar Lízingszövetség összeállításából. Az építőgépek esetében a finanszírozott összeg az első félévben 33 százalékkal nőtt, mezőgazdasági gépek pedig 16 százalékos volt a bővülés.

Jó félévet zárt a lízingpiac: az új kihelyezések, azaz a finanszírozott összeg éves összevetésben 19 százalékkal 279,4 milliárd forintra nőtt. A lízingpiacon belül a járműfinanszírozás mellett több részpiacon is számottevő volt a növekedés. Többek között a mezőgazdasági és az építőipari gépeknél - közölte a Magyar Lízingszövetség a részletes féléves adatok elemzése alapján.

Lendületben az agrárfinanszírozás

A mezőgazdasági gépek finanszírozásában is számottevő növekedést könyvelhettek el a lízingcégek. A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint az újonnan kihelyezett összeg 35,2 milliárd forintot tett ki az év első felében, ez 16 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Ráadásul ez az összeg nyolcéves csúcsot jelent.

A lízingpiac szempontjából fontos szereplők a mezőgazdasági gépeknél a traktorok, ezt mutatja, hogy ezek a járművek adják a finanszírozott érték több mint felét. Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a mezőgazdasági gépeknél elért eredményt kommentálva elmondta, hogy bár Magyarországon egyre fokozottabb az agrárfinanszírozási verseny,  a lízingvállalatok lépést tartanak a piaccal és sok agrárvállalkozás tisztában van a lízingkonstrukciók előnyeivel.

Az építőipari gépekre a lízingcégek 8,33 milliárd forintot helyeztek ki az első félévben, ez 33 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest. Másrészt a 8,33 milliárd forint a legmagasabb összeget jelenti az utóbbi években: az építőgépeknél 2013 óta az első féléves finanszírozott összegek 3,4-7,7 milliárd forintot tett ki.

Tóth Zoltán azt is elmondta, hogy az építőipari és a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összegében látható növekedés azért fontos, mert ezzel újabb lépést tettek a lízingvállalatok az egyik legfontosabb céljuk elérése felé. A lízingcégek ugyanis azt szeretnék elérni, hogy univerzális finanszírozókként tekintsenek rájuk a vállalkozások. A járműfinanszírozás mellett ugyanis a lízingcégek bármilyen eszköz – legyen az építőipari vagy egy speciális mezőgazdasági gép - beszerzéséhez költséghatékony, rugalmas konstrukciókat biztosítanak. 

(Agrofórum Online - Magyar Lízingszövetség)