Növényvédelmi előrejelzés: Vége a növényvédelmi szezonnak

2017. november 15. 12:48

Lehet ezt mondani, mert valóban véget ért az aktív, a felvételező, értékelő, intézkedő, permetező szezon. Ugyanakkor mégsem teljesen igaz az állítás, mert a növényvédelem ott van minden műveletben, annak céljában, elvégzésének minőségében.

A nagyvadak kártétele

Más oldalról azt is meg kell állapítani, hogy bizonyos károsítók – tipikusan a mezei pocok, a nagyvadak – nem pihennek télen, akkor is aktívak, akkor is táplálkoznak, és gyakran a mi kárunkra teszik azt. És még nem beszéltünk az abiotikus tényezőkről, a kifagyásról, a felfagyásról, elfagyásról, a belvízről és egyéb veszélyekről.

Mégis, ez az időszak a csendesebb, nyugodtabb napokról szól. Befejeződött a betakarítás, földbe került az ősziek magja, sőt kikeltek és szépen mutatnak.

Az időjárás még a múlt héten is segítette, legalább is lehetővé tette (és ebben az időszakban már ez is kincs) a hátralévő feladatok végzését. Az utolsó lábon álló táblák levágását, az utolsó tervezett terület elvetését, s az egyéb munkákat. Hideg volt, de fagyok még nem okoztak gondot, eső sem sok esett.

Most, a hétvégi - hét eleji esők után szárazabb időszak jön, majd a hét végére ismét esőket ígér a meteorológiai szolgálat. Azt követően még tovább hűl a levegő, a fagyos éjszakák gyakoriak lesznek, és a nappal sem hoz jó időt. Ilyen a november második fele.


A cukorrépán beérett az aranka magja is

A bevezetőben leírtakat csak annyival lehet kiegészíteni, hogy a cukorrépa betakarítása halad, de még van egy-két tábla, ami még a gépekre vár. Kicsi az egész termőterület, remélhetőleg gyorsan végeznek vele, mert egy esős időszakban a répaszedés áldatlan munka.

A kukoricából is csak nagyon kevés a betakarításra váró terület, a nagyvadak kártétele után kérdéses, hogy van-e értelme a gépekkel felvonulni.


A fuzárium a csővégeken jelent meg

A szántóföldi kertészeti kultúrákból már csak a kései káposzta – egyre fogyó területe - ad munkát. Jó lenne a szedést száraz időben végezni, de erre mostantól igen kicsi az esély.

Mostanság már a szárzúzás a feladat a táblákon, és jól haladnak a szántással is. Ezeknek is van növényvédelmi vonzata. Az apróra aprított szármaradványokban nem marad élő kártevő, pl. kukoricamoly, a leforgatás pedig segíti a lebomlást és csökkenti a kórokozók áttelelésének esélyét.


Szép, egészséges, jól fejlett, de sűrű repce

Szép a határ, amerre járunk zöldellő repcevetéseket és kisorolt kalászos táblákat látunk. A repce dús lombozatú, egyes helyeken- tipikusan az Alföld jó termőképességű talajain – már szinte túlfejlett (10-(12) leveles, de általában a 8-10 leveles állapotban találjuk a növényeket. A késői vetések vagy nem optimális körülmények között fejlődő növények kicsit lemaradva, a 8 levél tájékán járnak, de ez sem veszélyezteti az áttelelést.

Kártevő – leszámítva a rágcsálókat és a nagyvadakat - nincs a táblákon. A betegségek közül a repceperonoszpóra jelent meg még a kora őszön, a csapadékos Dunántúlon, ott is inkább a nyugati határszéli területeken. Eleinte a betegség terjedt, de aztán a szárazabbra váló októberben megállt a folyamat. A repce tovább fejlődött, egészséges, új leveleket hozott, így lassan csökken a fertőzött levelek aránya. Most a növények 10-15 %-án található meg a betegség, de csak az alsó leveleken és csak az említett régióban.

A fómás levélfoltosság viszont az ország teljes területén megjelent, de oly csekély mértékben, hogy keresni kell a tünetes leveleket. Sokáig nagyon lassan terjedt a betegség, de most – az utolsó 2 hét csapadékainak hatására - kicsit fokozódott a fertőzöttség. Közben az üzemek elvégezték a regulátor hatású gombaölő szeres kezelést, ami fékezi e betegség terjedését is.

Az őszi árpa már elérte a bokrosodás stádiumát, egyre dúsabbak a sorok. Sem kártevő, sem betegség nem veszélyezteti a növények fejlődését.


Az őszi árpa már bokrosodik

Az őszi búza korai vetései szintén jól fejlettek, általában 3-5 levelesek, illetve közelednek a bokrosodáshoz. A tél leállítja vagy lassítja ezt a dinamikus fejlődést, de jó kondícióban várják a tavaszt. Megtalálhatók a kicsit később vetett állományok is, ezek inkább 1-3 leveles állapotig jutottak el, de a teleléssel ezeknél sem lesz gond. Egészséges, zöld a levélzet, kártevő – ismételten a rágcsálók és nagyvadak kivételével – nem jelent meg a táblákon és betegség tüneteket sem lehet találni.

A gyümölcsösökben és szőlőskertekben már befejeződött a betakarítás, már csak a gazda tevékenykedik. Itt az ideje a talajmunkáknak, és ez is egy komplex feladat. A tömörödött talaj nem jó a növényeknek sem, nem képes befogadni a téli csapadékot. Az ilyen  talajfelszínen elfolyik a víz, eróziót okoz, miközben a talaj és a növényzet vízhiánnyal küzd.

Talajvizsgálattal lehet meghatározni, hogy milyen tápanyag pótlására van szükség, ennek megfelelően lehet azt pótolni.

Az utóbbi években lassan felszaporodtak a talajlakó kártevők, még most mintagödrökben lehet ellenőrizni jelenlétüket, számukat. Ha indokolt, a védekezést is el lehet végezni.

Egyre komolyabb gondot okoznak a pajzstetvek és a vértetű az ültetvényekben. Sajnos nincs olyan növényvédelmi megoldás, ami 1-2 kezeléssel eltüntetné azokat, így meg kell ragadni minden időszakot és minden lehetőséget, hogy gyérítsük számukat. Ebbe a szemléletbe beletartozik a telelő alakok eltávolítása, a kéregkaparás, a törzs és vázágak tisztítása is.

Az őszi lemosó permetezések ideje lejárt, fagyos időszakban már nem lehet kezeléseket végezni.

Többször emlegettem a rágcsálókat. 2017. év alapvető jellemzőiben forró és száraz volt, vagyis kedvezett a rágcsálók felszaporodásának. Ráadásul az előző év is hasonló tendenciát hozott. Már 2016 őszén foglalkozni kellett a rágcsálók felszaporodásával. Most, az ősz folyamán ismét megfigyelhettük betelepedésüket az ültetvényekbe, majd a szántóföldeken a repce és a kalászos vetésekbe.

Szokásosan az Alföld déli részén kezdődik a felszaporodásuk, most is így történt, de mostanra már jelzések érkeztek a Dunántúlról is az emelkedő népességről.

A hörcsög - mert az is van – lassan lezárja kotorékát, telelőre vonul, de a mezei pocok egész télen aktív. A ragadozó madarak téli időszakban fokozottan figyelik a táblákat, és összeszedik a mozgó pockokat. A „T” fák kihelyezése még mindig segíthet nekik és nekünk is.

Aki a kémiai védekezést részesíti előnyben, annak jó hír, hogy a növényvédelmi hatóság szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75 RB készítményre, mezei pocok elleni védekezésre. Az engedély szerint a készítmény 2017. december 31-ig használható fel.

Növényorvos

(Agrofórum Online)