Agrárközélet
Agrárközélet

Október végétől tilos a trágyakijuttatás a nitrátérzékeny területekre

Október végétől tilos a trágyakijuttatás a nitrátérzékeny területekre

Agrofórum Online

Október 31-től kezdetét veszi az év azon időszaka, amikor tilos a trágyakijuttatás a nitrátérzékeny területekre. A tilalom február 15-ig tart, mely alól kivételt csak az őszi kalászosok február 1-jétől megengedett fejtrágyázása képez.

Minden esetben tartsák szem előtt a szigorú trágyafelhasználást szabályzó előírásokat, mert azok megszegése súlyos szankciót vonhat maga után.

A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet határozza meg, hogy szerves trágyával a mezőgazdasági területre évente 170 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget juttathatunk ki. Ebbe bele tartozik a legeltetett állatok által elhullajtott trágya, a szennyvizekkel, szennyvíziszapokkal, valamint szennyvíziszap komposzttal kijuttatott mennyiség is.

Amennyiben ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére, a könnyen oldódó nitrogént tartalmazó trágyát a betakarítás után tilos kijuttatni. Továbbá fontos, hogy a tilalmi határidőn túl is tilos a trágyázás a fagyott, vízzel telített, hótakaróval borított talajokon, és ezekben az esetekben nem engedélyezett az ideiglenes trágyakazal létesítése, fenntartása sem. Állattartók esetében érdemes odafigyelni, hogy a téli hónapokban legyen elegendő trágyabefogadó kapacitás. Amennyiben az állatsűrűségből származóan a kijuttatott trágya éves szinten nem haladja meg a 120 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiségét, úgy a téli legeltetés megengedett.

Ne feledkezzenek meg az adatszolgáltatási kötelezettségről sem, ugyanis ezt minden nitrátérzékeny területen gazdálkodónak 2018. január 1-től 2018. március 31-ig meg kell tennie. A NAK javasolja nitrátérzékeny területeik áttekintését „a nitrátérzékeny területeknek a MePAR szerinti blokkok szintjén történő közzétételéről szóló 43/2007. (VI. 1.) FVM rendelet 1 sz. melléklete” alapján, a szankcionálást eredményező trágyakijuttatás elkerülése érdekében.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Magyarországon fogták be egy sáska legelső példányait

2024. március 23. 10:10

Bár mérete alapján a második legnagyobb hazai sáskafaj a keleti vándorsáska után, az év rovarának járó aranyérmet így is bezsebelte 2024-ben. Ismerjük meg közelebbről a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatójának segítségével a sisakos sáskát!

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

5 kategóriában szavazhatunk a természetszeretet és a környezetvédelem élharcosaira

2024. február 22. 11:40

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Erdei Vándortábor Program idén először hirdeti meg a Nagykövet Awardot.

Így áll most a belvízhelyzet Magyarországon

2024. február 21. 16:10

Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága.

Összefogást szorgalmaz az agrárkamara a sertéspestis leküzdésére

2018. május 9. 06:32

Az ASP magyarországi megjelenése óta az országgal szemben több mint tíz állam vezetett be sertéshúsimport-tilalmat.

Jó hír: két héttel meghosszabodik a tagdíjfizetési határidő

2018. május 19. 13:06

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a hazai agrár- és élelmiszergazdaság hosszú távú fejlesztését célzó programjavaslatát.

Olcsóbb lesz a gáz a kamarai tagoknak

2018. június 8. 08:05

A kamarai tagok energiaköltség-csökkentését segítő megállapodás született a MOL Nyrt. és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara között.

A kiváló minőségű magyar tojásból húsvétkor sincs hiány

2023. április 5. 10:13

A kiváló minőségű magyar tojás a húsvéti időszakban is a vásárlók rendelkezésre áll.