Agrárközélet
Agrárközélet

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. október

Mezőgazdasági innovációk az Európai Unióban – EIP-AGRI hírlevél – 2017. október

Agrofórum Online

Az EIP-AGRI októberi hírlevelében többek között az észtországi, határon átnyúló együttműködésekről, az EIP víz konferenciáról, az adatvezérelt technológiák alkalmazásáról a magyarországi tejtermelésben,  és az AgriSo rendszerről is olvashat.

Az EIP AGRI Service Point működéséből

Gondolatok az innovációról – hírek a friss Agrinnovation szaklapból
Az Agrinnovation szaklap negyedik száma már elérhető. A fontosabb témák: az élelmiszerek előállítása és a rövid élelmiszerláncok szerepe. A szaklap számos európai innovációs ötletről tudósít, továbbá hírt ad az operatív csoportok jelenlegi helyzetéről, valamint az EIP-AGRI hálózatok működéséről is.
A letőlthető elektronikus verzió IDE kattintva található meg, illetve a print változat IDE kattintva igényelhető.

Tájékoztató adatlap a többszereplős megközelítésről
Számos Horizon 2020 felhívás megköveteli, hogy a pályázatok a többszereplős megközelítést alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a pályázatok a mezőgazdaságban dolgozó, termelő gazdák és erdészek valós problémáinak megoldására, illetve a megoldási lehetőségek feltárására kell válaszoljanak. Továbbá azt is jelenti, hogy az egymást kiegészítő tudományos, gyakorlati vagy más tudással rendelkező partnereknek kell együttműködniük a projekt kezdetétől a végéig. A témáról bővebben az EIP AGRI adatlapban olvashat.

Digitális innovációs hubok: középpontban a digitális mezőgazdaság
A digitális innovációs hubok (Digital Innovation Hubs, DIH) abban segíthetnek a gazdáknak és az info- kommunikációs vállalkozásoknak, hogy a digitális technológia alkalmazásával versenyképesebbek legyenek. Kérjük, olvassa el a digitális innovációs hubok EIP AGRI szemináriumáról szóló jelentést, hogy többet megtudjon az ígéretes megoldásokról, valamint azokról a prioritásokról, amelyek a digitális mezőgazdaság fejlődését meghatározzák.

Inspiráló ötletek

AgriSo – mezőgazdaság a talajtól a műholdig
Az AgriSo egy olyan alkalmazás, amely műhold-rendszeren keresztül felügyeli a gépek üzemanyag-fogyasztását, ezáltal abban segítik a gazdákat, hogy az üzemanyag költségeket 25%-kal csökkentsék. Ştefan Stănescu, egy fiatal román gazda és rokona, Mihai Stănescu – aki info-kommunikációs egyetemista – fejlesztette ki ezt a gazdák valós igényét támogató alkalmazást. Az AgriSo projektet a digitális innovációs hubok EIP-AGRI rendezvényén mutatták be. Bővebben >>>

Az AgriSo projektről szóló kisfilm:

Az adatvezérelte technológiák alkalmazása növelte a magyar tejhozamot és a tej minőségét
Dr. Sályi Gábor állatorvos és termelő egyike azon európai innovátoroknak, akik már látják, hogy a mai kihívásokra milyen megoldásokat adhat a precíziós állattenyésztés. „A precíziós eszköz támogatja az adatvezérelt technológia alkalmazását, és arról tájékoztat, hogy a tejtermelődés a gyomor milyen pH tartományában történik, illetve hogyan lehet a tej minőségét és az állomány egészségét optimalizálni.” Bővebben >>>

Az EIP-AGRI hálózatok működéséből

EIP víz konferencia 2017
Az EIP víz konferenciát szeptemberben tartották Portóban. Több mint 1200 innovációval foglalkozó szakember vett részt a rendezvényen, aminek egyik témája a mezőgazdaság és a vízhasználat, valamint a körkörös gazdaság kapcsolata, különösen figyelemmel az újrahasznosítható vízhasználattal szembeni akadályokra és lehetőségekre. Bővebben >>>

Világ élelmiszer nap
Az Egyesült Nemzetek FAO szervezete október 16-án ünnepelte a 2017. évi világ élelmiszer napot.  Az esemény célja az volt, hogy világszerte felhívja a figyelmet az emberek biztonságos élelmiszer-ellátására, az éhezésre, a mindenki számára elérhető tápláló étkezésre. Annak érdekében, hogy a növekvő lakosságot a jövőben élelmezni lehessen, fontos az innovációk alkalmazása. Bővebben >>>

Támogatási lehetőségek

Horizon 2020 információs hét a társadalmi kihívások 2. felhívására – 2018-as felhívás
Kérjük, ne feledje, hogy jelentkezni lehet a 2017. november 14. és 17. között meghirdetett Horizon 2020 információs hétre. A rendezvényen első kézből értesülhet a soron következő 1,3 milliár € támogatási lehetőségről a társadalmi kihívások 2. felhívásában a 2018-2020-as időszakban. A mezőgazdaság és az élelmiszerlánc digitalizálása információs rendezvény számos figyelemre méltó példát mutat be. Jelentkezési lehetőség >>>

Határon átnyúló együttműködések
Észtország 2017 decemberében nyitja meg a határon átnyúló együttműködési projekt felhívásokat, amelyek célja a termeléssel kapcsolatos kihívások innovációs megoldásainak feltárása a mezőgazdaságban, élelmiszertermelésben és az erdészetben. Támogatásban részesülnek a gazdák, feldolgozó vállalkozások, és azon észt operatív csoportok, amelyek más országok operatív csoportjaival dolgoznak együtt. A példa más országok részére is tanulságos. Bővebben >>>

Tudta Ön, hogy az EIP-AGRI operatív csoportokról szóló videó minden európai nyelven elérhető? Keresse meg a „beállításokat”, és válassza ki az Önnek megfelelőt.

 

Twitter hírek

AgriFood közösség – 2017. augusztus 14.
Az #agrifoodcommunity jelentése a rövid élelmiszer láncról #shortfoodchain. Bővebben >>>

Az EIP AGRI eseményekről szóló hírek IDE kattintva (#EIPagri) elérhetők!

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Hamarosan indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny

2019. október 24. 04:36

2019. október 30-án indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

Új létesítményt nyitott a Corteva

2023. július 11. 09:56

A központ a Corteva globális laboratóriumi hálózatába integrálódik, és kiegészíti a vállalat amerikai laboratóriumcsoportját.

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2. 07:41

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

2019. január 15. 08:02

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.