Gépinfo
Gépinfo

Megugrott a traktorlízing

Megugrott a traktorlízing

Agrofórum Online

Mintegy 77 milliárd forint értékben szereztek be új mezőgazdasági gépeket a magyar vállalkozások az idei első fél évben, ami 40 százalékos növekedés éves összevetésben – közölte a Magyar Lízingszövetség az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján.

A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a legfontosabb mezőgazdasági gépek közé tartozó traktorok és kombájnok piaca is bővült, az idei első hat hónapban 1387 új traktort adtak el, ami 32 százalékos növekedés éves összevetésben. Új kombájnokból 222 kelt el, ami 12 százalékos bővülés. A szakzsargonban „magajáró rakodónak” nevezett gépből 208-at, 68 százalékkal többet adtak el az idei első hat hónapban, mint a tavalyi első fél évben.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a közleményben kifejtette:
a lízingvállalatok kulcsszerepet játszanak a traktorfinanszírozásban, számos agrárvállalkozás ugyanis lízingkonstrukción keresztül szerzi be ezeket a járműveket.

Az értékesített mezőgazdasági járművek, gépek közel 77 milliárdos beszerzési értékének mintegy 46 százalékát adták a lízingkonstrukciók. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek szegmensében a finanszírozott érték, vagyis az új kihelyezések összege 35,2 milliárd forintot tett ki, ami 16 százalékos emelkedés egy év alatt.

A főtitkár kiemelte:
a 16 százalékos növekedés ezen a piacon azért is figyelemre méltó, mert egy évvel korábban a mezőgép-finanszírozásban a jegybank növekedési hitelprogramjához köthető kihelyezések aránya 80 százalékos volt, míg ez a program kifutásával, az idén 36 százalékra csökkent.

Ez azt mutatja, hogy az agrárcégek a piaci kamatozású lízinget jelentős mértékben igénybe veszik – tette hozzá.

Az agrárlízing-piac bővülését mutatja az is, hogy a lízingszövetség adatai szerint a mezőgépek esetében a tőkekintlévőség, azaz a teljes finanszírozott állomány az első fél év végén meghaladta a 109 milliárd forintot, ez 14 százalékkal több, mint egy évvel korábban, egyben 2009 óta a legmagasabb érték.

Tóth Zoltán szerint a következő időszakban további stabil növekedés várható az agrárfinanszírozásban és ezen belül a lízingkonstrukciók népszerűsége is nőhet.

(Világgazdaság)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Traktorpiac: a John Deere nyerte az első negyedévet

2018. április 11. 09:37

Az év első három hónapjában 580 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 41 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

Papuccsal a traktorfülkében – felesleges mánia, vagy követendő trend?

2024. február 25. 10:10

Új trend terjed a termelők, főleg a fiatalok körében. Igényessé váltak a környezetükre, és nem csupán munkaeszközként tekintenek a traktorra, amivel dolgoznak, hanem büszkék rá, és fontos számukra annak tisztasága.

Gépvásárlási kisokos - hogyan legyél tudatos termelő?

2018. szeptember 12. 04:30

A mezőgazdasági piacon igen szokatlan, de annál szórakoztatóbb formában jelenteti meg mondanivalóját az AgroMax Gépkereskedelmi Kft. Képregényt készítenek ugyanis a termelőket érintő kérdésekről, problémákról, a hétköznapi életről.

Több mint 2800 traktort vásároltak a magyar gazdák 2017-ben

2018. március 20. 11:09

A gabonakombájnokból 307 új arató-cséplő gép talált gazdára 2017-ben, egy évvel korábban 314-et adtak el.