Agrárközélet
Agrárközélet

Népszerű lett a kisüzemi bortermelői státusz

Népszerű lett a kisüzemi bortermelői státusz

Agrofórum Online

Az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket a kisüzemi bortermelői regiszter.

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, hogy milyen formában folytatják tevékenységüket, 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státuszt – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a monori hegyközség Csúzi Családi Pincészetében tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, az új jövedéki törvényhez kapcsolódóan kellett nyilatkozniuk a borászoknak: az átlépési lehetőség az egyszerűsített adóraktári kategóriából a kisüzemi bortermelői kategóriába minden évben nyitva áll a termelők előtt, ezért számítanak arra, hogy az átlépők száma még növekedni fog. Az átlépéssel a termelők választhatnak az eddigi pincekönyves rendszer és az új, egyszerűsített adminisztrációjú kisüzemi regiszter között.

Az idei magyarországi szüretről Czerván György közölte, eddig körülbelül 22 ezer hektár szüretelését jelentették be, ami a termőterület 40 százaléka. Az idén a magyar borászok jó termésre és kiváló minőségű borra számítanak annak ellenére, hogy az időjárást a szélsőségek jellemezték. Megjegyezte, csak jégkárból 70 ezer hektárról érkezett bejelentés. Ehhez kapcsolódva hozzátette, az EU-ban az előzetes becslések szerint 20 millió literrel is kevesebb bor készülhet, ami az elmúlt 10 év legalacsonyabb átlaga.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára a bevezetett kisüzemi bortermelői regiszterről elmondta, fontos állomás a termelők részére, mert egyszerűsítéseket tartalmaz az eddig vezetett többszáz oldalas pincekönyvhöz képest. A regiszter csak három részből áll, és nem kell a kitöltéséhez tanácsadókat felkérni, mint eddig, nem bonyolultabb egy postai utalvány kitöltésénél.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Amivel az egri érsek misézik

2022. október 6. 07:34

Péter Ákos borásszal Egerben, jó pár méterrel a földfelszín alatt találkoztam.

Már kapható a hazai csemegeszőlő

2018. augusztus 17. 09:04

A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan előbbre tolódik a szezon.

Különleges szőlők a pécsi gyűjteményben

2018. november 4. 10:40

Termesztett növényeink közül a szőlő az egyik legformagazdagabb. Variabilitásának kialakulásához a több évezredes termesztése is hozzájárult. A pécsi gyűjtemény számos olyan különleges szőlővel is rendelkezik, amelyek külső megjelenési formájukban a közismert fajtákhoz képest jelentősebb eltéréssel rendelkeznek. A cikk ezen érdekes, különleges szőlők közül mutat be néhányat.

Hogyan lehet megkülönböztetni a szőlő fehér bevonatot képező betegségeit?

2023. július 24. 07:10

Egyik szőlőtőkémen, annak levelein, hátoldalán, fehér bevonat fejlődött. Szomszédokkal vitatkozunk, hogy melyik betegségről is van szó. Hogyan lehet szétválasztani biztonsággal a szőlő fehér szövedéket képező betegségeit egymástól, milyen tulajdonságaik alapján, mikroszkóp nélkül?