Már Szlovákiát is fenyegeti az afrikai sertéspestis

2017. augusztus 14. 12:47

A csehországi és az ukrajnai sertéspestis-esetek miatt a szlovák agrártárca rendkívüli intézkedéseket vezetett be. A tárca a vaddisznók póttakarmányozását is megtiltotta.

Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban is regisztráltak már sertéspestisben elhullott vaddisznókat és házi sertéseket. Szlovákiában eddig nem észlelték a betegséget. A fertőzés kockázata azonban kimondottan magas, mivel a kórt költöző vaddisznók terjesztik. Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter ezért rendkívüli intézkedések azonnali bevezetését rendelte el, és felszólította a szlovákiai gazdákat, tenyésztőket és húsfeldolgozókat, hogy fokozottan figyeljenek ezek betartására.

Csehországban a Szlovákiával határos területeken jegyezték a legtöbb megbetegedést, míg Ukrajna szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről. Az agrárminisztérium szerint ezért fokozottan ellenőrzik a fertőzött zónákkal határos területeket. A tenyésztők kötelesek azonnal jelenteni a hatósági állatorvosnak és a regionális állategészségügyi hivatalnak, ha sertések pusztulnak el, és azt is, ha az állatokon a betegség tüneteit észlelik. A tenyésztők kötelesek továbbá zárt területen tartani az állatokat, betartani a biológiai biztonsági követelményeket, azaz a gazdaság elkerítését, fertőtlenítő területek kialakítását és a gazdaságban tartózkodó személyek és járművek nyilvántartását és ellenőrzését. Emellett kötelesek megakadályozni, hogy vaddisznók juthassanak a gazdaság területére, és tilos a vaddisznóhúsból készült ételek maradékénak feletetése.

A szlovák agrárminisztérium a vaddisznók póttakarmányozását is megtiltotta az Ukrajnával határos területeken. A tárcavezető emellett a nyilvánosságot is felszólította, hogy korlátozzák a saját élelmiszer bevitelét tömegrendezvényekre. Helyette a szervezők által kínált hőkezelt ételeket részesítsék előnyben, mivel a sertésláz élelmiszeren és a ruházaton keresztül is terjed. A fogyasztók figyelmét pedig arra hívták fel, hogy az importált sertéshús-termékek helyett szlovák termékeket vásároljanak, amelyeket szigorú ellenőrzés alatt tartanak.

(InfoRádió)