Agrárközélet
Agrárközélet

Megnyílt a 2017-es Szentlőrinci Gazdanapok (+KÉPEK)

Megnyílt a 2017-es Szentlőrinci Gazdanapok (+KÉPEK)

Agrofórum Online

Az európai vidék ügye egyre inkább közép-európai ügy a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint. Mezei Dávid Csaba erről a szentlőrinci gazdanapok pénteki megnyitóján beszélt, azt hangsúlyozva, hogy a vidék megőrzésén múlik Európa önazonosságának megtartása.

Vasárnapig frissülő képgalériánk >>>

A 2020 utáni európai uniós agrárfejlesztési politikára térve kifejtette: Európa vezetőinek egyre inkább más politikai célok válnak fontossá, ezek közül a migrációs válság kezelését említette első helyen. Megfogalmazása szerint „az ehhez szükséges forrásokat is a vidéktől akarják elvonni”. „A vidékfejlesztés és az agrárpolitika lesz a vesztese ennek a költségvetési huzakodásnak, alkunak” – mutatott rá.

Mezei Dávid Csaba szerint ezeket a tendenciákat összefogással lehet megakadályozni. Közép-Európának a vidék megmentésében betöltött szerepére térve kijelentette: „nekünk kell erre emlékeztetnünk Európát”. Erős vidék erős mezőgazdaság nélkül nem létezhet – szögezte le.

A szervezők korábbi közlése szerint az idén rekordszámú, több mint 400 kiállító vesz részt Magyarország harmadik legnagyobb, vasárnapig tartó mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításán és szakvásárán. A programok rendszerint mintegy 25 ezer érdeklődőt vonzanak. A vásártér 80 ezer négyzetméternyi területén megismerhetőek az agráriumban használt legújabb erő- és munkagépek, bemutatnak helyi termékeket, őshonos állatokat, és lesznek lovas rendezvények is. A kiállítók között sok a külföldi, a legtöbben Horvátországból jöttek, de érkeztek Romániából, Bosznia-Hercegovinából, Németországból és Ausztriából is Szentlőrincre, hogy termékeiket, szolgáltatásaikat kínálják.

Pohl Marietta, a szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezetője a megnyitón mondott köszöntőjében felidézte: a gazdanapokhoz ettől az évtől egy Kárpát-medencei gazdasági találkozó kapcsolódik, amelynek keretében elsőként Székelyföld kiállítói, helyi termelői mutatkoznak be, velük együtt az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége is.

A megnyitón Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke a magyar vallásos és népi hagyománynak a földműveléshez kötődő szokásairól szólt.

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője Baranya megye egyedülálló mezőgazdasági adottságairól beszélt, és termékeit sorolva „a patrióta összefogás” fontosságát hangsúlyozta.

A politikus egyúttal azt javasolta, hogy a gazdálkodók kössenek szövetséget a termékeiket piacra juttató kereskedőkkel, hogy egészséges magyar és baranyai termékek jussanak el a fogyasztókhoz.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

2018. február 12. 10:06

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

2018. március 14. 14:20

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

Megnyitotta kapuit a berlini Nemzetközi Zöld Hét

2020. január 18. 13:02

A vásár 94 éves történetében most mutatkozik be a legtöbb kiállító, 72 országból 1800-an. Önálló nemzeti standdal 36 ország jelentkezik.

Sikerrel zárult az OMÉK

2017. szeptember 25. 09:38

Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit.