Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzés: A vetett növényeink fáztak, a gyomok tömegesen kikeltek

Növényvédelmi előrejelzés: A vetett növényeink fáztak, a gyomok tömegesen kikeltek

Agrofórum Online

Május, áldott napsütés és meleg. Mit is akarhatnánk mást, avagy többet. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt hetekben bőségesen hullott csapadék, az ország nagy részén átázott a talaj. Ez a vízkészlet sokáig elég lesz a növényeinknek, zavartalanul tudnak fejlődni. Ha ránézünk a meteorológiai előrejelzésre, akkor újabb biztatást kapunk, május utolsó dekádjára több napos esős időszakot ígérnek.

Délen már szépen kikalászolt az őszi búza

Nagyon kellett már ez a felmelegedés, április második felében kimondottan hűvös időszakot éltünk át, néha éjszakai fagyok veszélyeztették növényeinket, és ez az időszak áthúzódott május elejére is, lassan indult a felmelegedés. Az időben elvetett tavaszi kultúrák kikelt kicsi növényei fáztak. Általában lassan, elhúzódóan csíráztak a magvak, és a kikelt kis növények megálltak fejlődésükben. A kukorica jellemzően klorotikus színt vett fel, de a napraforgó is halványabb zöld külsejét mutatta. Hasonlót lehet tapasztalni a korán elvetett szójánál vagy éppen paradicsomnál is.

Ezen időszak több káros hatására is rámutattak a szakemberek. Talán legfontosabb a gyomosodás. Amíg a vetett növényeink fáztak, nem nőttek, addig a gyomok tömegesen kikeltek, gyorsan terebélyesedtek, és mostanra több táblán is a gyomok elnyomó hatása érvényesül.

Amellett, hogy egyre jobban elszívják a kultúrnövény elől a talaj kincseit, lassan odajutunk, hogy kinőnek az érzékeny fenológiai stádiumból, egyre nehezebben lehet azokat visszafogni. Ez különösen érvényes a kukorica táblákra, mert ott sokan eleve posztemergens gyomirtási technológiát terveztek, és most sűrűsödik a feladatuk.


Ha valakinek kérdéses – ez egy kukorica tábla

Napraforgóban is előfordulhat hasonló helyzet, de ott nagyobb arányban végeznek hagyományos preemergens (esetleg ppi) gyomirtást, és most azok a kezelések jól dolgoztak. Ennek ellenére még szükség lehet állománykezelésre a kései gyomkelés miatt, de azok a gyomok még most jelennek meg, még nem haladták meg a kezelés szempontjából optimális fejlettséget.

Egyetlen előnye azért van ennek a helyzetnek: lehetőség nyílik a valós gyomhelyzetet felmérésére (faj összetétel, egyéves-évelő, fenológiai állapot, mire érzékeny, stb.), így célzott, a táblára adaptált technológiát lehet összeállítani – éljünk vele.


Itt van értelme a gyomirtásnak.

Áttérve a kultúrákra, az őszi búza táblák szép képet mutatnak, s általánosan nézve egészségesek. A kalászhányás időszakára (bár eléggé változatos a fenológiai állapot, mégis a zászlóslevél megjelent – kalászhányás fejlettség a jellemző) a lombozat megvédése a cél. Most ez teljesült, alapvetően nem jelentek meg a betegségek, illetve éppen csak az észlelés szintjén. Elsőként a lisztharmat tüneteit lehetett észlelni, de a kezdeti „pamacsok” csak a növények tövén jelentek meg, és a következő időszakban nem igazán terjedtek. A helmintospóriumos (pirenoforás) és szeptóriás tüneteket szintén kevés helyen lehetett felfedezni. A Dél-Dunántúlon alakult ki kicsit komolyabb fertőzés, a lisztharmat a leveleken is szaporodik, illetve a vörösrozsda kezdeti tüneteit is észlelték. Mindenképpen szükséges az állományok megfigyelése, a betegségek terjedésének követése.


A lisztharmat jön felfelé!

A betegségek sorában megjelent a kalászfuzáriózis is , mint új,  veszélyeztető károsító. Ismert, hogy a kalászhányást követően a virágzás végéig terjedő időszakban hullott csapadék, tartós nedvesség elindítja a fertőzést, és a betegség elhatalmasodása komoly károkat okoz, nem csak a termés mennyiségében, hanem a minőségében, felhasználhatóságában is. A kórokozó ellen igazából preventíven lehet védekezni.

A vetésfehérítő bogarak már korábban megjelentek a táblákban, majd a hideg időben eltűntek. Az elmúlt napokban visszatelepedtek a kalászosokba, sőt, a tojásrakás is megtörtént – főleg a déli tájakon, s kezdődik a lárvák kelése. A védekezést ideje elkezdeni a károsítás megelőzése érdekében.

A gabonapoloskák is felkeresik a kalászosok tábláit. Számuk egyelőre nem ad okot aggodalomra, de a betelepedés koraisága és a helyenként megjelenő nagyobb kártevő szám mégis óvatosságra int.


Poloska – fejjel benn a kalászban

A levéltetvek még nem jelentek meg a növényállományban, de egy-két kereső példány már felfedezte a kalászosokat. A várható időjárás (párás meleg) kedvez e kártevőnek, erre is figyelni kell.

A többi kalászos hasonló állapotban található, az őszi árpa virágzik, míg a tavaszi árpa szárba szökken.


Szerencsére nem szaporodnak a foltok

A kukorica a csírázástól a 3-5 leveles állapotig minden fejlődési fokozatban megtalálható. Amint fentebb fejtegettem a legnagyobb gond a gyomosodás, a gyomirtás késedelmes volta. A barkók károsítása már kevésbé jelent gondot, a növények általában kinőttek a „barkó foga alól”. Egyedül a Kisalföldön, ott is csak szórványosan tapasztaltak olyan méretű kártételt, hogy védekezéssel kellett a kártevőt megfogni.

A talajfertőtlenítő szerek választékának szűkülése nyomán egyre több helyen észlelnek talajlakó kártételt (drótféreg), remélhetőleg az új fejlesztések majd adnak erre is megoldást.

A napraforgó hasonló körülmények között hasonló fejlődést mutat. A 2-4 leveles állapot a jellemző, de a jobb termőhelyeken már eléri a 4-6 leveles állapotot is.  A levéltetvek még nem jelentek meg a táblákban, de betelepedésükre számítani kell. Betegség, más kártevő egyelőre nem veszélyeztet.

A repce táblák lassan elveszítik látványos, egyöntetű sárga színüket. A növények a virágzás végén vannak. A rovarkártevők a hűvös időben visszahúzódtak, majd a melegedéssel ugyan visszajöttek, de nem a megelőző időszakra jellemző tömegben. A repce fénybogár már csak kevés van a virágokban, a repce becő-ormányos sem tömeges. Rajzik a repce becőszúnyog, de ennek a száma térségenként erősen eltérő. Hagyományosan a nyugat Dunántúlon okoz kárt, ott rendszeresen védekezni kell ellene, de megtalálható az észak-keleti régióban is, illetve Dél-Dunántúlon is. Az előbbiek miatt a helyi felvételezés nem nélkülözhető, az alapján lehet döntést hozni a védekezés szükségességéről. A bundásbogár kitartóan látogatta a repce táblákat, de a virágzás után elhagyja a területet.

Betegségek nem jelentek meg a táblákban, bár a környezeti feltételek továbbra is kedvezőek a kórokozók számára. Éppen ezért a tábla előélete, aktuális környezeti viszonyok és a növényállomány kondíciója alapján lehet dönteni a megelőző védekezés mellett, vagy bízni abban, hogy a hátralevő 6 hétben súlyos fertőzés nem alakul ki.

A permetezés technikailag sem egyszerű, ebben az időszakban már a hidas traktor a megfelelő eszköz a növényvédelmi munkához.

A védekezés elvei:

Most a kalászosok lomb- és kalász védelme a legfontosabb. A kikalászolás után, esős időjárás közeledtével mindig gondolni kell a fuzárium fertőzésére. A védekezést megelőző jelleggel kell elvégezni, tehát az esők előtt. A szerválaszték széles, ki-ki a saját tapasztalata alapján dönthet. Az a tapasztalat, hogy kombinációkban kell gondolkodni, s ebben az egyik komponens egy azol típusú, felszívódó hatóanyag, míg a másik összetevő egy strobilurin, vagy az új fejlesztésű hatóanyagok valamelyike, pl. metrafenon (benzofenonok csoportja) vagy proquinazid (quinozalin csoport). Az eltérő hatóanyag csoport emeli a hatékonyságot, s egyben véd a rezisztencia kialakulása ellen is.

A kalászosok kártevői ellen a piretroidok alkalmazhatók, esetleg kombinációban tartamhatást lehet elérni (pl. klorpirifosz+beta-ciflutrin, tiakloprid+deltametrin).

A kukorica gyomirtására olyan bőséges a választék, olyan sokféle helyzetre kidolgozott technológia létezik, hogy a választást csak helyi ismeret alapján lehet megtenni.

Napraforgó esetében egy kicsit egyszerűbb a helyzet, amennyiben herbicid-toleráns hibridet vetettünk, akkor az meghatározza az alkalmazható gyomirtó szert, a hagyományos napraforgónál kisebb a választék, a bifenox (Modown 4 F), vagy a flumioxazin (Pledge 50 WP) hatóanyagot tartalmazó szerek valamelyike vehető elő. Ne feledjük, a napraforgó hálás egy kultivátorozásért is!

Növényorvos

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelent a szilvamoly első nemzedéke

2024. április 18. 07:10

A korábbi tartósan meleg időjárás főként a rovarkártevőknek kedvezett, így megélénkült a rajzásuk.

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16. 16:10

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

A jelenlegi időjárás a növényeknek és a károsítóknak egyaránt kedvez

2019. június 7. 09:31

A gyümölcsösökben károsító gyümölcsmolyok közül tömegesen rajzik a szilvamoly, de bőséges a fogás barackmolyból és keleti gyümölcsmolyból is. Almásokban az almamoly mellett fognak a csapdák almamagmolyt, dióban pedig dió aknázó fényesmolyt.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Lehetséges, hogy lisztharmatosak az őszibarackfám levelei?

2020. június 26. 11:04

Fehér bevonat jelent meg az őszibarackfám levelein és egy-egy termésen is. Lehetséges, hogy lisztharmatosak?

Két betegséget egy csapásra!  

2018. május 30. 11:19

Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szőlő az a kultúrnövény, amely a legtöbbet tett hozzá termesztett növényeink közül az emberi kultúrához. Jézus születése előtt 400 évvel Thukydidész görög történetíró már így írt.