Megújuló energia
Megújuló energia

Mintegy háromszáz mázsa energiafűzet termelnek ki Kenderesen

Mintegy háromszáz mázsa energiafűzet termelnek ki Kenderesen

Agrofórum Online

A kenderesei önkormányzat által három éve ültetett energiafűz erdőt vágják ki a napokban a településen, a mintegy háromszáz mázsa aprítékkal a közintézményeket fűtik majd – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Pádár Lászlóné (Fidesz-KDNP) elmondta: az egyéb apríték helyett a kitermelést követően az energiafűzzel fűtik majd a könyvtárat és a polgármesteri hivatalt. Hozzátette: a gázfűtésre fordított költségekből az eddigi számítások szerint több millió forintot spórol ezzel a fűtési móddal évente az önkormányzat.

Hozzátette: az energiafűz betakarítását és feldolgozását a településen dolgozó csaknem száz közmunkás többsége végzi. Szólt arról, hogy a 2014-ben telepítette a város az első két hektár energiafüzet a mezőgazdasági közmunkaprogram keretében, tavaly újabb két hektárt ültettek. A napokban a hároméves telepítést, a mintegy nyolc-tíz méteres fákat takarítják be – közölte. A polgármester elmondta: a becslések szerint mintegy háromszáz mázsa fát termelnek majd ki, az apríték előállításához szükséges gépeket már korábban megvásárolták.

A tervek szerint a jövőben nem termelnek majd ki évente fát a területről, hanem hagyják azokat minél vastagabbra megnőni – jegyezte meg.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az öt legnagyobb hiba, amit fával fűtve el tud követni

2024. március 6. 16:10

Német kutatók vizsgálták a fűtés közben elkövethető hibákat, és hogy milyen hatásuk lehet a fűtési teljesítményre. Az eredményt most mi is megosztjuk Önökkel.

Magyar fejlesztés a lítium-alapú akkumulátorok ígéretes alternatívája

2023. november 28. 12:40

Újratölthető cink-levegő akkumulátor környezetbarát, nagy teljesítményű prototípusát fejlesztették ki a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói. Az új típusú energiatároló cellulóz alapú, biológiailag lebomló anyagokat használ adalékanyagként és membránként, a fejlesztés már a léptéknövelés fázisában tart.

Mennyi van még a világ legértékesebb fájából?

2023. november 4. 10:10

Vajon melyik lehet a világ legértékesebb fafajtája és minek köszönheti ezt a címet? Mennyibe kerülhet? Hány példány él még belőle és hol találhatóak ezek?

Egymilliárd fa elültetésére vállalkozott egy globális projekt 

2023. szeptember 19. 16:10

Valószínűleg mindenki hallott már valamit az „Egymilliárd fa” ültetéséről. De vajon mikor indult ez a program és ki vesz benne részt? Hol tart a projekt és mit tudunk róla?

Megújuló energiák az agráriumban

2018. május 21. 04:45

Egyre gyakrabban láthatunk napelemtől roskadozó háztetőket, ahol a használati meleg víz „terem”, és impozáns szélgépeket, amelyek szorgalmasan állítják elő az energiarendszerbe visszatáplálható kilowattokat.

Meglepő dologra szövetkezett Németország és Brazília

2023. december 11. 08:10

Németország és Brazília intenzívebbé teszi a mezőgazdasági együttműködést, amelynek egy energetikai kérdés, méghozzá a hidrogén áll a középpontjában.

Újabb mezőgazdasági területeken épülhet napelemes erőmű – itt a lista!

2018. szeptember 27. 08:31

Ismét mezőgazdasági területeket nyilvánított beruházási célterületté a napelemes erőművek megvalósítására irányuló beruházásokkal összefüggésben a kormány.

A karácsonyfák újbóli felhasználásával zöld energia állítható elő

2023. január 11. 14:24

Akár 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát is elégethetnek a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi hőerőműben.