Gépinfo
Gépinfo

OPTIGÉP újdonság az Agritechnica kiállításról – nemcsak kukoricatermesztőknek

OPTIGÉP újdonság az Agritechnica kiállításról – nemcsak kukoricatermesztőknek

Agrofórum Online

A hannoveri Agritechnica kiállításon napraforgó és kukorica vágóasztalokkal várta a nemzetközi látogatókat a békési székhelyű OPTIGÉP Kft.

A hannoveri Agritechnica kiállításon napraforgó és kukorica vágóasztalokkal várta a nemzetközi látogatókat a békési székhelyű OPTIGÉP Kft. A gyártó kiváló helyen, a John Deere standjának közelében mutathatta be legújabb termékeit, fejlesztéseit, amelyek rendkívül népszerűek Közép-Kelet-Európában, de a nyugati piacon is. Ez utóbbiakról, azaz a legújabb fejlesztésekről ültünk le a helyszínen Patkás Jánossal, az OPIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgetni.

Mindig külön öröm nemzetközi kiállításokon magyarországi kiállítókkal találkozni, látni a hazai innováció iránti nemzetközi érdeklődést, ami most itt, Hannoverben az Önök standján is jól érzékelhető. Mióta állítja ki termékeit az OPTIGÉP az Agritechnica kiállításon?
Ha jól számolom, az idei a harmadik Agritechnica kiállítás, amelyen cégünk képviselteti magát. 2008-tól kezdtünk erőteljesebben nyitni a nemzetközi piacok felé. Ennek a stratégiának, a nemzetközi megjelenésnek, nagyobb külföldi forgalmazókkal való kapcsolatfelvételnek lett az egyik kiváló – habár hozzá kell tennem, nem olcsó – platformja számunkra az Agritechnica kiállítás.

Az eltelt évek során mely külföldi országok lettek a legfontosabb célpiacok az OPTIGÉP számára?
Mára már világszerte 16 országba szállítjuk termékeinket. A célpiacaink közül mindenképpen ki kell emelni Oroszországot és Ukrajnát, az USA-t, valamint Közép-Európát.
Napraforgó-betakarító adapterek tekintetében belföldön 98 %-os részesedéssel piacvezetők vagyunk, de hasonló eredményekkel büszkélkedhetünk Szlovákiában és Csehországban is.
Több mint 3 évre nyúlik vissza az együttműködésünk a John Deere kombájngyárral, melynek keretében a napraforgó-betakarító adaptereknek mi vagyunk a beszállítói, valamint John Deere kereskedőknek közvetlenül is értékesíthetünk.

A kukorica vágóasztalokat illetően is hasonló eredményeket tudnak felmutatni?
Szériaszerűen 10 éve gyártunk kukorica-betakarító adaptereket. E szegmensben is egyre jobban növekszik a piaci részesedésünk.

Kukorica „fronton” milyen újdonságokkal készültek a 2015-ös Agritechnicára?
Itt, az Agritechnica kiállításon debütált az OptiCorn Premium névre hallgató kukorica-betakarító adapterünk 12-soros (1276) változata, amelynek egyedülálló, alumínium hajtóműházas hajtásrendszere egy hosszú fejlesztőmunka eredménye, amit a németországi GKN-Walterscheid GmbH-val karöltve végeztünk. A tesztek 2014 és 2015-ben nemcsak hazai körülmények között, hanem 2015 tavaszán a Dél-Afrikai Köztársaságban is zajlottak, ahol a hazainál jóval nagyobb, 18-20 tonna/ha-os állományban kellett helytállnunk.

Az újdonságok ennél az adapternél milyen részletekben rejlenek? 
Például, hogy ezen az adapteren egyáltalán nincsen lánchajtás, mindent hajtóművekkel hozunk mozgásba, ezzel karbantartásmentes üzemeltetést biztosítva. Az oldalhajtás kardán-, ill. szöghajtóműveken keresztül biztosított.

Ami jelenleg teljesen egyedi megoldás a piacon, hogy az adapter sebességváltó hajtóművel is rendelkezik, így szerelés nélkül egy kar segítségével az adott állománytól függően lassítható, ill. gyorsítható a gyári alapértékhez képest 5-5 %-kal a működési sebessége.

Hajtóművel meghajtott a terelőcsiga is, ill. soronként Walterscheid biztonsági kapcsolók vannak beépítve, valamint az egyes törőegységeket is Walterscheid kardánok kötik össze, ami a flexibilitást növeli.
Ennek az adapternek, ill. a teljes adaptercsaládnak a másik nagy újdonsága, hogy csak rozsdamentes anyagok, ill. alumínium felhasználásával készül a vázszerkezetük, ill. az alkatrészeik 90 %-a, amellyel jelentős, 25 %-os súlycsökkenés érhető el egy hagyományos, acélvázas felépítésű adapterhez képest. Az anyaghasználat előnyei nemcsak a súlycsökkenésben, hanem ezzel párhuzamosan a kedvezőbb üzemanyag-felhasználásban, a taposási kár csökkenésében, valamint a hosszabb várható élettartamban érhetők tetten.

A magyar nagyközönség hol láthatja legelőször ezt az adaptercsaládot?
A hazai bemutatkozásra 2016 januárjában, az AGROmashEXPO kiállításon kerül majd sor.

A beszélgetés végéhez közeledve ne menjünk el szó nélkül a napraforgó-betakarító adapterek mellett sem!
A napraforgó betakarításához továbbra is a rázótálcás napraforgó adapterek széles választékát kínáljuk a gazdák számára. Nem annyira friss fejlesztés, de érdemes mindenképpen megemlíteni a PSM hidraulikus zúzóval felszerelt adaptereinket, amelyeket az igényesebb gazdák, ill. a bérmunkát végzők figyelmébe szeretnék ajánlani. Előnyeik különösen bizonytalan időjárási körülmények között mutatkoznak meg, ugyanis ezen adaptereinkkel egy menetben végezhető el a betakarítás és a szárzúzás is. Így lehetővé válik a betakarítást követő azonnali talajművelés, és csökkenthető a talajtaposási kár is.

Köszönöm a beszélgetést!

Kosztolányi Attila

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő ütemben fejlődik a Lemken és a Krone közös autonóm gépe

2024. március 27. 08:10

Nem kérdés, hogy az autonóm gépek jelentik a mezőgazdaság jövőjét, egyrészt a nagyobb hatékonyság elérése, másrészt pedig a máris égető munkaerőhiány miatt. Két német nagyágyú, a Lemken és a Krone is összefogott ezen a téren.

A 120 LE-t is megugorja az Iseki eddigi legnagyobb traktora

2024. március 25. 14:10

Nagy nyomatékú, kis fogyasztású Deutz motorral szerelték fel a japán Iseki eddigi legnagyobb traktorát, amely már 120 LE fölötti teljesítményű.

Kisebb pázsitokhoz való robotfűnyírók jelentek meg

2024. március 25. 08:10

A Robomow két új, kisebb gyepfelületre tervezett RKS-modellel bővíti a már sikeres RK-sorozatát.

Ez a Toyota pickup 2,6 millió kilométer után ment nyugdíjba

2024. március 24. 16:10

Tizenhat év alatt hétszer tette meg a Föld és a Hold közötti távolságot egy Toyota pickup az Egyesült Államokban, története azonban nem csak az extrém futásteljesítmény miatt érdekes.

Amazone: innovatív gépek és óvatos optimizmus

2020. április 29. 04:36

2019-ben az Amazone az innovatív erejéből, széles termékskálájából, és a magas exportrészesedéséből, mely meghaladja a 80 százalékot, illetve erőteljes pozíciójából az összes fő exportpiacon előnyre tett szert.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.  

A kombájnfejlesztés trendjei - Agritechnica 2019

2020. január 23. 04:37

Áttekintve a kombájnfejlesztési trendeket megállapítható, hogy a gépek teljesítménye, hatékonysága és intelligenciája növekszik. Természetesen ezek az előnyök a kombájnok árában is megjelennek.

Agritechnica 2019

2019. október 21. 16:17

A hannoveri kiállítás újdonságainak konkrét megismerésére néhány hetet még várni kell.