Agrárközélet
Agrárközélet

Módosítottak a vízvédelmi célú pályázaton

Módosítottak a vízvédelmi célú pályázaton

Agrofórum Online

Több helyen módosult ,,A vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése” című pályázati felhívás.

A pályázati felhívás több helyen változott, melyek közül a legfontosabbak a következőek:

– A módosítás felhívja a figyelmet arra, hogy az önállóan támogatható tevékenységeken kívül más tevékenység nem támogatható. Így például nem támogatható a meglévő gyepterületek gyepfeltörés utáni újratelepítése. (Nem támogatható tevékenységek 3.3 fejezet)

– A támogatást igénylő kötelezettsége, hogy a gazdálkodási napló adattartalmát adott évet követő év január 1. és január 31. között elektronikus formanyomtatványon, ügyfélkapun keresztül benyújtsa a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz. Korábban a benyújtási határidő vége március 31. volt. (3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet I. Általános követelmények pont 3. alpont)

– A beruházásokat 3 évig fenn kell tartani. Fontos, hogy a fenntartási időszak alatt ezen területek a 10/2015. (III.13.) FM rendelet szerinti ökológiai jelentőségű területként (EFA) bejelenthetők. (3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet III. Kötelezettségvállalások pont 2. alpont)

– A projekt fizikai befejezésétől a fenntartási időszak végéig köteles a támogatásra jogosult a partmenti vízvédelmi pufferzónát és vizes élőhelyet fenntartani. Korábban a „fizikai befejezés” nem szerepelt a felhívásban. (IV. Célterület specifikus előírások pont 1. és 2 alpont)

– A kötelezettségvállalás időszaka folyamán a kötelezettség átadására vonatkozó kérelem beadásának a határideje 2022. vonatkozásában: 2021. december 31. (3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet V. Kötelezettségátadásra vonatkozó szabályok pont 15. alpont)

– Az ellenőrzés során a kötelezettségvállalással érintett területek átfedéseit a Kincstár az alábbiak szerint vizsgálja: amennyiben 0,005 ha (50 négyzetméter) közös területnél nagyobbak az átfedések, azokat tényleges átfedésnek tekinti. Ekkor a Kincstár helyszíni ellenőrzést végez, mely során a mért adatoknak megfelelően a benyújtott támogatási kérelmek módosításra kerülnek. (3.4.1.1. Műszaki és szakmai elvárások fejezet VII. Ellenőrzés pont kiegészül)

– A támogatás forintban kerül kifizetésre, az euró/forint átváltási arány a kifizetési igénylés benyújtás évének január 1-jén fennálló Európai Központi Bank középárfolyam szerint kerül meghatározásra, míg korábban a támogatási kérelem benyújtásának évének átváltási aránya került figyelembevételre. (5.1. A támogatás formája fejezet)

– A támogatói okirat a felhívással összhangban módosult. A felhívásban és a támogatói okiratban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal neve átírásra került, a továbbiakban Magyar Államkincstárként szerepel.

Részletek itt és itt.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyre nyugtalanabbak az európai gazdák, cselekvésre kényszerítik a döntéshozókat

2024. április 8. 08:10

Az európai döntéshozók visszafogták a természet védelmét szolgáló szabályozásokat, korlátozták a vámmentes ukrán gabona behozatalát, és hatályon kívül helyezték a peszticidek használatát korlátozó új jogszabályt.

Magyar gyűrűs vörös vércsét fotóztak Nigériában

2024. április 7. 12:10

A madarat első éves korában, 2023. szeptember 8-án gyűrűzték a Farmosi Madárvártán.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Miért nem virágzik a klívia?

2022. november 11. 05:38

A szobaliliom egy viszonylag egyszerű ápolást igénylő cserepes dísznövényünk, mégis a gyakori kérdések közé tartozik, hogy vajon miért nem virágzik?

Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

2019. január 31. 09:37

É. Zoltán kérdése: A tél beálltával egyre feltűnőbbé, láthatóvá válnak az elpusztult (kiszáradt) fenyők a környékünkön. Különösen a lucfenyőknél gyakori. Mi okozza a fenyők tömeges pusztulását?

Azbeszt is van a magyarországi ivóvizekben

2024. február 9. 16:40

Az azbeszt, ez a természetes formában előforduló ásvány, jó ideje tudjuk, hogy rendkívül veszélyes anyag. Az azbeszttartalmú termékek megsérülésekor apró szálak lélegezhetők be, ami idővel olyan betegségek kialakulásához vezet, mint az azbesztózis, a mezotelióma és a rák más formái.

Öntözési mintaprogramot hoznak létre Mezőhegyesen

2020. július 7. 09:17

Jelenleg Magyarországon 87,5 ezer hektáron - a szántóterületek alig 2 százalékán - folyik öntözéses gazdálkodás, az uniós átlag ennek legalább háromszorosa.