Növénytermesztés
Növénytermesztés

Megkezdődött az aratás

Megkezdődött az aratás

Agrofórum Online

Csapadékhiány miatt nem közelíti meg a búzatermés mennyisége a tavalyi rekordévet, idén 4-4,5 millió tonnával lehet kalkulálni. Az érdekképviselet szorgalmazza az integrációt a versenyképesség erősítésére – írja a Magyar Hírlap.

Megkezdődtek a próbavágások a mintegy kétszázezer hektáron elvetett őszi árpánál, a munka dandárját a jövő héten végzik el, június végére fejezhetik be a betakarítást – mondta a Magyar Hírlapnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke. Vancsura József hozzáfűzte: tavaly rekordtermések születtek gabonából, köszönhetően a kellő és egyenletesen eloszlott csapadéknak, idén azonban száz milliméternyi eső hiányzik, ezért a termésmennyiség nem éri el a 2016-os szintet, akár húsz százalékkal is kevesebb lehet a hektáronkénti hozam. Búzából 4-4,5 millió tonnányi termésmennyiséget várnak idén az országban, ami elmarad a tavalyi, 5,3 millió tonnától. Az elnök megjegyezte: a búza aratása július 5. körül kezdődhet és augusztus elejére takaríthatják be a termést a mintegy 950 ezer hektárnyi vetésterületen.

A búza minősége, a sikértartalom az elkövetkezendő hetek időjárástól függ. Búzából bő egymillió tonna kell étkezési célokra, másfél–kétmillió takarmányozásra, a többit exportálják. A magyar búza meghatározó piaca Németország, Olaszország, Románia, Ausztria, bizonyos években arab országok, például Egyiptom is vásárol tételeket. Vancsura József úgy fogalmazott: semmi jóra nem számítanak a termesztők az árak tekintetében. Búza esetében ötvenezer forint/tonna árral lennének elégedettek a gazdák, az már nyereséget jelentene, ám jelenleg 38–42 ezer forintos ajánlatok forognak a piacon.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint nagy szükség lenne az integrációra az ágazatban, ám jelenleg e téren nagy a lemaradás, holott ez a versenyképesség kulcsa. Úgy véli: nem harminc–negyven, hanem legalább hatszáz hektáros, egybefüggő területeken kellene búzával foglalkozni. Ukrajnában például átlagosan kilencezer hektáros területeken termesztenek búzát. A kivitelben gondot jelent az is, hogy nem tudunk egyenletes jó minőséget felmutatni jelentős búzatételek esetében. Vancsura szerint termelői szövetkezetekben kellene azonos fajtájú búzát termeszteni, azonos technológiával, és össze kellene hangolni a tárolási-értékesítési teendőket is.

(Magyar Hírlap)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

RAPOOL: a repce a hivatásunk, már 50 éve

2024. március 27. 10:10

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

Nemcsak hálóval vagy fóliával lehet már bálát kötözni, csomagolni

2024. március 26. 10:10

A neccháló és a takarófólia egyfajta „keverékét” alkotta meg egy izraeli cég, forradalmasítva a bálák kötözését, csomagolását.

Mindenki nyer vele: napenergiával működtetik az öntözést Dél-Afrikában

2024. március 24. 12:10

A dél-afrikai gyümölcsösökben sok helyen már inkább napenergiával működtetik az öntözőrendszereket ahelyett, hogy az országban bizonytalan energiahálózatra hagyatkoznának.

Tőzegmentes komposzt mint a műtrágyák alternatívája

2024. március 22. 14:10

A Wormganix tőzegmentes komposztja új lehetőséget kínál a műtrágyák helyett a fenntartható növénytermesztés és a talaj biológiai aktivitásának növelése érdekében.

Nagyobb lesz a vetésterület: hathetes mélyponton a kukorica ára

2023. február 24. 07:38

Amerikában a kukorica határidős jegyzése hat hetes mélypontra süllyedt csütörtökön, mivel az Egyesült Államokban a gazdálkodók a vártnál nagyobb területet vetnek be idén, és az árak csökkenni fognak.

Itt az ideje az első adag fejtrágya kiszórásának!

2020. február 12. 05:33

A kora tavaszi fejtrágyázás halaszthatatlan megkezdése mellett fel kell hívni a figyelmet a növényvédelmi problémákra is.

Öt hete drágul a szójabab

2020. január 4. 17:05

Kína északi határain enyhítette a szójabab behozatalára vonatkozó előírásokat, ami növelheti az Oroszországból, Kazahsztánból és Ukrajnából beszerezhető mennyiséget és konkurenciát jelenthet az amerikai terméknek.

Látványosan drágult öt nap alatt a szójabab

2020. június 8. 08:03

A malmi búza ára 0,8 százalékkal, azaz 1,5 euróval a 186,75 euró/tonnás szintig csökkent Párizsban egy hét alatt. A takarmánybúza kereskedésébe enyhe, 0,2 százalékos pluszt az elmúlt öt nap.