Gépinfo
Gépinfo

Növekedett a mezőgazdasági gépek lízingje

Növekedett a mezőgazdasági gépek lízingje

Agrofórum Online

Jelentősen erősödött a magyar lízingpiac az idén, az első kilenc hónapban 428,3 milliárd forintot tett ki a magyarországi lízingcégek által finanszírozott összeg, 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel.

A közleményben Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke kifejtette,  lényegében minden szegmensben folytatódott a bővülés, az első kilenchavi adatok alapján az idei növekedés felülmúlja majd a szövetség év eleji, 5 százalékos prognózisát.

A magyar lízingpiac teljesítménye európai összevetésben is kiugró: a gépjárműveknél például az európai átlagos növekedés valamivel 10 százalék alatt van, míg a magyarországi 18 százalék. A termelőeszközöknél pedig az európai bővülés üteme 12 százalék, Magyarországon ugyanakkor 20 százalékos az emelkedés az első háromnegyedévben. A környező országok lízingpiacain általában 10 százalék körüli, illetve az alatti növekedés volt jellemző ebben az időszakban – fűzte hozzá az elnök.

Nyikos Katalin kifejtette: a különböző lízingpiaci szegmensek közül az egyik legfontosabb pillér továbbra is a járműfinanszírozás. A személy- és kis haszongépjárműveknél 23 százalékkal 130,9 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg az első kilenc hónapban. A nagy haszongépjárműveknél pedig 21 százalékkal 122,7 milliárd forintra emelkedett a finanszírozott összeg.

A gépek és berendezések piacán 41 százalékkal 48 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által kihelyezett forrás. A gépeknél bekövetkezett jelentős emelkedés a vállalkozások beruházási kedvének köszönhető, egyre több vállalkozás választja nemcsak a járművek beszerzéséhez, hanem az egyéb eszközökhöz is a lízingfinanszírozást – fogalmazott Nyikos Katalin.

A mezőgazdasági gépeknél is emelkedett a finanszírozott összeg

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett. Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent.

Az elnök kiemelte: az is látszik, hogy a mezőgazdasági gépeknél az nhp kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások. A lízingcégek célja, hogy a vállalkozásoknak, ezen belül is a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor szereplői számára bármilyen eszközbeszerzéshez rugalmas és költséghatékony finanszírozási konstrukciókat nyújtsanak.

A Magyar Lízingszövetség a következő időszakban további bővülést vár, bár ennek üteme lassulhat – mondta Nyikos Katalin.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Új rendfelszedő kocsik a Pöttingertől

2018. március 21. 11:33

Az új 160 kW-os ürítési kapacitással rendelkező adagoló egységnek köszönhetően az ürítés nagyon lendületesen történik.

Bővíti svédországi gyárát a Väderstad

2023. március 21. 11:36

A Väderstad, mint a világ egyik vezető talajművelő- és vetőgép gyártója, újabb 12.600 négyzetméterrel bővíti a Väderstadban található gyárát. A bővítés további területeket biztosít majd a szerelési és a festési munkálatokhoz, a cél pedig az, hogy 2028-ra évi 10.000 munkagép gördüljön le a központi gyártósorról.

Magágykészítés BEDNAR gépekkel

2023. február 28. 18:06

Az egyenletes magágy kialakulásához fontos művelet a talaj előkészítése még a vetést megelőzően.

Sokan keresik a használt agrárgépeket

2019. február 1. 12:17

Az önerős beruházások jelentős része inkább a használt piacon realizálódott, és a kisebb gazdaságok választották ezt a beszerzési forrást.