Agrárközélet
Agrárközélet

Mérséklődhetett a mezőgazdaság kibocsátása

Mérséklődhetett a mezőgazdaság kibocsátása

Agrofórum Online

A mezőgazdasági termelés volumencsökkenését emelkedő termelői árak kísérték, a termelés költségei összességében az előző évi szinten alakultak – közölte az Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A Mezőgazdasági Számlarendszer első előzetes eredményei alapján 2017-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 2 százalékkal elmaradt a 2016. évi eredménytől – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) által publikált adatokból. Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2016. évi 9 százalékos emelkedés után 2017-ben 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. A mezőgazdasági termelés volumencsökkenését emelkedő termelői árak kísérték, a termelés költségei összességében az előző évi szinten alakultak. Így a bruttó hozzáadott érték 5 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 11 százalékkal alacsonyabb lett 2017-ben, mint 2016-ban volt. Az egy teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem 2017-ben 5 százalékkal maradt el a 2016. évitől.

A volumen- és árváltozás eredményeként és a termeléshez kötött támogatások figyelembevételével a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 7 százalékkal csökkent, míg az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke 5 százalékkal nőtt.

Az AKI előrejelzésének elkészítésének időpontjában rendelkezésre álló információk alapján a növényi termékek körében valamennyi termékcsoport termésmennyisége csökkent vagy az előző évi szinten maradt. A gabonafélék, az ipari növények, a burgonya, a kertészeti termékek és a gyümölcsfélék termésmennyisége rendre elmaradt az előző évitől. A gabonafélék kibocsátásának volumene az előzetes adatok szerint 16 százalékkal lett kevesebb, elsősorban azért, mert kukoricából mindössze 6,8 millió tonna várható, 22 százalékkal kevesebb a 2016. évinél. Ugyanakkor a 2017. évi kukoricatermés csak 6 százalékkal maradt el az előző öt év, azaz a 2012–2016. évek átlagától.

Búzából (durumbúzával együtt) összesen 5,2 millió tonnát takarítottak be, amely 7 százalékkal kevesebb a 2016. évinél, de az elmúlt öt év átlagánál 4 százalékkal több. Az árpa és a zab mennyisége 12 százalékkal, a tritikálé mennyisége 24 százalékkal volt kevesebb, mint 2016-ban. A napraforgó termésmennyisége 2017-ben elérte a 2016. évi rekordtermést, és 20 százalékkal meghaladta a 2012–2016. évek átlagát. Az előrejelzés készítésekor rendelkezésre álló információk alapján a friss zöldségfélék volumene 3 százalékkal, a burgonya volumene 5 százalékkal csökkent az előző, a 2016-os évhez képest. A friss gyümölcstermés 5 százalékkal, ezen belül az almatermés szintén 5 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. A szőlőből mintegy 2 százalékkal szüreteltek le többet 2017-ben, mint az előző évben.

Az első előrejelzés alapján az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene 3 százalékkal csökkent. A főbb ágazatok kibocsátásának volumene jellemzően elmaradt az előző évi szinttől. A sertés kibocsátásának volumene 5 százalékkal, az élő baromfié 6 százalékkal csökkent, a szarvasmarha kibocsátásának volumene kismértékben (+2 százalék) emelkedett.

A két alaptevékenység, a növénytermelés és a kertészet, illetve az állattenyésztés kibocsátásának aránya az előzetes számítások alapján 2017-ben 62:38 százalékos lehet.

További részletek itt találhatók!

(AKI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság

2018. szeptember 5. 14:31

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat - mondta az agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett szerdai jubileumi ülésen Debrecenben. 

Termékgyártási Kiválósági Díjakat nyert a Corteva Agriscience

2020. szeptember 19. 04:36

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020. évi Termékgyártási Kiválósági Díjat. A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak.

A magyar mezőgazdaság szempontjából is fontos a magas színvonalú szakképzés

2018. szeptember 3. 11:30

2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség úgy, hogy 30 százalékkal kevesebb termőterület és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz áll ehhez rendelkezésre.

A gyakran belvizes területeken meg kell változtatni a művelési ágat

2018. március 2. 10:20

A tavaly elfogadott Nemzeti Vízstratégia új korszakot nyitott a hazai vízgazdálkodásban – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapjának adott interjújában Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője.